Sabiedrība
2011. gada 23. maijs, 21:45

Putnu draugi tiekas Torņu cīņās

Jauns.lv

Nedēļas nogalē 24 stundas no vietas noritēja „Cemex torņu cīņas”, nu jau astotās putnu vērotāju sacensības. Līdztekus putnu sugu fiksēšanai piešķirts vārds jaundzimušai ķēvītei un viesos tornī uzņemts britu vēstnieks.

­­

Putnu draugiem tradicionālajās sacensībās vienu diennakti komandas, pa trīs līdz četriem dalībniekiem, vēro putnus, fiksējot katru sugu. Šogad piedalījās septiņas komandas septiņos torņos, no Kurzemes līdz Latgalei. Vērtējumā svarīgi bija, kura komanda redzējusi vairāk sugu, salīdzinot ar torņa iepriekšējo gadu sacensību vidējo rādītāju.

Līdz ar to pirmo vietu ieguva „Skaidrie okulāri” — Valdis Ādamsons, Mārtiņš Briedis un Māris Jaunzemis. Viņi no torņa Madonas novadā pie Lubāna ezera Zvidzes kanāla 24 stundu laikā novēroja 79 putnu sugas, par desmit sugām pārsniedzot vidējo rādītāju.

Par interesantāko novērojumu šogad atzīts Latvijā ļoti retais melnkakla dūkuris, Kaņiera ezerā pamanīts pāris. Paveicās komandai „M–ērgļi” (Jānis Ķuze, Pēteris Strautiņš, Māris Strazds un Viesturs Vintulis). Šī bija arī visdraudzīgākā komanda, uzņemot tornī 94 apmeklētājus, viņu vidū bija arī Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Endrjū Sopers (Andrew Soper).

Kā jau minēts, sacensības notiek 24 stundas, turklāt putna suga jāredz vismaz trim komandas dalībniekiem (laiks var atšķirties). Tātad, ja divi ieraudzījuši melno stārķi, bet divi citi devušies „brīvsolī”, to ieskaitīt nevarēs.

Komanda „Himantopus himantopus fārmklubs” Dunduru pļavās Tukuma novadā bija arī liecinieki ķēvītes piedzimšanai. Par godu šim notikumam saimniece aicināja putnu vērotājus izvēlēties vārdu, un nu Latvijā vienu zirdziņu sauc Gārgale.

Pēc vērojumiem Kaņiera ezerā savdabīgi secinājumi ir „M–ērgļiem” — Latvijas nacionālais putns ir baltā cielava, bet varētu būt arī laucis. Mazs, pelēks, ar riebīgu raksturu un ar svētulīgu izteiksmi, sacensību noslēguma pasākumā smējās ornitologs Māris Strazds.

Viņa komanda bija liecinieki tam, kā šis nelielais ūdensputns par diviem sit trešo. Proti, lauči ir diezgan agresīvi, aizstāvot teritoriju. Kaņiera ezerā bija iespēja redzēt, kā izkaujas divi lauču pāri, un, kad viens padevies un aizmucis, uzvarētāji divatā iekaustījuši trešo konkurentu. Pēc tam sadots arī sudrabkaijai. Atliek piebilst — lai arī mazs un pelēks, bet sevi aizstāvēt prot.

Māris Puķītis/Foto: Māris Puķītis