Sabiedrība
2012. gada 3. jūlijs, 20:33

EP vēlas, lai jau no 2015.gada visi jaunie auto tiktu aprīkoti ar avārijas zvanu sistēmu

Jauns.lv

Visām jaunajām automašīnām līdz 2015.gadam vajadzētu būt aprīkotām ar automātisko avārijas zvanu sistēmu "eCall", kas automātiski brīdina glābšanas dienestus par ceļu satiksmes negadījumiem, uzsver Eiropas Parlaments (EP) otrdien pieņemtajā ziņojumā.

Sistēma ļaus avārijas dienestiem ierasties daudz savlaicīgāk, mazinot bojāgājušo skaitu un ievainojumu smagumu, informēja EP Informācijas birojā Latvijā.

"EP ar balsojumu nepārprotami pieprasa to, lai visu motorizēto transporta līdzekļu vadītāji Eiropā varētu bez maksas izmantot priekšrocības, ko sniedz automātiskā avārijas zvana sistēma. Brīvprātīga "eCall" ierīkošana nav izrādījusies efektīva, tāpēc aicinām Komisiju cik drīz vien iespējams ierosināt tiesību aktus, kas noteiktu obligātu "eCall" sistēmas ieviešanu visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs līdz 2015.gadam," norāda ziņojuma izstrādātāji.

Rezolūcijā EP pauž nožēlu, ka ar neatliekamās palīdzības zvaniem pašlaik aprīkoti vien 0,4% automašīnu. Parlaments mudina Eiropas Komisiju (EK) iesniegt priekšlikumu, lai nodrošinātu "eCall" sistēmas, kuras pamatā ir zvans uz 112, obligātu uzstādīšanu visos jaunajos automobiļos līdz 2015.gadam. Deputāti aicina EK apsvērt iespēju iekļaut arī, piemēram, smagos kravas automobiļus, autobusus un divriteņu transportlīdzekļus ar dzinēju, kā arī lauksaimniecības transportu.

Transportlīdzekļa "eCall" sistēma pa zvanu līniju 112 automātiski brīdina neatliekamās palīdzības dienestus, ja noticis nopietns negadījums. Tas var palīdzēt mazināt bojāgājušo skaitu un mazināt ceļu satiksmes negadījumos gūto ievainojumu nopietnību, agrāk ierodoties kvalificētai un aprīkotai palīdzībai. Potenciāli pilnīga šīs sistēmas ieviešana transportlīdzekļos ES dalībvalstīs ik gadu palīdzēs glābt līdz pat 2500 dzīvībām, vienlaikus par 10% līdz 15% samazinot ceļu satiksmes negadījumos gūto ievainojumu smaguma pakāpi.

EP uzsver, ka "eCall" sistēma nedrīkst dot iespēju izsekot transportlīdzekli un tās sniegtos datus nedrīkst izmantot, lai uzraudzītu un pētītu personas pārvietošanos vai noteiktu tās atrašanās vietu, ja vien šī persona nav nonākusi satiksmes negadījumā.

Deputāti uzskata, ka "eCall" pakalpojumu sistēmai jābūt bez maksas, obligātai un uzstādītai visos jaunajos transportlīdzekļos neatkarīgi no transportlīdzekļa un tā atrašanās vietas.

Eiroparlamentārieši uzsver, ka "eCall" ierīkošanai vajadzīgā tehnoloģija ir jau izstrādāta, un šajā ziņā noteikti arī kopēji ES standarti. Tāpēc viņi aicina EK ierosināt tiesību aktus, kas prasa dalībvalstīm uzlabot to ātrās reaģēšanas pakalpojumu infrastruktūras, lai līdz 2015.gadam tās varētu apstrādāt "eCall".

LETA