Sabiedrība
2011. gada 20. jūlijs, 04:14

Gaujas un Ķemeru nacionālajiem parkiem piešķirs 1,8 miljonus eiro

Jauns.lv

Eiropas Komisija (EK) šodien nolēmusi piešķirt 1,8 miljonus eiro (1,27 miljonus latu) jaunu vides projektu atbalstam Latvijā Gaujas nacionālajā parkā un Ķemeru nacionālajā parkā, informēja EK pārstāvniecības Latvijā informācijas sekretārs Kaspars Kreics.

Gaujas nacionālā parka "Natura 2000" teritorijā projekta galvenais mērķis ir īstenot meža biotopu ilgtermiņa atjaunošanas un apsaimniekošanas programmu attiecībā uz dažiem prioritāriem sugu un biotopu veidiem. Paredzēts arī testēt un demonstrēt novatoriskas biotopu inventarizācijas metodes un ieviest paraugpraksei atbilstīgus biotopu atjaunošanas pasākumus.

Projekta mērķis Ķemeru nacionālā parkā ir izveidot hidroloģiskā režīma atjaunošanas programmu un veikt hidroloģiskā stāvokļa uzlabošanas pasākumus trīs dažādās parka ekosistēmās.

EK ir apstiprinājusi finansējumu 183 jauniem projektiem "Life+" programmā, kas ir Eiropas Savienības (ES) vides projektu finansēšanas instruments. Projekti ir no visām ES dalībvalstīm un aptver pasākumus tādās jomās kā dabas aizsardzība, klimata pārmaiņas, "tīrās" tehnoloģijas, vides politika un informācija un komunikācija par vides jautājumiem.

Ieguldījumu kopsumma šajos projektos ir aptuveni 530 miljoni eiro (372 miljoni latu), no kuriem ES piešķirs 244 miljonus eiro (171 miljonu latu).

Vides komisārs Janess Potočniks norādīja: ""Life+" programma joprojām nodrošina finansējumu kvalitatīviem un novatoriskiem projektiem, kas Eiropas Savienībai sniedz lielu pievienoto vērtību. Šie jaunie projekti ne tikai būtiski uzlabos dabas aizsardzību un vides stāvokli, kā arī cīņu pret klimata pārmaiņām, bet palīdzēs arī vairot eiropiešu izpratni par galvenajiem uzdevumiem, kas jārisina vides jomā, piemēram, kā panākt, lai izaugsme nebūtu nepārprotami saistīta ar resursu izmantošanas pieaugumu."

Uzaicinājumā iesniegt priekšlikumus, kas noslēdzās 2010. gada septembrī, EK saņēma 748 priekšlikumus. No šiem priekšlikumiem 183 tika atlasīti līdzfinansējumam, izmantojot programmas trīs elementus - "Life+" daba un bioloģiskā daudzveidība, "Life+" vides politika un pārvaldība un "Life+" informācija un komunikācija. Piecdesmit pieci projekti ietver partnerus no vairāk nekā vienas dalībvalsts.

LETA