Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kultūra

Okupācijas muzejā notiks Roberta Gabra grāmatas "Latvju puika" atvēršana

Jauns.lv

4.augustā plkst.18 Latvijas Okupācijas muzeja zālē notiks Roberta Gabra grāmatas "Latvju puika" atvēršanas sarīkojums.

Okupācijas muzejā notiks Roberta Gabra grāmatas "L...

Grāmata "Latvju puika" stāsta par autora zēna un jaunekļa gadiem. Pirmā pasaules kara laikā viņš noklīda no vecākiem un nokļuva Krievijā. Autors pats bija liecinieks lielajām vēsturiskajām kolīzijām, kas Krievijā norisinājās pēc Pirmā pasaules kara. Viņš iestājās Sarkanajā armijā, dezertēja no tās, kļuva par jūrnieku, bet visu laiku cerēja atgriezties dzimtenē, līdz 1922.gadā basām kājām un izbadējies viņš tomēr nokļuva savās mājās Rīgā, Katlakalnā.

Grāmatas atvēršanu rīko autora meita Ausma Līdumniece. Viņa stāsta, ka tēva sarakstītajai grāmatai līdz izdošanai bija jāgaida ilgs laiks.

Gabris savu piedzīvojumu stāstu uzrakstīja jau 1938., 1939.gadā. Manuskriptu rediģēja tolaik ļoti populārais rakstnieks Vilis Lācis. Tomēr tad grāmata izdota netika. Lācis, sacīdams, ka tā būtu pārāk pretpadomiska, manuskriptu nodeva atpakaļ autoram. Savu izdošanas brīdi grāmata piedzīvo tikai tagad.

Gabris dzimis 1903.gadā. Divdesmitajos un trīsdesmitajos gados viņš kā seržants dienēja Latvijas armijā. 1941.gada 14.jūnijā Gabris piedzīvoja arestu Litenē un desmit gadus bija ieslodzīts nometnē Noriļskā. Rakstnieks sarakstījis arī grāmatu "Latvju virsnieks Nr. 3547". Gabris miris 2000.gadā.

LETA