Ģenerālprokurors rosina samazināt sodu apsūdzētajiem par aktīva tiesas procesa veicināšanu

Jauns.lv

Par atbildību mīkstinošu apstākli apsūdzētajam tiesa varētu uzskatīt arī aktīva tiesas procesa veicināšanu, līdz ar to apsūdzētajiem varētu samazināt sodu.

Ģenerālprokurors rosina samazināt sodu apsūdzētaji...

Tā piektdien Saeimā notiekošajā konferencē "Taisnīga tiesa ir savlaicīga tiesa: kā novērst tiesu sēžu atlikšanu" ierosināja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Savu redzējums par šo problēmu Kalnmeiers raksturoja santehniķa vārdiem, skatoties uz tekošu krānu: "Ar blīves nomaiņu te nekas nebūs līdzēts, ir vajadzīgs nopietns sistēmas remonts."

Viens no risinājumiem tiesas sēžu atlikšanai ir tiesu noslodzes samazināšana, pie kuras jau tiekot strādāts.

Savukārt tiesai nododamo lietu skaitu būtu iespējams samazināt, palielinot ārpustiesas noregulējuma iespējas, piemēram, prokuroram pavērtos lielākas iespējas piemērot priekšrakstu par sodu.

Nepieciešama arī tiesu darba efektivizēšana. Sistēmas sakārtošana ir jāsāk ar to, ka ir nepieciešami kvalitatīvi apmācīti darbinieki, jo, ja lieta ir kvalitatīvi izmeklēta, ir lielāka iespēja panākt ārpustiesas noregulējumu.

Ģenerālprokurors uzskata, ka arī no novitāšu ieviešanas tiesas procesa efektivizēšanā nevajadzētu baidīties. Patlaban pavēstes tiek sūtītas pa pastu un tiek gaidītas dienas, kad tās ir saņemtas. Tā vietā varētu izmantot arī īsziņu sūtīšanu uz lietas dalībnieka mobilo tālruni vai elektronisko pastu.

Ģenerālprokurors atzina, ka uzreiz būs pretargumenti, piemēram, telefonu bērns saplēsis, taču valsts darīšana neesot interesēties, kur cilvēkam tālrunis palicis.

Kalnmeiers uzskata ‒ ja tiek konstatēts, ka advokāts novilcina lietu, neviens neaizliedz pieaicināt rezerves advokātu.

"Patlaban likums atļauj atzīt atbildību mīkstinošus apstākļus pēc tiesas izvēles. Tiesas process, ilgstošs, sarežģīts, apsūdzētais akurāti nāk, viss notiek. Kas liedz tiesai par atbildību mīkstinošu apstākli atzīt to, ka apsūdzētais ir veicinājis ne vien lietas izmeklēšanu, bet arī aktīva tiesas procesa norisi. Turklāt to vajadzētu ar tiesas spriedumu atzīmēt kā bonusu. Tiesa ir noteikusi galīgo sodu un norāda: ņemot vērā godprātīgu attieksmi, sods tiek samazināts tur pa trīs vai sešiem mēnešiem par to, ka veicinājis procesa aktīvu norisi," klāstīja ģenerālprokurors.

BNS