Sabiedrība
2012. gada 16. februāris, 11:02

Dienu pirms referenduma notiks grāmatas "Latvijas preses valoda" atvēršanas svētki

Jauns.lv

Dienu pirms gaidāmā referenduma par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai Eiropas Savienības (ES) mājā Rīgā notiks valodnieces Dites Liepas grāmatas "Latvijas preses valoda" atvēršanas svētki.

Kā informēja Liepa, pirmoreiz neatkarīgajā Latvijā ir apkopots preses valodas analīzes materiāls, kas aptver laiku no tā dēvētās Trešās atmodas sākuma līdz pat 2010.gadam.

"Es pati esmu ļoti cieši bijusi saistīta ar žurnālistiku, kā arī esmu daudz strādājusi ar žurnālistiem, tāpēc prese man šķiet ļoti pateicīgs un interesants pētījuma objekts," atklāja Liepa.

"Grāmatā nav pamācošu norāžu, kādai jābūt žurnālistu valodai. Tā apliecina, kāda šī valoda ir. Tradicionāli iebildumi tiek izteikti par pārprastu demokrātismu un valodas kvalitātes kritumu. Ar dažiem izdevumiem apmierinātie un neapmierinātie, par citiem sajūsminātie un sašutušie: ikvienam, kas lasa presi, gribas lasīt interesantu, saistošu un savai izpratnei un līmenim atbilstošu lasāmvielu, un bagātīgās plašsaziņas līdzekļu konkurences dēļ lasītājs tādu Latvijā arī atrod," teikts grāmatas priekšvārdā.

Liepa savā pētījumā ir ne tikai konstatējusi empīriskus faktus, bet arī skaidrojusi un analizējusi cēloņsakarības, valodas ārējo un iekšējo faktoru savstarpējo iedarbību un ietekmi uz valodu, fiksējusi valodas sociālo diferenciāciju, norādot gan uz atšķirīgu sabiedrības sociālo grupu valodas īpatnībām, gan sociālo situāciju dažādību, kas izpaužas sabiedrības locekļu - žurnālistu, politiķu, sabiedrisko darbinieku, lasītāju - atšķirīgajā valodā.

Autore cer, ka šis sociolingvistiskais Latvijas preses valodas pētījums ļaus padziļināt izpratni par preses valodas pārmaiņām Latvijā, pārejot no komunistiskā bloka politiskās sistēmas uz parlamentāru demokrātisku Eiropas valsti.

Ar Valsts pētījumu programmas "Nacionālā identitāte (valoda, Latvijas vēsture, kultūra, cilvēkdrošība)" atbalstu Liepas grāmata ir sagatavota un izdota Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūtā.

Projektu atbalsta arī Latviešu valodas aģentūra, kas pirms gaidāmā referenduma par krievu valodas kā otras valsts valodas ieviešanu rīko vairākus pasākumus, lai informētu sabiedrību par latviešu valodas statusa nozīmi Latvijas kā suverēnas valsts pastāvēšanā, un arī grāmatas "Latvijas preses valoda" atvēršanas svētki ir viens no šādiem pasākumiem.

Grāmatas "Latvijas preses valoda" atvēršanas svētki notiks rīt, 17.februārī, plkst.16 ES mājā, kas atrodas Rīgā, Aspazijas bulvārī 28. Uz pasākumu aicināts ierasties ikviens, kuram interesē un rūp latviešu valoda un žurnālistika.

LETA