Selgas vafeles reabilitētas; Dāņu profesors kļūdījies
Šokējošais paziņojums, ka „Selgas” jogurta vafeļu paciņā ir tik liels transtaukskābju saturs, kas atbilst dienā izsmēķētu desmit cigarešu kaitīgumam, neatbilst patiesībai.
Dānijas profesora Stēna Stendera sestdienas vakarā televīzijā izteiktais paziņojums, ka „Ļaimas” ražotajās jogurta vafeles ir riskanti augsts transtauksākbju saturs un to atzina par ceturto bīstamāko produktu ar īpaši augstu transtaukskābju saturu, nav tiesa. Profesors teica, ka viņš pie šāda secinājuma nonācis pēc tam, kad veicis produkta rūpīgu analīzi laboratorijā.
Kaut arī Eiropas Savienībā transtaukskābju izmantošana nav aizliegta, tomēr vairākās valstīs šāds aizliegums pastāv, jo tās ir kaitīgas veselībai.
Drīz vien pēc Stendera publiskā paziņojuma akciju sabiedrības „Laima” pārstāvji paziņoja, ka „Selgas” jogurta vafelēs esošais transtaukskābju saturs ir 4% (nevis 44% kā to apgalvoja Stenders), kas atbilst Eiropas Savienības normām. „Ja neizmantotu augu taukus, bet produktam pievienotu tikai sviestu, tas vairākkārtīgi paaugstinātu produkta gala cenu,” skaidroja uzņēmuma pārstāve Vēsma Smilga. Margarīns satur aptuveni 0,2% transtaukskābju, kas ir „praktiski nekas”, norādīja Smilga.
Nule kā starptautiskās komerclaboratorija „Eurofins” Dānijas nodaļa nākusi klajā ar paziņojumu, ka kļūdījusies veicot analīzes „Selgas” vafelēs.
Profesors Stenders televīzijā paziņoja, ka vafelēs „Selga” transtaukskābju daudzums no visiem taukiem ir 44%. Laboratorija koriģējusi analīžu rezultātu uz 9%.
Kļūdu bija pieļāvusi starptautiskas komerclaboratorijas „Eurofins” Dānijas nodaļa, kas atvainojas par pieļauto kļūdu un nožēlo izraisītās sekas.
Profesors Stenders nožēlo, ka „Eurofins” viņu ir maldinājuši, bet uzsver, ka 9% trans-taukskābju ir joprojām ievērojami augstāks līmenis par 2%, kā pieļauts Dānijā, Austrijā, Šveicē un Islandē. Ārsts aicina Latviju pieņemt tādu pašu likumdošanu, lai samazinātu sirds slimību nevajadzīgo risku arī Latvijā.