Sabiedrība
2011. gada 19. oktobris, 13:39

Ārsti: patlaban ir piemērotākais laiks vakcīnai pret gripu

Jauns.lv

Līdz pirmdienai Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) pret gripu ir vakcinējušies 376 cilvēki, un speciālisti uzskata, ka patlaban ir piemērotākais laiks, lai vakcinētos pret šo saslimšanu.

Kā informēja LIC, pret gripu ieteicam vakcinēties, kamēr laiks vēl nav kļuvis pavisam vēss, mitrs un ir mazāk iespēju saaukstēties.

"Īpaši ieteicams vakcinēties cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskām plaušu, sirds un asinsvadu sistēmas, nieru, kā arī dažādām vielmaiņas slimībām, kuriem ir cukura diabēts, hroniskas elpošanas ceļu slimības, tajā skaitā astma, cilvēkiem ar pazeminātu imunitāti un traucētām asinsrades orgāna liesas funkcijām. Tāpat gripa un tās izraisītās komplikācijas var būt bīstamas topošajām māmiņām - viņām jāsaudzē gan sava, gan bērniņa veselība," uzsver LIC direktore profesore Baiba Rozentāle.

Tāpat svarīgi poti pret gripu saņemt arī sabiedriskajā sektorā nodarbinātiem, kuru darba specifika saistīta ar atrašanos publiskā telpā, kuriem ik dienas nākas sastapties ar lielu cilvēku plūsmu, tostarp ar cilvēkiem, kuri var pārnēsāt gripas vīrusu, piebilst Rozentāle.

Pret gripu jāpotējas katru gadu no jauna, un tas jādara sezonā vienu reizi. Imunitāte pēc vakcīnas izveidojas desmit līdz 14 dienu laikā. LIC vakcinācijas kabinetā saņemt poti pret sezonālo gripu var katru dienu, arī brīvdienās, no plkst.9 līdz 20.

Neviens gripas gadījums Latvijā vēl nav apstiprināts. Arī Eiropas kopienas valstīs, informē, ka tur gripas gadījumi nav reģistrēti, bet par diviem saslimušajiem ziņojusi Krievija. Pēc speciālistu domām, pirmie gripas slimnieki Latvijā varētu parādīties samērā drīz - šomēnes vai novembrī, uzskata LIC speciālisti.

No elpceļu infekcijām un gripu iespējams izvairīties, ievērojot speciālistu konsultācijas un padomus un personīgo higiēnu, tostarp roku mazgāšanu, elpceļu higiēnu. Ir jācenšas izvairīties no kontakta ar vīrusu infekcijas slimniekiem. Un arī pašam saslimušajam jāapzinās, ka, neizārstējies un neievērojot piesardzības pasākumus, viņš var apdraudēt visu apkārtējo veselību.

Speciālisti iesaka regulāri vēdiniet telpas, taču uzmanoties, lai nerastos caurvējš. Svarīgi ir arī ģērbieties atbilstoši laika apstākļiem un pēc iespējas biežāk mazgāt rokas. Lai stiprinātu organismu, uzturā vairāk jālieto šķidrums - zāļu tējas, svaigas augļu un dārzeņu sulas, kā arī skābpiena produkti, piemēram, kefīrs, paniņas, biezpiens. Tāpat ēdienkartē ieteicams iekļaut produktu, kas satur fitokomponentus - svaigus kāpostus, ķiplokus, lociņus, citrusaugļus, dzērvenes, medu.

LETA