Apsūdzētā Silova tiesāšanu atliek līdz rudenim. VIDEO
112

Apsūdzētā Silova tiesāšanu atliek līdz rudenim. VIDEO

Jauns.lv

Par krāpšanu apsūdzētā bijušajā Garkalnes novada mēra un Saeimas deputāta Jura Silova tiesas sēde atlikta uz piecarpus mēnešiem, jo eksdeputāta sieva esot pēkšņi saslimusi.

Apsūdzētā Silova tiesāšanu atliek līdz rudenim. VI...

Rīgas rajona tiesa šodien, 26. aprīlī vēl nesāka izskatīt krimināllietu, kurā par krāpšanu lielā apmērā apsūdzēts Saeimas deputāta mandātu nolikušais Juris Silovs („Saskaņas cents”) un viņa sieva Jeļena Silova.

Lai gan Silovs uz tiesu bija ieradies, viņa dzīvesbiedre izrādījās saslimusi. Sievai naktī esot palicis slikti, tāpēc izsaukts ģimenes ārsts, tiesai pastāstīja apsūdzētais. Bijušais parlamentārietis atklāja, ka sievai naktī bijusi paaugstināta temperatūra - 39 grādi. Uz krimināllietas izskatīšanu nebija ieradusies arī Silova advokāte Alla Ignatjeva, jo ir aizņemta kādā citā procesā, un lūgusi iztiesāšanu atlikt.

Jāteic, ka uz bijušo deputātu vēl joprojām attiecas kriminālprocesuālā imunitāte, kura vēl nav noņemta. Neraugoties uz to, ka deputāta mandāts jau ir nolikts, deputāta imunitāte uz viņu attiecas līdz brīdim, kamēr jaunais parlamentārietis, kurš stāsies viņa vietā, nebūs nodevis zvērestu.

Tomēr Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Viktorija Šumska pauda pretēju viedokli - viņa norādīja, ka Saeimas piekrišana Silova tiesāšanai vairs neesot nepieciešama, jo pie kriminālatbildības viņš tika saukts, vēl nebūdams parlamenta deputāts.

Uz šodien notikušo tiesas sēdi bija ieradusies arī virkne liecinieku un cietušā -  „Baltijas Apdrošināšanas nama” - pārstāvis Dagnis Slūka. Viņš gan žurnālistiem pagaidām nevēlējās izpaust, cik lielu naudas summu kompānija prasīs piedzīt no apsūdzētajiem.

Kā ziņots, Silovam celtā apsūdzība ir par notikumiem, kas risinājušies, kad viņš vēl pildījis Garkalnes novada domes priekšsēdētāja pienākumus. Amatpersona slēpusi ar dienesta automašīnu „Toyota Land Cruiser” izraisītās avārijas pēdas. Silovs notikušajā iesaistījis arī sievu un izmānījis apdrošināšanas atlīdzību.

Silovs ar dienesta automašīnu ietriecās kokā. TV3 raidījums „Nekā personīga” pieļāvis iespēju, ka Silovs brauca dzērumā un lai saņemtu apdrošināšanas prēmiju samelojis, ka pie stūres esot bijusi viņa dzīvesbiedre, kura avārijas vietai pat tuvumā neesot bijusi. Pats Silovs gan savu vainu kategoriski noliedz.

Silovs pirms divām nedēļām Saeimas prezidijā vērsās ar iesniegumu, ka vēlas nolikt deputāta mandātu. Pretējā gadījumā parlamentam, visticamāk, būtu jālemj, vai izdot viņu tiesāšanai, jo Saeimas deputātus šādos un līdzīgos gadījumos sargā īpaša likumā noteikta imunitāte.

Silova lietas izskatīšana tiesā atlikta līdz 13.oktobrim. Eksdeputātam par krāpšanu draud reāls cietumsods no pieciem līdz 13 gadiem vai naudas sods 27 000 latu apmērā.

Tiesa nesāk skatīt bijušā Saeimas deputāta Silova lietu (LTV Ziņu video):
Elmārs Barkāns / Foto: ekrānšāviņš no  video