Politika
2011. gada 11. jūlijs, 20:09

Domburs: Latvijas politikā patlaban ir liels ilgtermiņa domu vakuums

Jauns.lv

Latvijas politikā patlaban ir ilgtermiņa domu vakuums, vērtējot bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera veidotās partijas publiskoto manifestu, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Latvijas Televīzijas politisko diskusiju raidījuma "Kas notiek Latvijā?" vadītājs Jānis Domburs.

Kā norāda Domburs, patlaban esošā situācija Latvijā pieprasa viennozīmīgāku, skaidrāku plānu vai vēstījumu, kur esam un kas jādara.

"Tas, ka jābūt labākai izglītībai, kvalitatīvākai veselības aprūpei un lielākai konkurētspējai pasaulē, mums visiem zināms, un to varam uzrakstīt pusstundas laikā. Taču vajadzīga daudz fundamentālāka pieeja, un tas, ka nosauc partiju par reformu partiju, nenozīmē, ka esi lielāks reformators. Manuprāt, no šī viedokļa politikā patlaban ir liels ilgtermiņa domu vakuums," uzskata Domburs.

Viņš norāda, ka Zatlera jaunveidojamās partijas manifestā minētais ir interpretējams daudzos veidos, piemēram, "stāvēt un krist par savu valsti", ko iespējams darīt dažādi. Domburs, salīdzinot citu partiju savulaik rakstītos plānus ar Zatlera vēstīto, uzsver, ka bijušā Valsts prezidenta izstrādātais nav ne par kārtu augstāks, saturīgāks vai pilnvērtīgāks kā pirms desmit gadiem rakstītie. Tomēr, viņaprāt, tādam tam vajadzētu būt, politikai attīstoties.

"Es nesaku, ka tas ir sliktāks. Droši vien ir grūti salīdzināt, bet tas nav labāks par iepriekšējiem, un nevaru pilsoniski pateikt, ka tas man sniedz pilnvērtīgas atbildes," sacīja Domburs.

Raidījuma "Kas notiek Latvijā?" vadītājs uzskata, ka patlaban notiekošais politikā, kad tiek likvidētas, apvienotas vai izveidotas jaunas partijas, ir dabisks process.

"Vidēji desmit līdz 13 gadu robežās savu formālo un reālo nāvi sasniedza gan "Latvijas ceļš", gan Tautas partija, gan Latvijas Sociāli demokrātiskā strādnieku partija, un arī "Jaunajam laikam" būtu jāsāk domāt. Katrā ziņā algoritms pierādās. Tā ir simptomātiska diagnoze 20 gadu politikai, kad šāda dzīves ilguma veidojumi ar nosaukumu "partija" bija mūsu politiskās situācijas augstākais sasniegums. Vai tas ir labi vai slikti, nezinu. Taču situācija ir tāda - tiklīdz kaut kas zudis, citiem attīstās iespēja kaut ko radīt vietā," sacīja Domburs.

Viņš piebilst, ka piekrīt uzskatiem par 20 gados sakrātajiem "augoņiem", kuri prasa skaidru situācijas rīcības plānu.

"Viens no tādiem, kas tika uzšķērsts, bija Saeimas atlaišana. Vēl viens augonis ir īpašumu netaisnīgais sadalījums privatizācijas rezultātā, etniskais konflikts, tas, ka daži tikai kaut ko lemj un tautai varas nav vai ka bagātos ceļ labos amatos un nabagos tikai liek cietumos," sacīja Domburs.

Neskatoties uz patlaban neskaidrajiem plāniem saistībā ar raidījuma "Kas notiek Latvijā?" turpmāko demonstrēšanu Latvijas Televīzijā, Domburam neviens līdz šim nav piedāvājis iesaistīties ne Zatlera, ne kādā citā politiskajā partijā, un viņš norāda, ka ir pietiekami skaidri pateicis, ka politika viņu interesē tikai kā žurnālistu.

 Zatlers 23.jūlijā plāno rīkot Zatlera Reformu partijas dibināšanas kongresu. Jaunajā politiskajā spēkā Zatlers plāno pulcēt 7000 līdz 10 000 biedru.

LETA