Latvijā par vienu Šveiku vairāk! FOTO
Kultūra
2012. gada 6. aprīlī, 10:57

Latvijā par vienu Šveiku vairāk! FOTO

Jauns.lv

Latvijā tapusi jau desmitā versija par dēkaini Šveiku – otrdien skatītājiem no jauna čehu rakstnieka Jaroslava Hašeka nemirstīgo darbu priekšā cēla Valmieras teātris, pēc tam pirmizrādi atzīmējot kārtīgā ballītē!

Latvijā par vienu Šveiku vairāk! FOTO...
Valmieras Drāmas teātra izrāde „Šveiks”.
Valmieras Drāmas teātra izrāde „Šveiks”.

Jaunais Latvijas Šveiks ir aktieris Tālivaldis Lasmanis, kurš pazīstams televīzijas skatītājiem arī kā LTV1 seriāla „Eņģeļu māja” Aleksandrs. Izrādi dramatizējis un iestudējis režisors Varis Brasla, bet par izrādes noskaņu gādājušas komponista Emīla Zilberta dziesmas ar Jāņa Petera vārdiem.

Pārējie tēli ir gluži kā izkāpuši no Jozefa Ladas ilustrētās Hašeka grāmatas: pārsmalcinātais meitu ģēģeris virsleitnants Lukašs (Mārtiņš Meiers), neglābjami sentimentālais feldkurāts Kacs (Januss Johansons), kurš pat karalauka altāri spēj nodzert, nevaldāmi stulbais leitnants Dubs (Arnolds Osis), bezcerīgais rīma Baluns (Juris Laviņš) un daudzi citi Austroungārijas impērijā sastaptie karavīri un viņu draudzenes. Izrādē piedalās plašs aktieru ansamblis – Aigars Apinis, Ruta Birgere, Regīna Devīte, Dace Eversa, Rihards Jakovels, Lelde Kalēja, Vizma Kalme, Ingus Kniploks, Mārtiņš Liepa, Mārtiņš Lūsis, Oskars Morozovs, Ieva Puķe, Ilze Pukinska, Skaidrīte Putniņa, Inga Siliņa, Imants Strads, Baiba Valante, Ivars Vanags, un gandrīz katrs spēlē vairākas lomas.

Pēc pirmizrādes, kā ierasts, radošais personāls un viesi pulcējās teātra kafejnīcā pie bagātīgi klātiem galdiem. Izturīgākie līksmojuši līdz pat pusčetriem rītā.

Valmieras Drāmas teātra izrāde „Šveiks”

„Šveika” pirmizrādes ballīte

Kasjauns.lv / Foto: Matīss Markovskis, Ieva Valtere