Sabiedrība
2011. gada 17. novembris, 22:17

Kino "Splendid Palace" varēs noskatīties filmu par "Vella kalpiem"

Jauns.lv

Latvijas valsts svētku noskaņā kinoteātrī "Splendid Palace" piektdien būs iespēja noskatīties jauno dokumentālo filmu "Filmas arheoloģija. Vella kalpi", informēja Rīgas Kinostudijā.

Tā ir unikāla pētnieciska dokumentāla filma par vienu no tautas mīlētākajām, bet kritiķu pretrunīgi vērtētajām latviešu kinofilmām "Vella kalpi" (1970).

Tas bija režisora Aleksandra Leimaņa un Rīgas Kinostudijas pirmais mēģinājums uzņemt vēsturiski muzikālu kostīmfilmu, kas kļuva par kases grāvēju visā bijušajā Padomju Savienībā.

Darba panākumu fenomens kļuva par pamatu dokumentālajai filmai, kura iedzīvina Latvijas kultūras ikonas – aktierus, režisorus, operatorus un citas radošās un administratīvās personības, kas saistītas ar "Vella kalpu" tapšanu, kuras veidojušas Rīgas Kinostudijas zelta laikmetu un mūsu kultūras pagātni. Konfrontējot laikus, viedokļus, faktus un tehniskās iespējas, tiek atklāta pagājušā gadsimta 70.gadu Latvijas kinovēsture, "Vella kalpu" uzņemšanas aizkulises, līdz šim nezināmi fakti un noslēpumi gan par filmas uzņemšanā iesaistītajām personībām, gan savam laikam sarežģītajiem kino specefektiem.

Filmas režisore ir Agita Cāne-Ķīle, scenārija autore – Daira Āboliņa, operators – Jānis Šēnbergs, montāža – Gunta Ikere, Roberts Ikers, mūzikas autors – Raimonds Tiguls, producenti – Ieva Rozentāle, Iveta Lepeško, Vents Horsts.

BNS

Kino filma būs skatāma pulksten 18.30.