Talsu pilskalnā svinēs Ūsiņa dienu
Piektdienas, 11. maija, vakarā pulksten 20.00 Talsu pilskalnā pēc senajām tautas tradīcijām tiks svinēta Ūsiņa diena un pieguļā laisti zirgi. Turklāt tiks gatavots īpašais svētku ēdiens – pantāga.
Talsu Tūrisma informācijas centrs portālu Kasjauns.lv informē, ka 11.maijā tiks veikts pavasara rituāls, laidīs pieguļā zirgus, kurs ugunskuru, gatavos pantāgu (īpašs Ūsiņdienas ēdiens no olām). Visi sanākušie pēc pasākuma Talsu pilskalnā vietējā Tautas namā kopā ar folkloras grupām dziedās un dejos pie tējas tases.
Tautas tradīcijas vēsta, ka pirmo nakti pēc ziemas laižot zirgus pieguļā, līdzi tika ņemtas gan vārītas olas, gan jēlas, kuras izmantoja, lai virs ugunskura ceptu pantāgu. Pirms pantāga ēšanas tas vispirms tika ziedots zirgu aizbildnim - Ūsiņam. Ziedot varēja divējādi: lejot olu mieta vai cirvja kāta caurumā, pēc tam caurumam uzveļot virsū lielu akmeni, vai arī pirmo pantāga kumosu ieliekot nelielā bedrītē, kuru aizbēra ar zemi. Kad Ūsiņam bija ziedots, pirmais sāka ēst vecākais vīrs vai saimnieks, tad piebiedrojās arī pārējie. Ūsiņa diena tika sagaidīta ar rībināšanu un lielu trokšņošanu, kas sasaistās ar pavasara pērkonu dabā.
Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto