Sabiedrība
2011. gada 29. jūnijs, 19:04

Pasts ar īpašu pastmarku godinās ebreju glābējus Žani un Johannu Lipkes

Jauns.lv

Latvijas Pasts ar īpašu pastmarku, kuru prezentēs 4.jūlijā, Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienā, godinās ebreju glābējus Johannu un Žani Lipkes, kas nacistu okupētajā Latvijā Otrā pasaules kara laikā izglāba vismaz 55 cilvēku dzīvību, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmumā.

Mākslinieces Artas Ozolas-Jaunarājas veidotā pastmarka "Johanna un Žanis Lipke" iekļauta Lipku jaunības fotogrāfija uz fragmenta no Lipkēm Izraēlā par ebreju glābšanu pasniegtā diploma ebreju valodā. Jaunizdotās pastmarkas nominālvērtība ir 60 santīmu, un tā atbilst vienkāršas vēstules nosūtīšanas izmaksām uz valstīm ārpus Eiropas Savienības. Pastmarkas tirāža ir 200 000 eksemplāru.

Kopā ar pastmarku izdota arī pirmās dienas aploksne un speciālais zīmogs. Uz aploksnes attēlots Žaņa Lipkes memoriālā muzeja ēkas fragments, kas būvēta uz Lipku pēcteču zemes Ķīpsalā un simboliski atgādina zvejnieku un jūrnieku darvotu melnu šķūni, idejiski un vizuāli sasaucoties ar Noasa šķirstu - dzīvības patvērumu. Savukārt speciālais zīmogs memoriāla ēku parāda grafiskā veidā.

Kā informē Latvijas Pasts, pastmarku pirmās dienas zīmogošana notiks pirmdien, 2011.gada 4.jūlijā, Žaņa Lipkes memoriālajā muzejā, Mazajā Balasta dambī 8, Rīgā, no plkst.10 līdz plkst.19. Muzejs nesen izveidots ar uzņēmēja un bijušā premjera Māra Gaiļa līdzdalību.

Lipke, kas dzīvoja no 1900.gada līdz 1987.gadam, ir pazīstamākais latvietis - ebreju glābējs Otrā pasaules kara laikā. Kopā ar dzīvesbiedri Johannu nacistu okupētajā Latvijā viņš izglāba vismaz 55 ebrejus, vēlāk saņemot Izraēlas parlamenta Kneseta izveidotā Holokausta izpētes centra un muzeja "Yad Vashem" 1953.gadā nodibināto goda titulu "Taisnīgais starp tautām" un medaļu ar uzrakstu "Kas izglābis viena cilvēka dzīvību, tas izglābis pasauli", informēja Latvijas Pastā.

LETA