Politika
2011. gada 14. augusts, 23:55

Politiskie spēki piesardzīgi vērtē iespēju priekšvēlēšanu laikā sasniegt maksimālos tēriņu griestus

Jauns.lv

olitiskie spēki pagaidām atturas skaidri atbildēt, cik daudz naudas iztērēs priekšvēlēšanu laikā, liecina partiju pārstāvju teiktais ziņu aģentūrai BNS.

Saeimas ārkārtas vēlēšanās politiskās organizācijas aģitācijas pasākumiem var tērēt aptuveni 280 tūkstošus latu, kas ir uz pusi mazāk nekā kārtējās Saeimas vēlēšanās.

Kampaņu jau sākusi Zatlera Reformu partija, apliecina eksprezidenta dibinātās partijas pārstāve Daiga Holma. Nesen dibinātās partijas priekšvēlēšanu kampaņa sākta par biedra naudu un ziedojumiem, un pagaidām tā vēl tiekot arī plānota, tāpēc konkrētu summu, cik kampaņa izmaksās, Holma nevarēja nosaukt.

"Varētu teikt, ka mūsu kampaņa ir sākusies no apakšas. No tiem cilvēkiem, kas ir ar mums, mēs jūtam ļoti lielu aktivitāti, viņi paši grib darboties kampaņā un nest mūsu idejas tautās," sacīja Holma.

Reklāmas kampaņu drukātajā presē jau tagad sākusi arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

"Cik liela summa, nevaru pateikt, kā cilvēki ziedos, tāda būs kampaņa. Pašlaik negribu spekulēt ar summām," norādīja ZZS līderis Augusts Brigmanis, taujāts, vai plānots tērēt likumā pieļaujamo maksimālo summu.

"Arī [Aivars] Lembergs aktīvi piedalīsies vēlēšanu kampaņā un nešaubīgi uzrunās vēlētājus visos vēlēšanu apgabalos kā premjera amata kandidāts," apliecināja ZZS Saeimas frakcijas līderis.

ZZS uzsvaru liks uz paveikto un piedāvājumu par turpmāko valsts virzību, priekšplānā būs arī cilvēku sociālā aizsargātība un cīņa par ES līdzekļu sadali.

Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis prognozēja, ka apvienība iztērēs, iespējams, tikai desmito vai pat divdesmito daļu no likumā pieļautajiem tēriņiem.

"Mums ir ideja par atvērto programmu. Ar programmas projektu ejam pie sabiedriskajām organizācijām, arī katram vēlētājam būs iespēja nākt ar saviem priekšlikumiem," viņš atzina un piebilda, ka apvienības pārstāvji jau tagad organizē tiešas tikšanās ar vēlētājiem.

Imants Parādnieks, kurš 10.Saeimas priekšvēlēšanu laikā pie vēlētājiem devās zirga pajūgā, šoreiz braukšot ar auto.

"Man ir paredzēts apceļot Zemgali. Šoreiz ar auto, bet gana savdabīgu, kas vērsts uz atjaunojamiem energoresursiem. Tagad tas tiek tehniski risināts, un tas autiņš top," viņš informēja.

"Vienotības" pārstāvis Edgars Jaunups pastāstīja, ka kampaņa sāksies augusta beigās vai septembra sākumā, apmēram divas nedēļas pirms vēlēšanām.

"Mēs orientējamies uz to, ka reklāmu izmantosim likumā atļautajās robežās, bet runāt, kāds būs līmenis, nevaru, jo tas būs tieši atkarīgs no ziedojuma apmēra. Ziedojumu apmērs ir palielinājies, tas ir loģiski, cilvēki jūt atbildību un saprot, ka atbalstīt partiju nozīmē to atbalstīt arī ar naudu," viņš paskaidroja.

Uzsvars reklāmās būšot gan uz līderiem un cilvēkiem – Valdi Dombrovski un Dombrovska komandu, gan uz izaugsmes plāna galvenajām tēzēm – ražošanu un izglītību.

"Mūsuprāt, ir pietiekami daudz racionālu un gudru cilvēku, kas analizē politiskos procesus un saprot ekonomiskās likumsakarības, un uz tiem mēs orientējamies pirmām kārtām," teica Jaunups.

"Saskaņas centra" (SC) Saeimas frakcijas deputāts Andrejs Klementjevs neslēpa, ka ar ziedojumu piesaisti neejot viegli, tādēļ likumā noteiktos maksimālo tēriņu griestus noteikti nesasniegs. "Neveicas ar ziedojumu vākšanu. Neesam līderos. Koncentrēsimies uz septembra sākumu," viņš iezīmēja kampaņas sākuma laiku.

Savukārt pašlaik Saeimā pārstāvētā LPP/LC priekšvēlēšanu kampaņu vēl tikai plāno.

Jau vēstīts, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija jūnija sākumā pēc toreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera lēmuma rosināt Saeimas atlaišanu nāca klajā ar priekšlikumu grozījumiem partiju finansēšanas likumā, lai divas reizes samazinātu priekšvēlēšanu tēriņu griestus pirms ārkārtas vēlēšanām. Saeima to pieņēma steidzamības kārtībā, tādējādi Saeimas ārkārtas vēlēšanās aģitācijai var tērēt 282 559 latus, savukārt kārtējās Saeimas vēlēšanās tēriņu griesti pārsniedz pusmiljonu – 565 119 latu.

11.Saeimas vēlēšanas notiks 17.septembrī, savukārt 10.Saeima tika ievēlēta pērn oktobrī.

BNS