Vidzemes Bānīša svētki, alus svētki Ventspilī un amatnieki Dobelē: ko darīt 3. un 4. septembrī?
Šajās brīvdienās būs ko redzēt un darīt!
Kultūra
2016. gada 2. septembris, 11:23

Vidzemes Bānīša svētki, alus svētki Ventspilī un amatnieki Dobelē: ko darīt 3. un 4. septembrī?

Jauns.lv

Septembra sākums it nebūt nenozīmē, ka pienācis gals brīvdabas festivāliem un svētkiem. Tie turpināsies visu šo mēnesi, un septembra pirmās brīvdienas piedāvā varen plašu programmu. Ar vērienu savus ikgadējos svētkus svinēs gan romantiskais Vidzemes mazbānītis, gan valsts lielākais ainavu parks Kazdangā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par rudens iestāšanos sestdien liecinās Pļaujas svētki Ausekļu dzirnavās Bārbeles pagastā un Kauguru Rudens svētki. Modes dāmas un amatnieki aicināti uz plenēru „Mode – vakar, šodien, rīt” Dobelē, bet alus mīļotāji uz vācu „Oktoberfest” Ventspilī. Daudz arī citu pasākumu, it sevišķi sestdien, 3. septembrī. Piemēram, par skolas gada sākumu liecinās koncerts skolēniem „Brodvejas brīnumi” Liepājas koncertzālē „Lielais dzintars”, Jaunpiebalgā notiks mūzikas festivāls „Satiksimies Piebalgā”, bet Rīgā, Daugavgrīvas cietoksnī, underground mūzikas cienītājus sasauks festivāls „Cross Point”.

Mierīgākas izklaides baudītājus gaida izstāžu zāles. Sagatavoties mūzikas un mākslas festivālam „Bildes” var aplūkojot mākslinieku ādā iejutušos mūziķu bildes „Spicē”. 21. gadsimta autobraucējiem būs interesanti aplūkot izstādi Gaismas pilī par ceļu kultūru pirmās brīvvalsts laikā. Liepājā savu vienību apliecina latviešu un lietuviešu māksla, Ogrē var iepazīties ar pagājušā gadsimta nospiedumiem, bet Džūkstē ar latviešu tautasdziesmu ilustrācijām.

1. Gulbenes – Alūksnes Bānīša svētki

Gulbenes un Alūksnes novadi lepojas ar savu mazo bānīti, kas ir pēdējais regulāri kursējošais šaursliežu vilciens ne tikai Latvijā, bet arī visā Baltijā. Tas joprojām ir svarīgs transportlīdzeklis vietējiem iedzīvotājiem, kā arī interesants apskates objekts tūristiem.

Katru gadu septembra pirmajā sestdienā bānītis svin svētkus. Šoruden – sestdien, 3. septembrī, - šaursliežu vilcieniņam svinēs jau 113. jubileju. Bānīša svētku pasākumi ar nosaukumu „Pie sliedēm dzīve mana” norisināsies Stāmerienā pie stacijas.

Svētki Gulbenē sāksies pulksten 11.30, kur būs iespēja aplūkot gan fotoizstādi „Bānīša mirkļi” stacijā, gan arī izstādi „Bānīši” depo, varēs nofotografēties pie tvaika lokomotīves „Ferdinands” maketa, vizināties ar rokas drezīnu, ieklausīties stāstījumā par un ap vilciena griezuli un depo, doties ekskursijās ar elektrovilcieniņu pa pilsētu, kā arī baudīt pūšaminstrumentu ansambļa mūziķu priekšnesumus. Pulksten 13.00 tvaika lokomotīve „Ferdinands” aties no Gulbenes uz Alūksni, pieturot Stāmerienā pulksten 13.30.

Stāmerienā svētku rosība sāksies jau no pulksten 11.45, kad viesi un svētku apmeklētāji tiks aicināti doties ekskursijā, lai apskatītu Stāmerienas pili, pils parku, pareizticīgo baznīcu, saimniecību „Pilssēta”, kā arī vizināties ar ekskursiju kuģīti pa Stāmerienas ezeru. Pasākuma laikā darbosies radošās darbnīcas. Bērnus iepriecinās izjādes ar zirgiem. Būs arī sportiskās aktivitātes – notiks skrējiens apkārt Stāmerienas ezeram, mazuļi piedalīsies rāpošanas sacensībās, vīri un dāmas tiks aicināti pārbaudīt roku spēku armrestlinga sacensībās. Gaidot Stāmerienas stacijā ierodamies gaviļnieku – bānīti, tiks atklāta fotoizstāde, varēs dzirdēt arī dažādus atmiņu stāstījumus. Dienas gaitā svētku pasākumus kuplinās gan vietējo dziedošo un dejojošo mākslinieku, gan arī viesmākslinieku priekšnesumi. Būs arī Bānīša svētku dižandele. Svētku noslēgumā ikviens varēs lustēties svētku nakts zaļumballē kopā ar grupu „Galaktika” un DJ Ralfu Rubeni.

Sīkāk internetā: www.visitgulbene.lv.

2. Kauguru Rudens svētki

Jūrmalas pilsēta jau otro gadu aicina uz Kauguru Rudens svētkiem. Šogad tie norisināsies sestdien, 3. septembrī, vienā no plašākajām ielām Kauguros – Tallinas ielā. Uz Tallinas ielas lielās skatuves pirmo reizi jūrmalniekiem un pilsētas viesiem uzstāsies Gacho, būs arī Intara Busuļa un „Abonementa orķestra” koncerts un populārās Krievijas mākslinieces Jeļenas Vaengas uzstāšanās. Kauguru rudens svētkos notiks arī sportiski aizraujošs šovs – starptautisks spēkavīru turnīrs „Best Nordic Strongman 2016”, kurā sacentīsies divpadsmit Ziemeļvalstu spēcīgākie atlēti. Visas dienas garumā bagātīga aktivitāšu programma norisināsies arī bērniem un jauniešiem. Svētku noslēgumā – krāšņa uguņošana.

Programma: * no pulksten 13.00 līdz 18.00 – starptautiskās spēkavīru sacensības „Best Nordic Strongman” un vietējo kolektīvu priekšnesumi; * no 13.00 līdz 19.00 – aktivitātes visas dienas garumā gan lieliem, gan maziem; * 19.00 – Gacho koncerts; 20.30 – Intara Busuļa un „Abonementa orķestra” uzstāšanās; 22.00 – Jeļenas Vaengas koncerts; 23.00 – uguņošana.

Kauguru rudens svētku programmas vadmotīvs šogad ir „Spēks un Daile”, tā veidota, radot svētku gaisotni, kur mijiedarbojas sievišķība, skaistums, māksla, estētika un vīrišķība, izaicinājums un cīņas spars. Piemēram, vienlaikus ar spēkavīru turnīru, notiks svētku stiprākā pāra noskaidrošana stafetē „Spēks un Daile”, bet izglītojoša šķēršļu josla būs jāpārvar skrējienā „Rainis un Aspazija”, atpazīstot dižgaru ievērojamāko darbu citātus.

Jāpiebilst, ka pirms svētku uguņošanas, svētku noslēgumā uzstāsies starptautiski atpazīstamā Krievijas māksliniece Jeļena Vaenga, kas Latvijā pazīstama sadarbojoties ar Intaru Busuli. Jeļenas Vaengas priekšnesumus raksturo augsts profesionālais sniegums un spilgts, vitāls, emocionāls vēstījums. Koncerta laikā Jeļena Vaenga ar Intaru Busuli kopīgi atskaņos skaņdarbus, kas ir plaši pazīstami Latvijas auditorijai, tai skaitā dziesmu „Ņeva”.

Ieeja uz visiem pasākumiem bez maksas. Sīkāk internetā: www.jurmala.lv.

Spēks un daile Kauguru Rudens svētkos

3. Kazdangas Parka svētki

Ne visi zina, ka pie Kazdangas pils (Aizputes novadā). kuru 1800. gadā sāka un 1804. gadā beidza celt toreiz bagātā un politiski ietekmīgā Kurzemes baronu Manteifeļu dzimta, ir Latvijā lielākais un viens no dendroloģiski bagātākajiem pils ainavu parkiem. Veco un vēsturiski krāšņo parku ieteicams apmeklēt sestdien, 3. septembrī, kad tur jau desmito gadu pēc kārtas tiks rīkoti Parka svētki.

Programmā: * no pulksten 10.00 – Amatnieku, mājražotāju un gardēžu tirgus, kā arī sportiskas aktivitātes; * pulksten 12.00 - Svētku atklāšanas koncerts; * no pulksten 13.00 – atrakcijas bērniem, loka šaušana, radošās darbnīcas lieliem un maziem; * pulksten 14.00 - Kazdangas dīvaino un unikālo braucamrīku parāde; * pulksten 14.30 – barona Manteifeļa dārgumu meklēšana; * pulksten 15.30 - riteņbraukšanas šovs; pulksten 16.30 – Aizputes Jauniešu teātra izrāde „Tas neveiklais brīdis, kad... jeb That Awkward Moment When”; * no pulksten 19.00 – Vakara koncerti (Varis Vētra dziesmās un sarunās ar skatītājiem programmā „Neviens nemīl Tevi tā, kā es”, Milleru – Balandīnu ģimene un grupa „CanZone”); * pulksten 22.00 – svētku balle; * pulksten 22.30 – kino pie pils.

Jāpiebilst, ka Manteifeļu pils parkā ir uzskaitīts vairāk nekā 200 sugu koku un krūmu, no tiem 127 sugas – svešzemju. Parkā ir izveidoti tiltiņi, soliņi un grota. Tagad neoklasicisma stilā būvētajā pilī, kurā pēc Latvijas neatkarības pasludināšanas no 1920. līdz 2009. gadam atradās lauksaimniecības skola, ir ierīkoti muzeji (Kazdangas un Meža) un Tūrisma informācijas centrs. Sīkāk internetā: www.kazdangaspils.com.

4. Pļaujas svētki Ausekļu dzirnavās

Sestdien, 3. septembrī, no pulksten 11.00 Vecumnieku novada Bārbeles pagasta Ausekļu dzirnavās – etnogrāfiskajā muzejā notiks tradicionālie Pļaujas svētki, kuros visi aicināti jautri, atraktīvi un noderīgi saņemt gan jauno ražu, gan godam sagaidīt rudeni.

Svētki tiks atklāti pulksten 11.00 un pēc tam visas dienas garumā sekos seno darbarīku un arodu demonstrējumi: * varēs vērot un izmēģināt spēkus dažādos zemnieku sētas, amatniecības un mājsaimniecības darbos, izzināt senču gudrības un tikumus, iesaistīties Ventspils stikla pūtēju demonstrējumos, izdibināt Piebalgas porcelāna amatu meistaru noslēpumus; * būs iespēja iesaistīties kartupeļu novākšanas un šķirošanas tehnikas darbos, kukurūzas smalcināšanā; * varēs līdzdarboties labības pļaušanas, kūlīšu siešanas, graudu kulšanas darbos ar kuļmašīnu „Imanta”, ko darbinās tvaika mašīna, vērot graudu malšanu ūdensdzirnavās; * apmeklētājus gaida arī dažādas atrakcijas, pārsteigumi, vizināšanās zirga pajūgā un laivošana Iecavas upē.

Kamēr vieni līdzdarbosies senajos amatos un tirgosies, citi varēs baudīt kultūras programmu. Pasākumu kuplinās Stelpes pagasta vidējās paaudzes deju kolektīvs un Mārupes novada sieviešu vokālais ansamblis “Dzelde”. Svētku omulībai spēlēs un dziedās Albīns Baļčūns un draugi. Darbosies amatniecības izstrādājumu tirdziņš.

Ausekļu dzirnavās visi var iepazīties, kā senāk dzīvoja un strādāja lauku sētā – tur starp ēkām ir vieta gan dekoratīviem ratiem, gan seniem dzirnakmeņiem. Zemnieka sētu galvenie darba agregāti – arkli, ecēšanas „federes” un visi zirga iejūga piederumi sakārtoti vienuviet, bet latviešu sievietes pasaule – tā dēvētajā - vecmāmiņas istabā. Ir arī kalēja kalve – pašu spēkiem izmūrēta darba vieta ar laktu, plēšām, ratu šķūnis – ar kuļmašīnām un citiem darbarīkiem, kā arī ūdensdzirnavas.

Ieejas maksa svētkos: 3 eiro, pensionāriem – 2,50 eiro, bērniem – 2 eiro, ģimenes biļete – 10 eiro.  Sīkāk internetā: www.ausekludzirnavas.lv.

Tvaika dampis Ausekļu dzirnavās

5. Amatnieku plenērs Dobelē

Dobeles Amatu māja sestdien, 3. septembrī, no pulksten 10.00 vēsturiskajā Dobeles Tirgus laukumā visus aicina uz Starptautisko amatnieku plenēru, kas notiks jau sesto reizi. Plenērs kļuvis par tradīciju, pulcējot amatniekus, kas demonstrē prasmes un aicina interesentus darboties kopā. Šī gada plenēra vadmotīvs ir „Mode – vakar, šodien, rīt”.

Pasākumā zinoši meistari piedāvās darboties dažādās modes darbnīcās. Darbnīcā “Vakar” varēs apgūt vilnas vērpšanu, celaiņu aušanu, dzijas krāsošanu, kā arī pulsa sildītāju jeb mauču adīšanu. Savukārt “Šodienas” darbnīcās būs iespēja apgūt slapjo un sauso vilnas velšanu, enterlaka lakata adīšanu un pērlīšu aproču adīšanu. Bet darbnīcā, kam dots moto “Rīt”, mācīs radīt kreatīvas kurpes un kreklus (darbnīcas dalībnieki aicināti ierasties ar savu kreklu un kurpēm, ko pārveidot).

Pulksten 13.00 modes vēsturē, šodienā un rītdienā ievedīs modes skate – tiks demonstrēti arheoloģiskie tērpi un tautas tērpi, adījumi, mūsdienīgi apģērbi, kā arī ekstravaganti “Rītdienas” tērpi. Plenēra laikā darbosies modnīca, kurā modes attīstību un tendences varēs iepazīt, pētot, lasot un tērzējot, būs arī iespēja iegādāties amatnieku un zemnieku labumus. Tāpat Amatu mājā 3. septembrī tiks atklāta izstāde “Piecas meitas vilnu vēla”.

Ar atraktīvām un muzikālām lustēm apmeklētājus priecēs Dobeles kultūras nama folkloras kopa “Puduris” un viesi no Lietuvas – grupa “Marga muzika”.

Sīkāk internetā: www.kulturadobele.lv.

6. Alus svētki Ventspilī

Ar devīzi „Mūs vieno vācu dziesma” piektdien un sestdien, 2. un 3. septembrī, Ventspils tirgus laukumā notiks tradicionālie vācu svētki „Oktoberfest” - apjomīgas svinības ar vācu ēdieniem un alus tirdzniecību. Svētkus kuplinās pūtēju orķestris no Vācijas „Stadtkapelle Tirschenreuth” un daudzi muzikāli kolektīvi no dažādām Latvijas vietām, kuri izpildīs dziesmas arī vācu valodā. Programmā paredzētas dažādas sacensības pieaugušajiem un radošas darbnīcas bērniem. „Oktoberfest” galvenā diena ir sestdiena, 3. septembris, kad dažādi pasākumi notiks visas dienas garumā. Svētku programma:

Piektdien, 2. septembrī: * pulksten 19.00 - svētku atklāšana (spēlē orķestris no Vācijas „Stadtkapelle Tirschenreuth”); * pulksten 20.00 - Ventspils vācu kultūras biedrības ansambļa „Windau” koncerts; * no pulksten 21.00 līdz 2.00 - balle.

Sestdien, 3. septembrī: * no pulksten 10.00 koncerti, velotriāla paraugdemonstrējumi, spēles, atrakcijas un radošas darbnīcas bērniem, sacensības pieaugušajiem; * no pulksten 11.30 – vācu ēdienu prezentācija; * pulksten 21.00 sāksies svētku balle.

Darbosies arī svētku loterija, kurā varēs laimēt prāmja biļetes uz Nīneshamni, dāvanu kartes, gleznas un citas labas lietas, arī no Vācijas. Tā kā uz Ventspils „Oktoberfest” ir vērts doties arī tiem, kuri ne īpaši grib aizrauties ar miestiņa baudīšanu. Sīkāk internetā: www.ventspils.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: „Bilžu” muzikālās puķes, pagājušā gadsimta nospiedumi Ogrē un tautasdziesmu zīmējumi Džūkstē

* Tirdzniecības centrā „Spice” (Lielirbes ielā 29, Pārdaugavā) līdz 20. oktobrim skatāma mūzikas un mākslas festivāla „Bildes” mākslinieku ikgadējā darbu izstāde, kurai šoreiz dots nosaukums „„Bilžu” puķu dārzs”. Darbi izstādei tapuši šī gada vasarā „Bilžu” vasaras nometnē atpūtas kompleksā „Ratnieki”. Mākslinieki ziedus tēlojuši, pieskaroties to dažādajām lomām. No fotoreālisma līdz abstraktajai idejai par zieda krāsu un izjūtu, ko sniedz formas un smaržas sakausējums. Starp izstādes dalībniekiem ir populāri mūziķi - Ieva Akuratere, Raimonds Bartaševičs, Uldis Kākulis, Jānis Miltiņš, Varis Vētra, Aija Vītoliņa, Jānis Vanadziņš un daudzi citi, kā arī mūziķu bērni. Savukārt pats festivāls „Bildes” ar dažādiem koncertiem notiks oktobrī. Sīkāk internetā: www.bildes.lv.

* Visu septembri Latvijas Nacionālās bibliotēkas (Mūkusalas ielā 3, Rīgā) 6. stāvā var aplūkot izstādi par Latvijas pirmās brīvvalsts laika ceļiem „Lepni un ātri. Ceļu kartes un auto kultūra Latvijā 1920.-1940.  gados”. Tas ir laiks, kad uz Latvijas ceļiem valda liela rosība. Tiek laboti kara laikā izdangātie ceļi un nopostītie tilti, un tikmēr cilvēku ikdienā arvien pārliecinošāk ienāk automobilis. Automobilis vairs nav tikai sabiedrotais lietišķos darījumos, tas kļūst par dzīvesstila daļu. Sīkāk internetā: www.lnb.lv.

Latvijas ceļu vēsture

* Ogres Vēstures un mākslas muzejā līdz 22. oktobrim skatāma izstāde „20. gadsimta nospiedumi”, kurā no muzeja krājuma gaismā izcelti it kā sadzīviski nenozīmīgi 12 priekšmeti. Katrs no tiem vēsta savu īpašo stāstu, veidojot ne tikai savu unikālo „personisko” vēsturi, bet arī kļūstot par liecinieku nozīmīgākajiem pagājušā gadsimta notikumiem. Ikviens no priekšmetiem – karavīra uz bērzu tāss rakstīta vēstule, izsūtījumā dāvināts pulkstenis vai binokļa fragments, ir kāda cilvēka personiska notikuma liecinieks. Izstādes veidotāja, vēsturniece Santa Šustere nolēmusi apmeklētāju vest tālāk un dziļāk, ļaujot mazajam stāstam pārtapt par liecinieku lielajiem, nozīmīgajiem pagājušā gadsimta notikumiem - gan okupācijām un izsūtīšanām, gan pasaules kariem un varu maiņām. Sīkāk internetā: www.ogresmuzejs.lv.

* Džūkstes Pasaku muzejā veselu gadu būs skatāma Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuves izstāde „Līdzības”, kas veltīta mākslinieka Daiņa Rožkalna mūža darbam - 370 ilustrācijām, kas darinātas akadēmiskā izdevuma „Latviešu tautasdziesmas” sējumiem. Ekspozīciju papildina mākslinieka veidotie linogriezumi un tušas zīmējumi. Sīkāk internetā: www.tukumamuzejs.lv.

* Baltu vienības dienas ieskaņā, 2. septembrī pulksten 17.00 Liepājas muzejā (Kūrmājas prospektā 16/18) atklās starptautisku izstādi „Baltic emergence”, kurā būs skatāmi trīs Latvijas un viena Lietuvas mākslinieka darbi. Savu radošo veikumu vienā izstādē apvienos Mikalojus Povilas Vilutis (dz. 1944), Alise Bēržvade (dz. 1991), Andris Vītoliņš (dz. 1975) un Sabīne Vernere (dz. 1990). Lai gan eksponēto darbu autorus šķir gan valstiskā piederība, gan paaudžu atšķirības, tiem visiem ir kaut kas kopīgs un, pavērojot mākslas darbus, ir interesanti atrast saiknes un sakarības. Izstāde būs skatāma līdz 25. septembrim. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Inta Vīnšteina/poga.lv, Astra Kalve/poga.lv, Evija Trifanova/LETA, Reuters/Scanpix/LETA