Kultūra
2011. gada 14. jūnijs, 08:21

Siguldā notiks jau astotais festivāls "Kremerata Baltica"

Jauns.lv

Pirmdien, 20. jūnijā, Rīgā un no 30.jūnija līdz 3.jūlijam Siguldā norisināsies tradicionālais, jau astotais, "Kremerata Baltica" festivāls, kura devīze šogad ir "Jaunības balsis. Festivāls bez kompromisiem".

Festivāla dibinātājs izcilais vijolnieks Gidons Krēmers ir arī festivāla mākslinieciskais vadītājs un solists. Festivāla īpašie viesi šogad būs komponists Imants Zemzaris un Rīgas Doma zēnu koris. Sešos festivāla koncertos būs iespēja dzirdēt kamerorķestri "Kremerata Baltica", stīgu kvartetu "Euphonia", pianistus Rihardu Plešanovu un Anastasiju Drančuku, flautisti Ditu Krenbergu, altisti Andru Dārziņu, Džanluku Litera (Itālija, harmonikas), operas solistus Guntu Davidčuku, Antru Bigaču, Mārtiņu Zvīguli, Rihardu Mačanovski, orķestra solistus un kameransambļus. Diriģenti būs Ainārs Rubiķis un Mārtiņš Klišāns.

Festivāls sāksies 20. jūnijā ar izrādes - koncerta "Būt Gidonam Krēmeram" pirmizrādi krievu valodā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī. Šīs unikālās izrādes pirmizrāde notika 2010. gada 20.septembrī Vīnē. Izrādē galvenā loma ir mūzikai un pašam Gidonam Krēmeram. Koncerts iecerēts kā mūzikas pasaules refleksija. Tas ļauj klausītājiem nokļūt aizkulisēs un noskatīties vijolnieka darbībās, dod iespēju klausītājam nokļūt telpā, kas parasti ir publikai slēgta. "Es gribētu cerēt, ka mūziku, kuru mēs atskaņosim, papildināta ar nelielajiem stāstiem, atgādinās par to, no kurienes rodas skaņas un uz ko tām būtu jāiedarbojas. Ir svarīga vēl kāda nianse - humors un komēdija. Bieži piemirstam, ka spēja smieties ir ļoti svarīgs mūsu garīgās veselības elements. Humors ir līdzīgs mūzikai - tas runā ar mums tiešā veidā, tas skar mūs un virza uz savas patiesās dvēseles apzināšanu, dvēseles, kas paslēpusies aiz pretencioza aizsega un vārdiem, saka Gidons Krēmers.

Festivāla viesis Džanluka Litera savas mūzikas gaitas uzsāka kā altists, bet jau agrā jaunībā īstenoja savu kaislību - mutes harmoniku spēli. Džanlukas Litera repertuārā ir simfoniskie un kamermūzikas darbi, kuri ekskluzīvi komponēti harmonikām un orķestrim, ietverot sevī gan klasisko, gan džeza mūziku.

Gidons Krēmers vienmēr ir novērtējis un atskaņojis arī latviešu komponistu darbus. Šovasar par gaidāmā festivāla komponistu izraudzīts šā gada jubilārs Imants Zemzaris. Viņa mūzika ir gaiša un optimistiska, ļoti piemērota šā gada festivāla devīzei - "Jaunības balsis". Festivāla laikā kopā ar izciliem mūziķiem vienmēr uzstājas arī jaunie talanti - mūziķi un komponisti, kam parādīties tādas zvaigznes kā Gidons Krēmers saulītē ir nenovērtējams ieguvums viņu tālākajai radošajai karjerai.

LETA