Sabiedrība

Visbiežāk lietotie mediji skolēnu vidū ir internets un televīzija, visretāk ‒ avīzes

Jauns.lv

Visbiežāk lietotie mediji 7. līdz 12.klases skolēnu vidū ir internets un televīzija ‒ internetu ikdienā lieto 86% skolēnu, savukārt 66% skolēnu katru dienu skatās televīziju, otrdien, prezentējot pētījumu "Skolēnu un skolotāju mediju kompetence", klātesošajiem pastāstīja viena no pētījuma veicējām Evija Kļave.

Visbiežāk lietotie mediji skolēnu vidū ir internet...

Savukārt visretāk skolēni no pieejamajiem medijiem lieto avīzes. Pētījuma dati liecina, ka 41% no aptaujātajiem skolēniem avīzes nelasa nemaz vai lasa tās ļoti reti.

Arī skolotāju vidū internets un televīzija ir visvairāk iecienītie mediji ‒ internetu katru dienu lieto 89% skolotāju. Savukārt avīzes katru dienu lasa piektdaļa skolotāju, bet žurnālus katru dienu lasa 10% no aptaujātajiem skolotājiem.

Pētījuma rezultāti arī liecina, ka internetu un televīziju visbiežāk lieto mājās, tā ir atbildējuši vairāk nekā 90% aptaujāto skolēnu. Savukārt skolotāji internetu biežāk lieto darbā ‒ to dara 71% aptaujāto skolotāju, taču Kļave piebilda, ka tas saistāms ar skolotāja darba specifiku.

Kļave norādīja, ka 99% skolēnu, kuru dzimtā valoda ir latviešu, atbildot par mediju lietošanu citās valodās, atzinuši, ka lieto medijus angļu valodā, bet 69% lieto medijus krieviski, bet 15% ‒ vāciski.

Arī skolēniem, kuru dzimtā valoda ir krievu, pirmā svešvaloda, kurā viņi lieto medijus, ir angļu valoda, savukārt 86% medijus lieto latviešu valodā, bet 14% ‒ citā valodā.

Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja Ilva Skulte atzinīgi vērtēja to, ka skolēni bieži vien izmanto medijus citās valodās, kas liecina, ka skolēni samērā labi prot citas valodas. "Savukārt tas, ka daudzi skolēni, kuru dzimtā valoda ir krievu, bieži vien lieto medijus latviešu valodā, liecina, ka integrācijas politika nav nemaz tik slikta un tā strādā," sprieda Skulte.

Pētot skolēnu interneta lietošanas paradumus, noskaidrots, ka visbiežāk skolēni lieto mūzikas un video portālus ‒ to dara 89% skolēnu, tiem seko sociālie tīkli un iepazīšanās portāli, ko lieto 66%, savukārt trešā interneta vietne, kuru apmeklē 60% skolēnu, ir skolas mājaslapa, tostarp e-klase.

Vidusskolēni nedaudz biežāk izmanto ziņu un uzziņu portālus, savukārt jaunākie skolēni biežāk izmanto portālus, kuros pieejamas spēles.

Savukārt skolotāji visbiežāk izmanto e-klasi ‒ to lieto 85% no aptaujātajiem skolotājiem. Skolotāji regulāri lieto arī ziņu portālus un ar profesionālo darbību saistītos portālus ‒ to dara attiecīgi 83% un 81% aptaujāto skolotāju.

Skolēnu aptaujas rezultāti par mediju izmantošanu dažādu mācību priekšmetu apguvē liecina, ka visbiežāk skolēni medijus izmanto Latvijas un pasaules vēsturē ‒ to dara 39% skolēni, savukārt 32% no skolēniem medijus lieto, lai labāk apgūtu svešvalodas.

"Visbiežāk izmantotais medijs kā palīgs mācību vielas apguvē ir internets," sacīja Kļave. Viņa informēja, ka arī skolotāji internetu, lai sagatavotos mācību stundām, lieto visbiežāk.

Pētījumā "Skolēnu un skolotāju mediju kompetence" tika aptaujāti 7. līdz 12.klases skolēni no vispārizglītojošām skolām, kā arī skolotāji no vispārizglītojošajām izglītības iestādēm, kuri pasniedz dažādus mācību priekšmetus 7. līdz 12.klašu grupā.


BNS