Politika

Valdība par Vilnīša atbrīvošanu lems jau ceturtdien no rīta

Jauns.lv

Ministru kabineta ārkārtas sēde par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša atbrīvošanu no amata notiks rīt, 16. jūnijā, informēja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Valdība par Vilnīša atbrīvošanu lems jau ceturtdie...

Sēde paredzēta plkst.7.30.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, pēc valdības lēmuma pieņemšanas par Vilnīša atbrīvošanu no amata rīt varētu lemt arī Saeima. Par to lēmums būs jāpieņem Saeimas Prezidijam, kas varētu sasaukt ārkārtas sēdi.

Tiesa gan, Saeimai rīt ir diezgan saspringta darba kārtība, jo plkst.9 notiks ārkārtas sēde, kurā ar uzrunu uzstāsies Valsts prezidents Valdis Zatlers, pēc tam būs jāizskata septiņi jautājumi no 9.jūnijā nepabeigtās parlamenta sēdes, bet pēc tam notiks kārtējā Saeimas sēde ar 66 dienaskārtības punktiem. Tāpēc iespējams, ka ieilgušu debašu dēļ līdz Vilnīša darbības vērtēšanai deputāti nemaz netiek.

Kā ziņots, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) rosinās valdību un Saeimu atbalstīt speciāli izveidotās komisijas ieteikumu izskatīt Vilnīša atbrīvošanu no amata. Premjers norāda uz koalīcijā jau iepriekš panākto vienošanos, ka jautājumā par KNAB vadītāju valdība un Saeima rīkosies atbilstoši komisijas atzinumam.

Komisija savā atzinumā iesaka izskatīt jautājumu par Vilnīša atbrīvošanu no KNAB priekšnieka amata, žurnālistiem šodien paziņoja komisijas vadītājs ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Komisijas atzinums nodots izvērtēšanai Dombrovskim, kuram jālūdz par šo jautājumu lemt valdībai piecu dienu laikā.

Komisija izvērtēja 13 dažādus iespējamus pārkāpumus. No tiem viens tika atstāts bez izskatīšanas, divos gadījumos komisija konstatēja, ka nav noticis likumpārkāpums, bet pārējos 10 gadījumos tika konstatēti dažādi pārkāpumi.

Kopumā komisija konstatēja, ka Vilnītis sistemātiski pieļāvis dažādus pārkāpumus un nav tos novērsis.

Atzinumā visi pieci komisijas locekļi vienbalsīgi nobalsoja par to, ka ir pamats Vilnīti atbrīvot no amata saistībā ar viņa neatbilstību šim amatam.

Kā ziņots, martā valdība nolēma izveidot komisiju Vilnīša atbilstības amatam vērtēšanai. Komisijas vadība tika uzticēta Kalnmeieram. Tajā strādāja Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks, tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V) un Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS).

Komisijas darbu bija iecerēts pabeigt līdz maija vidum, taču Kalnmeiers lūdza tās darbības termiņu pagarināt. Valdība šo lūgumu atbalstīja.

Valsts amatpersonu rīcībā bija nonākusi jauna informācija par Vilnīša iespējamiem pārkāpumiem, lēmumu pagarināt izmeklēšanas komisijas darbu toreiz pamatoja premjers Dombrovskis. Viņš norādīja, ka šī informācija esot pietiekami nopietna, lai pagarinātu darbības laiku ģenerālprokurora vadītajai komisijai, kura izvērtē Vilnīša atbilstību amatam. Premjers gan atturējās komentēt, kas varētu būt informācijas par Vilnīša iespējamiem pārkāpumiem avots un kāds ir tās saturs, jo informācija esot slepena.

Gala lēmums par Vilnīša piemērotību amatam jāpieņem Saeimai.

LETA