Koalīcija nespēj vienoties par tautas vēlētu prezidentu
Šī ir kārtējā reize, kad parādās diskusija Valsts prezidenta ievēlēšanu nodot tautas rokās.
Politika
2012. gada 4. jūnijs, 22:04

Koalīcija nespēj vienoties par tautas vēlētu prezidentu

Jauns.lv

Koalīcijas padomes sēdē pirmdien diskutēja par grozījumiem Satversmē, lai Latvijā būtu tautas vēlēts prezidents, tomēr vienošanās netika panākta.

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") žurnālistiem pēc sēdes uzsvēra, ka "Vienotība" neatbalsta tautas vēlētu prezidentu, bet norādīja, ka koalīcijas partneru centieni strādāt pie šīs iniciatīvas netiks uzskatīti par koalīcijas pārkāpumu.

Bijušais Valsts prezidents un tagadējais Saeimas deputāts Valdis Zatlers savukārt teica, ka, viņaprāt, "Latvija ir gatava šīm pārmaiņām un politiķiem ir tas jāsadzird. Cilvēki paši grib ievēlēt savu prezidentu tiešās vēlēšanās".

Pats Zatlers diskusijās un lēmuma pieņemšanā nepiedalījās un ar humoru norādīja, ka nepiedalās, lai netraucētu viņiem spriest objektīvi, jo viņš kā prezidents bija rosinājis mainīt Satversmi. Zatlers klāstīja, ka politiķiem par to ir jāizšķiras, jo ir būtiski šo likuma kārtību mainīt un pāriet uz tautas vēlētu prezidentu. Tāpat viņš piebilda, ka tas būtu jāpagūst līdz nākamajām prezidenta vēlēšanām.

Reformu partijas pārstāve Inese Lībiņa-Egnere pastāsīja, ka pašlaik koalīcijā ir divi politiskie spēki, kas redz tautas vēlētu prezidentu.

"Nāksim kopā saskaņosim savus redzējumus. Mēs pieņemam šo situāciju, skatīsimies uz priekšu, meklēsim risinājumus," sacīja Lībiņa-Egnere.

Nacionālās apvienības pārstāve kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende norādīja, ka strādās kopā ar  Reformu partiju, un pauda pārliecību, ka tiks atrast kompromiss.

Dombrovskis žurnālistiem pastāstīja, ka atšķirīgi viedokļi šajā jautājumā pastāv jau ilgāku laiku un iezīmējās jau koalīcijas veidošanas laikā.

Šī ir kārtējā reize, kad parādās diskusija Valsts prezidenta ievēlēšanu nodot tautas rokās. Iepriekš par to plašāk runāts pērnvasar, kad Valsts prezidenta amatā nepārvēlētais Zatlers dibināja partiju, kuras programmā bija iekļauts arī jautājums par iniciatīvu Valsts prezidenta izvēli nodot tautas rokās.

BNS  / Foto: Lita Krone / LETA