Iznākusi aizraujoša grāmata par geju dzīvi Padomju Latvijā
Izdevumā autore apkopojusi 12 homoseksuālu cilvēku dzīvesstāstus.
Kultūra
2012. gada 8. jūnijs, 22:20

Iznākusi aizraujoša grāmata par geju dzīvi Padomju Latvijā

Jauns.lv

Klajā nākusi Ritas Rudušas grāmata "Pagrīdes citādība. Homoseksuāļi Padomju Latvijā", kas ir papildinājums un turpinājums 2010.gada jūnijā notikušajai konferencei "Cilvēktiesības un homoseksualitāte – pagātne, tagadne, nākotne", informēja apgādā "Mansards".

Izdevumā autore apkopojusi 12 homoseksuālu cilvēku dzīvesstāstus, kas tapuši pusotra gada laikā.

"Padomju Savienībā homoseksualitāte vīriešu starpā bija kriminālnoziegums; sieviešu vidū tā tika uzskatīta par garīgu traucējumu izpausmi. Neatkarīgā

Latvijā par homoseksualitāti vairs nesoda. Tomēr agresija pret gejiem un lesbietēm joprojām ir realitāte," grāmatas priekšvārdā raksta fonda "Atmiņa, atbildība un nākotne" valdes priekšsēdētājs Martins Zalms (Martin Salm).

"Mēs to labi zinām – galu galā eiropieši salīdzinoši nelielā teritorijā mierīgi sadzīvo daudzās mazākās un lielākās valstīs ar daudzām valodām. Mums nevajadzētu kautrēties īstenot šo daudzveidību. Tomēr šajā grāmatā apkopotās intervijas liecina, ka mērojams vēl tāls ceļš. Intervētie cilvēki runā anonīmi, un daži no viņu minētajiem faktiem ir pārveidoti, lai izvairītos no intervējamā atpazīšanas. Viņi joprojām dzīvo nicinājuma un naidīguma gaisotnē. Tāpēc viņu dzīvesstāstu publicēšana ir jo būtiskāka. Iepazīšanās ar šo personīgo pieredžu apkopojumu „citādajiem” – proti, heteroseksuāļiem, – spēj sniegt lielāku izpratni par homoseksuāļu dzīvi. Un, ja šī izpratne atvieglos situācijas, ar kurām homoseksuāļiem, biseksuāļiem un transpersonām ir jāsastopas diendienā, tad solis būs sperts pareizajā virzienā. Tad brīvā Latvija varēs sevi uzskatīt par patiesi brīvu," norāda Zalms.

Grāmata izdota ar fonda "Atmiņa, atbildība un nākotne" (Foundation "Remembrance, Responsibility and Future"), Hiršfelda-Edija fonda (Hirschfeld-Eddy Stiftung) un lesbiešu, geju, biseksuāļu, transseksuāļu (LGBT) un viņu draugu apvienības "Mozaīka" atbalstu.

BNS, Foto: publicitātes foto