Runā Rīga
2012. gada 18. aprīlis, 16:49

Māras dīķī ielaidīs 500 vienvasaras karpu un 500 līņu mazuļus

Jauns.lv

Ceturtdien, 19.aprīlī, plkst.13.00 Māras dīķī, piedaloties Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam, priekšsēdētāja vietniekam Andrim Amerikam un Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājam Vjačeslavam Stepaņenko, tiks ielaisti 500 vienvasaras karpu un 500 līņu mazuļi.

Pērn 3. jūlijā notika ugunsgrēks SIA „Baltais vējš” ķīmisko vielu angārā Mārupē, K.Ulmaņa gatvē 119, kā rezultātā Mārupītē un Māras dīķī nonāca ķīmiskais piesārņojums, kas izraisīja zivju bojāeju. Patlaban ūdens ir attīrījies, un tas ir piemērots zivīm. Māras dīķa kopējā platība ir 5 ha, un tajā dabīgi notiek zivju populācijas atjaunošanās, tomēr speciālisti rekomendēja ielaist arī zivju mazuļus. Viņi arī atzina, ka vispiemērotākās būtu vienvasaras karpas un līņi, jo līdaku daudzums Mārupītē un Māras dīķī pēc to ķīmiskās piesārņošanas ir samazinājies.

Zivju iegādi un ielaišanu Māras dīķī Rīgas domes Mājokļu un vides departaments finansēs no līdzekļiem, kas iegūti, iekasējot maksu par rūpnieciskās zvejas tiesību izmantošanu iekšējos ūdeņos un jūras piekrastē. Lai papildinātu zivju resursus, tuvākajā laikā tiek plānota zivju mazuļu ielaišana arī Juglas ezerā. Tur tiks ielaisti 2 920 sīgu un 3 487 peledu mazuļi. Kopumā zivju mazuļu iegādei un ielaišanai izlietos 3 650 latu.

Zivju mazuļus piegādās Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts „BIOR”. Ielaižamo zivju suga un daudzums tika saskaņots ar šī institūta Zivju resursu pētniecības departamentu, kurš nodarbojas ar zivju resursu pētniecību un izstrādā rekomendācijas ilgtspējīgai zivju atražošanai Latvijas ūdeņos Baltijas jūrā, Rīgas jūras līcī un iekšējos ūdeņos.

Aicinām plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus piedalīties Māras dīķa zivju ielaišanas pasākumā, kas notiks netālu no Ojāra Vācieša un Friča Brīvzemnieka ielas krustojuma. Žurnālistu ērtībām tika nodrošināts transports, autobuss gaidīs pie Rātsnama RTU pusē līdz plkst. 12.40.

Kasjauns.lv

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Tēmas