Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 6. un 7. augustā
Sabiedrība
2011. gada 5. augusts, 09:21

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 6. un 7. augustā

Jauns.lv

Šīs brīvdienas ir kā radītas, lai apciemotu tuvākus un tālākus radus un paziņas, jo pa ceļam noteikti būs pilsēta, novads, pagasta vai pils, kur tiks svinēti svētki, kurus arī ir vērts apmeklēt.

Pilsētas svētkus svin Latvijas senākā pilsēta Ludza, kā arī Limbažos, Rēzeknē un Alūksnē. Savukārt Palsmanes pagastā godus svētī Smiltenes novads. Toties Dobelē visi pulcēsies uz Senās pils svētkiem. Toties Mazirbē uz svētkiem pulcēsies lībieši un viņu draugi.

1. Rēzeknes pilsētas svētki

Šīsnedēļas nogalē Rēzeknē svin Pilsētas svētkus. Šogad to katrai dienai paredzēta noteikta tematiskā ievirze, proti – svētkus veidos vairāki godi. Sestdien, 6. augustā – Pilsētas godi, bet svētdien, 7. augustā – bērnu un mūzikas godi.

6. augusts - „Pilsētas godi”:

* pilsētas parkā no pulksten 12.00 līdz 13.00 Zemessardzes 20. gadadienas svinību ietvaros būs ekipējuma tehnikas demonstrējumi un karavīra putras degustācija, spēlēs Latvijas Nacionālo bruņoto spēku bigbends.

* savukārt pilsētas stadionā varēs vērot aviācijas šovu, kur organizācija „Latgales pilots” demonstrēs parauglidojumus, nolaidīsies izpletņlēcēji;

* Raiņa ielā būs amatnieku tirdziņš un ielu koncerti;

* pulksten 19.30 Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā notiks pūtēju lielkoncerts „Tauru skaņās kad viļņojas gaiss”;

* pulksten 19.30 muzicēs Latvijas Nacionālo bruņoto spēku bigbends, pūšamo instrumentu orķestri no Paņevēžas, Madonas un Rēzeknes un uzstāsies Lionas (Francija) tradicionālo deju grupa.

* pulksten 22.00 būs arī svētku uguņošana un balle līdz pulksten 2.00 (muzicēs rok- un popgrupas).

7. augusts – bērnu un mūzikas godi:

* pulksten 10.30 stadionā māmiņu, tētu, vecmāmiņu un vectētiņu pavadībā pulcēsies mazuļi izpušķotos bērnu ratiņos, automašīnās un ar velosipēdiem, lai atklātu „Bērnu rītus”. Stadionā pasaku tēli vadīs spēļu programmu. Pulksten 11.00 no stadiona sāksies karnevālisks gājiens, kuru organizē „Rēzeknes māmiņu klubs”;

* pulksten 21.00 sāksies „Mūzikas godi” - svētku dienas kulminācija, muzikāls koncertuzvedums „No Vīnes līdz Rēzeknei Štrausa mūzikas skaņās”, kurā piedalīsies Latvijas Nacionālās operas solisti Inga Šļubovska, Nauris Indzelis un Ilona Bagele, Klaipēdas Valsts Muzikālā teātra baleta grupa un baleta solisti. Koncertuzveduma tēma būs Štrausa mūzika.

Sīkāk internetā: www.rezekne.lv.

2. Alūksnes 900. vasara

Atzīmējot Atzeles novada, kurā ietilpst arī Alūksne, deviņsimtgadi šajās brīvdienās notiek arī Alūksnes pilsētas svētki „900. vasara”. Svētku programmā:

Sestdien, 6.augustā:

* no pulksten 9.00 Ezera ielā Amatnieku tirgus

* pulksten 10.00 Ezera ielas skvērā svētku dienas atklāšana un ielas koncerti;

* no pulksten 10.00 pie Tautas nama svētki bērniem un visai ģimenei (atrakcijas un tirdziņš);

* pulksten 11.00 un 13.30 – cirka „Arino” izrādes pie Tautas nama;

* pulksten 11.00 - Alūksnes novada karoga iesvētīšana luterāņu baznīcā;

* no pulksten 11.00 loka šaušanas paraugdemonstrējumi Pilssalas stadionā;

* pulksten 12.00 - Alūksnes Pilssalā nemotorizēto un netradicionālo peldlīdzekļu konkurss – parāde „Alūksnes plosts – 2011”;

* pulksten 19.00 Pilssalas estrādē mūzikls „Grēku kalna dēkaiņi”;

* pulksten 22.00 - svētku balle (spēlē grupa „Klaidonis” no Bauskas un „Otto” no Balviem).

* no pulksten 22.00 līdz 3.00 - diskotēka kopā ar Alūksnes dīdžejiem pie Tautas nama;

Svētdien, 7.augustā:

* pulksten 13.00 koncerts Tempļakalnā (muzicē grupa „Mirage Jazz Orchestra” kopā ar Kristīnu Zaharovu, Amandu Bašmakovu un Marko Ojala no Somijas).

Sīkāk internetā: www.aluksne.lv.

3. Arī Limbažos godi

Arī Limbažos līdz 7.augustam būs liela rosība, jo kā ik gadu tur tiks svinēti Limbažu pilsētas svētki. Šajās dienās limbažnieki un viesi var redzēt, dzirdēt un iesaistīties jau pārbaudītās tradīcijās, kā arī baudīt ko nebijušu. Programmā:

Sestdien, 6. augustā:

* pulksten 9.00 - pūtēju orķestra pūtiens „Limbažnieki, mostieties!” un pilsētas vārtu atklāšana Cēsu, Jūras, Burtnieku un Dzirnavu ielā;

* no pulksten 10.00 līdz 17.00 - Amatnieku un Latvijā ražoto preču tirgus Burtnieku ielā, Baznīcas laukumā un pilsdrupās;

* no pulksten 10.00 līdz 20.00 – koncerti un priekšnesumi Baumaņu Kārļa laukumā;

* no pulksten 11.00 Limbažu mākslinieku instalāciju izstāde Dzirnavu ielā;

* pulksten 11.00 - Pilskalna atklāšana pēc lielajiem darbiem ar lielgabala šāvienu (vīns no arhibīskapa pagrabiem, spēka un veiklības pārbaudes pie pils torņa,  tautisko lietu darbnīcas pils pagalmā, dažādu gadsimtu ēdieni un dzērieni);

* no pulksten 11.00 līdz 15.00 Vienības parkā - svētki bērniem „Lauki ienāk Pilsētā”

* no pulksten 12.00 līdz 17.00 Pasta ielas svētki „Stāsti ielas garumā”;

* no pulksten 13.00 Rātes namā lieltirgotāja Braunšveiga apartamentu apskate;

* no pulksten 13.00 līdz 20.00 – aviošovs un izklaides lidojumi lidlaukā „Limbaži”

* pulksten 21.00 – balle Baumaņu Kārļa laukumā (spēlē grupas „tekila”, „Leģions”, „Bet, Bet”, Kristapa Krievkalna Band un DJ);

* pulksten 22.00 - brīvdabas kino ar vēsturiskām filmām Pilskalnā.

Svētdien, 7. augustā:

* pulksten 14.00 Limbažu estrādē kopā sanāks Latvijas spēcīgākie vīri, lai piedalītos Latvijas spēkavīru čempionāta superfinālā.

Sīkāk internetā: www.limbazi.lv.

4. Ludzā sildīs pilsētu

Savukārt Ludzā pilsētas svētkiem dots sauklis „Sasildīsim pilsētu!”. Tajā siltas sajūtas varēs piedzīvot ne tikai vecākā Latvijas pilsēta (vēstures avotos Ludza pirmo reizi minēta 1177. gadā), bet arī visi svētku apmeklētāji. Programmā:

Sestdien, 6. augustā:

* no pulksten 10.00 līdz 13.00 - Seno arodu diena, amatnieku tirdziņš Ludzas amatnieku centrā;

* no 10.00 līdz pat vakaram - pludmales handbola un volejbola sacīkstes pludmalē pie Mazā Ludzas ezera;

* pulksten 13.00 - ekstrēmo piedzīvojumu sacīkstes „Latvia Adventure Raid”. 100 velobraucēji, kas piedalīsies šajās sacīkstēs, peldēs pāri Mazajam Ludzas ezeram;

* no pulksten 19.00 līdz 22.00 - starptautiskais bērnu un jauniešu mūzikas festivāls „Saules lietus Latgalē”. Pasākumu vadīs Baiba Sipeniece.

* no pulksten 22.00 līdz 2.00 - koncertā „Jums, ludzānieši!” (muzicēs grupa „Tranzīts”, Harijs Spanovskis un Andris Bērziņš, brāļi Atis un Jānis Auzāni) Ludzas pilsētas estrādē.

Svētdien, 7. augustā:

* no pulksten 11.00 līdz 15.00 – vienlaicīga šaha spēle „Viens pret visiem” pludmalē pie Mazā Ludzas ezera;

* no pulksten 13.00 līdz 15.00 – „Ezeru svētki” (koncerts, dažādas aktivitātes un pārsteigumi).

Sīkāk internetā: www.ludza.lv.

5. Smiltenes novada svētki Palsmanē

Ne tikai pilsētās svin svētkus, bet arī novados. Sestdien, 6. augustā varat doties uz Smiltenes novadu – Palsmani, kur norit Smiltenes novada svētki. Palsmanes pagasta pārvalde un amatiermākslas kolektīvi ielūdz uz lustīgu svētku svinēšanu Palsmanē - „Svētki lauku krodziņā” jebšu „Visiem labi manā tēvu zemītē”, kur par svētku viesu labsajūtu gādās krodzinieks ar krodzinieci.

Svētku rīkotāja Palsmanes kultūras nama vadītāja Aija Zeibote stāsta: „Pirms 115 gadiem Palsmanes kultūras nama vietā ir bijis krogs ar lielu saieta zāli un zirgu stalli. Visos laikos latvieši pratuši labi strādāt un labi atpūsties pēc padarītā darba. Kad biju maza, vecmāmiņa stāstīja interesantus stāstus par lauku dzīvi, kas man, kā pilsētas meitenei, bija satraucoši brīnumi. Agrāk latvieši bijuši pavisam dulli! Tagad visi tādi mierīgi palikuši. Smiltenes novada svētkos, kur galvenā darbība notiks pie Palsmanes kultūras nama, mēs vēlamies atdzīvināt šo seno stāstu, izceļot mūsu senču labos tikumus atkal saulītē. Tie būs svētki par darbu, svētku svinēšanu, alus darīšanu, sadzīviskām lietām, dabas skaistumu un protams – par mīlestību.”

Sestdien lielā svētku diena aizsāksies ar svētku dievkalpojumu Palsmanes luterāņu baznīcā. Pēc dievkalpojuma sāksies svētku lustīga svinēšana Lauku krodziņā visas dienas garumā ar latviešu tradīcijām, dejām un dziesmām, alus dzeršanu, vizināšanos zirgu pajūgos, amatnieku tirdziņu un aktivitātēm bērniem. Svētku laikā būs iespēja apmeklēt Smiltenes Tautas teātra brīvdabas izrādi „Jaunsaimnieka līgava” un Jūrmalas deju skolas Sporta deju koncertu Palsmanes kultūras namā. Svētku ietvaros Palsmanes pamatskola, kura šogad svin savu 105. gadadienu, ciemos pie sevis no pulksten 18.00 gaidīs bijušos absolventus, kā arī visiem interesentiem būs pieejama ekskursija pa skolu.

Svētkos piedalīsies viesi no Smiltenes novada sadraudzības pilsētām – Rovigo (Itālijā), Porhovas (Krievijā), Ļvovas (Ukrainā) un deju ansamblis „Verhovinka" no  Drogobičas (Ukrainā).

Vakara noslēgumā gaidāma zaļumballe ar Palsmanes grupu „Palsa”!

Sīkāk internetā: www.smiltene.lv

6. Lībiešu svētki Mazirbē

Pērn nācās iztikt bez ikgadējiem Līvu svētkiem, bet šosestdien, 6. augustā, tie atkal notiks kā ierasts Mazirbē.

Lībiešu dzīve Ziemeļkurzemē un visās lielākajās Līvu Savienības nodaļās ir atsākusi aktīvu darbības posmu, informē Līvu Savienība. Tādēļ šogad atkal ir bijis iespējams noorganizēt Līvu svētkus. „Ar šiem svētkiem gribam parādīt, ka esam dzīvelīga tauta, neskatoties uz to, ka valsts mūs neatbalsta un novads brīžam nevēlas saprast,” uzsver Līvu Savienības vadītājs Dāvis Stalts.

6. augustā no pulksten 10.00 līdz nākamās dienas – svētdienas rītam Mazirbē atkal skanēs līvu valoda un dziesmas, lībieši atcerēsies savu pagātni un domās par nākotni.

Svētku programma ir plaša un tā iepriecinās ne vien veco un jauno lībiešu, bet arī latviešu sirdis.

Svētku programma:

* pulksten 10.00 - svētku dievkalpojums Mazirbes baznīcā;

* pulksten 12.00 - svinīgā svētku atklāšana (uzstājas Rīgas lībiešu ansamblis „Līvlizt” un Ventspils lībiešu ansamblis „Rāndalizt”);

* pulksten 13.00 - gājiens uz jūru, rituāls jūrmalā;

* pulksten 13.30 - sadziedāšanās jūrmalā;

* pulksten 14.00 – Lībiešu dziesmu koncerts Tautas namā (uzstājas somu sieviešu koris „Nokia”, „Nurmorkestõr”, „Laulā”, „Lōja”, Suntažu koris, „Taitai”);

* pulksten 17.00 - uzstājas lībiešu bērnu nometne „Mierlinkizt”, lībiešu ansamblis „Kāndla” un mazie skandinieki;

* pulksten 18.30 - grupas „Satellites LV” koncerts;

* pulksten 20.00 - grupas „Camillas” koncerts;

* pulksten 21.00 - balle kopā ar grupu „6. jūdze” un DJ Regnāru Vaivaru.

Visu cauru nakti Tautas namā lībiešu ēdienu nogaršošana, izstādes un sarunas par un ap lībiešu kultūru.

Ieeja bez maksas.

Sīkāk internetā: www.dundaga.lv.

Lībiešu valoda:

7. Senās pils svētki Dobelē

Sestdien, 6. augustā Dobeles pilsdrupās notiks Senās pils svētki ar plašu kultūras programmu, kurā ietilpst tikšanās ar pilsdāmām un pilskungiem, teātra izrāde ar viduslaiku ainiņām, ekskursijas pa Dobeles pili, viduslaiku spēles, tirgus senā stilā, radošās teikas kopā ar teātra sporta jauniešiem, koncerts ar pūtēju orķestra „Dobele” un operdziedātāja Jāņa Apeiņa piedalīšanos un svētku balle.

Pirmo reizi Dobeles pils mūros kopā sajaukušies dažādi laiki un gadsimti. Senie pils mūri ļaužu dzīvi skatījuši jau no 14. gadsimta. Visu šo laiku pils teritorija vairāk vai mazāk bijusi apdzīvota un izmantota. Šajā pārmaiņu laikā Dobeles pils dāmas aicina cienīt un godāt senos pils saimniekus un iedzīvotājus, vienalga, kura laika ļaužu tie būtu. Ieeja pasākumā bez maksas.  Programmā:

* no pulksten 16.00 līdz 21.00 - Amatnieku tirdziņš;

* pulksten 16.00 - svētku atklāšana:

* pulksten 16.20 - Ļaužu laiks pie pilsdāmām un pilskungiem un Talsu Tautas teātra izrāde „Ainiņas no viduslaikiem”;

* pulksten 17.00 - viduslaiku spēles;

* pulksten 19.00 un 19.30 - pastaigas ar pilsdāmām pa Dobeles pilsdrupām;

* pulksten 20.00 - radošas teikas par Dobeles pili un Dobeli;

* pulksten 21.00 - koncerts „Mūsdienu ritmi senās pils mūros” (muzicēs pūtēju orķestris „Dobele”, operdziedātājs Jānis Apeinis un dejotāji);

* pulksten 23.00 – zaļumballe (pūtēju orķestris „Dobele”  un grupa „Eksperiments”).

Sīkāk internetā: www.dobele.lv.

Senā Dobeles pils:

Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA, Rendija Resto/ www.poga.lv