Sabiedrība
2011. gada 15. augusts, 03:37

Latvijas Banka kaldinās RTU 150 gadu jubilejai veltītu monētu

Jauns.lv

Latvijas Banka iecerējusi kaldināt Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) 150 gadu jubilejai veltītu jubilejas monētu, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja interneta mājaslapā.

Par monētas grafiskā risinājuma izstrādi centrālā banka slēgs līgumus ar pieciem māksliniekiem: Aigaru Bikši, Gintu Gabrānu, Annu Heinrihsoni, Lauru Medni un Kristapu Ģelzi.

Katram māksliniekam būs jāizstrādā vismaz divi monētas grafiskā dizaina priekšlikumi.

Par šo darbu katrs mākslinieks saņems 600 latus, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli, bet ar uzvarētāju tiks slēgts līgums par monētas aversa un reversa grafiskā risinājuma pilnīgu izstrādi un sagatavošanu formas veidošanai, paredzot autoratlīdzību 2600 latu apmērā.

Saskaņā ar informāciju RTU mājaslapā savu darbu tā sākusi 1862. gada 14. oktobrī kā Rīgas Politehniskā augstskola. Tā bija pirmā daudznozaru tehniskā augstskola tā laika Krievijas impērijā.

Augstskola veidota pēc tolaik Eiropas modernāko - Cīrihes un Karlsrūes - tehnisko augstskolu parauga. Tā darbojās kā privātā augstskola, kuru uzturēja Baltijas muižniecība.

Sākotnēji augstskolā mācījās tikai vīrieši no visas Krievijas impērijas, neņemot vērā tautību, reliģijas un kārtu atšķirības. Studijas bija par maksu, un mācības notika vācu valodā.

Rīgas Politehniskais institūts savu pašreizējo nosaukumu - Rīgas Tehniskā universitāte - ieguva 1990.gada 19.martā.

Pašlaik RTU studē gandrīz 16 000 studentu, doktorantu it vairāk nekā 4000, maģistru - vairāk nekā 3100, bet vairāk nekā 12 000 ir pamatstudijās studējošie (bakalauri).

Latvijas Banka kopš lata atjaunošanas izlaidusi 83 jubilejas un piemiņas monētas, un jau vairāk nekā desmit no tām ir ieguvušas balvas prestižākajos starptautiskajos monētu mākslas konkursos.

Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām.

LETA