Lielie suitu svētki Alsungā, Miķeļdienas tirgi un lustes, Spilves lidlauka šovs: ko darīt 24. un 25. septembrī?
Kultūra
2016. gada 21. septembris, 09:20

Lielie suitu svētki Alsungā, Miķeļdienas tirgi un lustes, Spilves lidlauka šovs: ko darīt 24. un 25. septembrī?

Jauns.lv

Lai arī īstā Miķeļdiena būs 29. septembrī, jau šajās brīvdienās visā Latvijā tiek svinēti Miķeļi – ar tirgiem un dažādām lustēm. Vislepnāk tos svinēs suiti Alsungā, bet svētku tirgi, koncerti un rotaļas notiks arī citviet Latvijā. Savukārt Liepājā tiks atzīmēta Baltu vienības diena.

Līgatnē Eiropas sadarbības dienas noskaņās ģimenes tiek aicinātas izbaudīt dabas skaistumu un rāmumu, bet adrenalīna cienītājus uz auto un avio šoviem gaidīs Spilves lidlauks. Toties Jūrmalā iedibināta jauna tradīcija - Baltijas jūras koru konkurss, kurā piedalīsies labākie amatierkori no Baltijas jūras reģiona valstīm. Daudz aizraujošu piedzīvojumu sagādās arī izstāžu zāļu apmeklējumi: Arhitektūras muzejā izkarināti provokatīvi karogi, galvenajā Latgales muzejā Rēzeknē viesojas Betmens ar saviem kolēģiem, Talsos skatāmas vietējiem senatnes nostāstiem mākslinieces Aijas Zariņas interpretācijā, bet Marka Rotko mākslas centrā Daugavpilī svētdien atklās jauno izstāžu sezonu.

1. Lielākie suitu godi – Miķeļdiena Alsungā

Kā katru gadu ap Miķeļiem uz saviem lielākajiem svētkiem aicina Kurzemes lepnie katoļi - suiti, kuru centrālais dievnams Alsungā ir nosaukts svētā Miķeļa vārdā. Miķeļa godi piektdien, sestdien un svētdien, 23., 24. un 25. septembrī, Alsungā piedāvā plašu programmu:

* Piektdien, 23. septembrī: * pulksten 18.00 – dievkalpojums ar vesperēm (vakara lūgšanām) Alsungas katoļu baznīcā; * 19.00 – starptautisks flamenko koncertuzvedums „Karmena” Alsungas Kultūras namā (ieejas biļete – 5 eiro).

* Sestdien, 24. septembrī: * pulksten 9.00 – suitu modināšana; * no 9.00 līdz 13.00 – Amatnieku tirgus (tirgošanos jautrāku padarīs vietējie, Babītes un Ventspils pašdarbnieki); * no 10.00 – radošās darbnīcas bērniem; * no 12.00 līdz 14.00 – orientēšanās „Vai pazīsti Alsungu?” (starts pils pagalmā); * no 12.00 – zupa tirdziniekiem un viesiem baznīcas dārzā; 13.00 – zvanu ansambļa „Saules zvani” koncerts baznīcā; * 13.00 – riteņbraukšanas sacensības bērniem Ziedulejā; * 14.00 – Alsungas teātra izrāde „Sievasmātes senču laiki” Kultūras namā; * 16.00 – riteņbraukšanas sacensības pieaugušajiem Ziedulejā; * 17.30 – vesperes baznīcā; 18.00 – dievkalpojums svētā Miķeļa godam katoļu baznīcā; * 19.00 – Liepājas simfoniskā orķestra stīgu kvarteta koncerts baznīcā; 20.00 – gājiens „Suitu izrādīšanās”, pēc kura pils pagalmā sāksies Miķeļdienas vakariņas ar sadziedāšanos un muzikantiem; * 22.00 – Miķeļu balle Kultūras namā (ieejas biļete – 3 eiro).

* Svētdien, 25. septembrī: * pulksten 7.00 – makšķernieku sacensības Alsungas ezerā; * 11.00 – bīskapa vadīta svētā Mise; pēc dievkalpojuma baznīcā pulksten 12.30 notiks suitu etnogrāfisko un folkloras kolektīvu koncerts (pēc koncerta – koča, tēja, sarunas un atvadas no svētkiem baznīcas dārzā).

Sīkāk internetā:

www.alsunga.lv

.

2. Baltu vienības diena Liepājā

Pieminot pirms 780 gadiem notikušo vēsturisko Saules kauju, kad 1236. gada 22. septembrī lietuvieši un zemgaļi kopīgiem spēkiem, sakāva Zobeņbrāļu ordeni, sestdien, 24. oktobrī, Liepājā tiks svinēta Baltu vienības diena. Programmā:

* 10.00 – 16.00 - Baltu vienības dienas tirgus (Liepājas promenādē);

* 11.00 - Baltu vienības dienas atklāšana (Liepājas promenādē);

* 11.40 - Lietuvas Tradicionālās instrumentālās mūzikas kapelas “Senoliai” un Liepājas lietuviešu kultūras biedrības “Rūta” ansambļa koncerts (Liepājas promenādē);

* 12.00 - Andra Zēgnera fotoizstādes “Saules akmens” atklāšana (koncertzālē “Lielais dzintars”);

* 13.00 – lietuviešu dokumentālā filma “Vēju zeme” (kinoteātrī “Kino Balle”) Pēc filmas notiks saruna ar filmas veidotājiem un vēsturniekiem. Filma stāsta par seno kuršu pēctečiem;

* 13.00 - Palangas pūtēju orķestra koncerts (Liepājas promenādē);

* 13.30 – latviešu animācijas filma “Zelta Zirgs” (kinoteātrī “Kino Balle”) Pēc filmas tikšanās ar režisoru Reini Kalnaelli;

* 14.00 - Emīļa Melngaiļa mūzikas vidusskolas audzēkņu koncerts (Liepājas promenādē);

* 15.00 - postfolkloras grupas “Zari” koncerts (Liepājas promenādē);

* 15.00 - Baltu lasījumi (Liepājas Universitātē);

* 17.00 - Lietuvas Brīvprātīgo Aizsardzības spēku bigbenda un Latvijas Nacionālo Bruņoto spēku bigbenda koncerts (koncertzālē “Lielais dzintars”).

Tā kā sestdien ir visīstākais laiks, lai dotos latviešus un lietuviešus vienojošā pastaigā pa Liepāju – apmeklēt baltu tirgu un baudītu aizraujoši kultūras programmu. Bezmaksas ieejas kartes uz pasākumiem saņemamas to norises vietās – kinoteātrī “Kino Balle” un koncertzālē “Lielais dzintars”).

Sīkāk internetā:

www.liepajaskultura.lv

.

Vienlaikus varat aizstaigāt arī līdz Pētertirgum, jo tur 24. septembrī no pulksten 7.00 līdz 17.00 notiks lielais Miķeļdienas gadatirgus. Būs ne tikai plaša andalēšanās, bet tirgus jautrība: no pulksten 11.00 līdz 13.00 noritēs cirka „Beztemata” izrāde senatnīgās noskaņās ar skatītāju iesaistīšanos.

Sīkāk internetā:

www.petertirgus.lv

.

Savukārt vakaru Liepājā sestdien varat noslēgt pulksten 19.00 Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcā apmeklējot 15. Starptautiskā Ērģeļmūzikas festivāla noslēguma koncertu, kurā uzstāsies čehu ērģelnieks Pavels Kohouts un Prāgas Nacionālās operas soliste - soprāne Mariji Fajtova. Biļešu cenas: 8 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).

Sīkāk internetā:

www.viacultura.lv

.

Dokumentāla filma par Sventājas kuršiem „Vēju zeme”

3. Miķeļdienas gadatirgus Rīgā

Miķeļdienu sestdien un svētdien, 24. un 25. septembrī, ar vērienu varēs atzīmēt arī Rīgā.

* Sestdien, 24. septembrī, no pulksten 9.00 līdz 17.00 Doma laukumā un apkārtnes vecpilsētas ielās notiks Miķeļdienas gadatirgus. Tirgū varēs iegādāties amatnieku un tautas lietišķās mākslas meistaru darinājumus, kā arī nopirkt svaigas rudens ražas veltes, marinējumus, sālījumus, gaļu, zivis, medu, maizi, sieru un citus gardumus, kā arī pirts lietas un grāmatas, ko piedāvās ap 300 tirgotāju. Tirgus apmeklētājus priecēs arī pūtēju orķestris, deju kolektīvi, folkloras kopas un citi mākslinieki. Miķeļdienas gadatirgus noslēgumā uzstāsies grupa „Sestā jūdze”.

Svētdien, 25. septembrī, Miķeļdienas svinības turpināsies pilsētas apkaimēs. Kultūras un tautas mākslas centra „Ritums” filiālē, Laimdotas ielā 42, no pulksten 12.00 līdz 15.00 būs Miķeļdienas pasākums „Raiti riti rudentiņ”. Apmeklētāji varēs vērot folkloras kopu, deju kolektīvu un vokālo ansambļu koncertu un darboties radošajās darbnīcās. Pasākumā būs iespēja iepirkties lauku labumu tirdziņā, iet rotaļās, vērot amatnieku demonstrējumus un nodegustēt rudens zupu.

Toties pie Kultūras centra „Iļģuciems” (Lidoņu ielā 27) svētdien no pulksten 13.00 līdz 15.00 ražas svētkos būs iespēja piedalīties rotaļās, lustīgi izdancoties, dziedāt un paviesoties Amata nama studiju darbnīcās. Sīkāk internetā: www.kultura.riga.lv.

* Rudens ražas svētki svētdien, 25. septembrī, no pulksten 10.00 līdz 16.00 notiks arī Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, Tur noritēs Saberu raibais ražas un amatnieku tirdziņš, muzicēs tirgus un krogu muzikanti, būs gardās ķirbja zupas cienasts. Sīkāk internetā: www.brivdabasmuzejs.lv.

4. Dabas ieskautie Līgatnes dabas takās

Sestdien, 24. septembrī, Gaujas Nacionālā parka Līgatnes dabas taku centrā „Pauguri” pulksten 13.00 sāksies ģimenes pasākums „Dabas ieskautie”. Pulksten 13.00 pasākumu ievadīs dažādas radošās un izziņas darbnīcas un video īsfilmas par Gaujas Nacionālo parku un Eiropu. Tad varēs doties dabā, lai atklātu un iemēģinātu jaunu sajūtu staciju. Atjaunot enerģiju palīdzēs uz ugunskura gatavota Eiropas sadarbības dienas zupa. Dienas noslēgumā kopā ar zinošu pavadoni varēs apciemot Līgatnes dabas takās mītošos dzīvniekus.

Pasākums notiks 21. septembrī svinamās Eiropas sadarbības dienas ietvaros, kuras moto šogad ir „Atverot robežas, kļūstam tuvāki”. Latvijā šī diena tiek atzīmēta organizējot ģimenes dienas, lai dotu iespēju ģimenēm pavadīt laiku kopā, pētot dabu un raisot interesi par dabas aizsardzību.

Programmā: * no pulksten 13.00 līdz 15.00 - radošās darbnīcas Dabas izglītības centra „Pauguri” pagalmā un video par Gaujas Nacionālo parku un Eiropas sadarbības dienu; Dabas izglītības centrā „Pauguri”; * pulksten 14.30 – kopīga sadarbības zupas gatavošanu uz ugunskura; * pulksten 15.00 - jaunas sajūtu stacijas atklāšanu (koka masieris dabā); * pulksten 15.30 – Eiropas sadarbības dienas zupas baudīšana; * pulksten 16.00 – pārgājiens dzīvnieku vērošanai kopā ar zinošu gidu.

Pasākums notiks Līgatnes dabas takās, kuru apmeklēšanai jāiegādājas ieejas biļete. Uz pasākumu tiks organizēts bezmaksas autobuss Rīga – Līgatne – Rīga (interesēties pa tālruni 2211156).

Sīkāk internetā:

www.ligatne.lv

.

Līgatnes dabas takas aicina izbaudīt rudeni

5. Spilves lidlauka svētki

Sestdien un svētdien, 24. un 25. septembrī, Spilves lidlaukā (Daugavgrīvas ielā 140, Rīgā) norisināsies lidlauka svētki, kuros norisināsies motoparaplānu un brīvā lidojuma piezemēšanās precizitātē sacensības, kā arī autosprinta sacensības. Programmā:

* Sestdien, 24. septembrī: * pulksten 11.00 - Motoparaplānu čempionāts un paraplanieristu paraugdemonstrējumi (motoparaplanieristu sacensības slalomā un paraplanieristu sacensības nosēšanās uz precizitāti. Desmitiem spārnu pacelsies gaisā un nodemonstrēs visu lidojuma skaistumu. Visiem interesentiem būs iespēja apskatīt motoparaplānus un pat „pielaikot” tos. Pieredzējušu instruktoru vadībā varēs pamācīties vadīt paraplānu uz zemes. Bet, ja būs vēlēšanās, pat pacelties debesīs); * no pulksten 12.00 līdz 16.00 – „Speed UP”, kartinga trase zem klajas debess (visiem, kas vēlēsies izjust ātrumu un iegūt kārtīgu adrenalīna devu, visu dienu darbosies kartinga trase); 13.00 – Plova gatavošanas meistarklase ar degustāciju; * 15.00 - uzvarētāju apbalvošana un diskotēka.

 * Svētdien, 25. septembrī: * pulksten 11.00 - autosprinta sacensības (aizraujošas autosprinta sacensības, kurās piedalīties varēs ikviens interesents (nepieciešama iepriekšējā reģistrēšanās). Sacensības notiks sieviešu un vīriešu klasē. Līdz ar diplomiem un kausiem uzvarētājus gaida arī naudas balvas un dāvanas no atbalstītājiem); * no pulksten 12.00 līdz 16.00 – „Speed UP”, kartinga trase zem klajas debess; * 13.00 - plova gatavošanas meistarklase ar degustāciju; 15.00 - uzvarētāju apbalvošana un diskotēka.

Abas dienas viesus gaida pārsteigumi un dāvanas no „Spilves” lidlauka visu svētku garumā, kā arī lidojumi ar deltaplāniem un lidmašīnām.

Svētki abas dienas notiks no pulksten 10.00 līdz 16.00. Ieeja pasākumā – bez maksas.

Sīkāk internetā:

www.adrenalins.lv

.

6. Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss Jūrmalā

Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, no piektdienas, 23. septembra, līdz svētdienai, 25. septembrim, norisināsies jauns notikums Latvijas koru mūzikā – Pirmais Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss, kas kūrortpilsētā sapulcinās simtiem dziedātāju no Somijas, Čehijas, Francijas, Zviedrijas, Slovēnijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas. Konkursa koncerti piedāvās iespēju dzirdēt mākslinieciski augstvērtīgu kormūziku un apmeklēt pasaulē atzītu mākslinieku koncertu konkursa noslēgumā. Katru gadu konkursa obligāto skaņdarbu rakstīs kāds latviešu komponists – pirmajam konkursam kompozīciju „Hail, O Star of the Ocean” radījis komponists Rihards Dubra.

Konkursa idejas autors un mākslinieciskais vadītājs, diriģents Jānis Ozols par konkursa ieceri stāsta: „Latviju pamatoti saucam par koru lielvalsti. Latvijas koru mūzikas tradīcijas un augstais koru mākslinieciskais sniegums tiek novērtēts visā pasaulē, pateicoties spožai Latvijas koru dalībai starptautiskos konkursos un festivālos. Mūsu jaundibinātā konkursa ambīcija ir kļūt par labāko amatieru koru galamērķi.”

Latviju šajā konkursā pārstāvēs jauniešu koris „Balsis”, Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris „Sōla” un sieviešu koris „Balta”.

Konkursa programma

:

* Piektdien, 23. septembrī, pulksten 20.00 - atklāšanas koncerts Dubultu luterāņu baznīcā.

* Sestdien, 24. septembrī: pulksten 11.00 - konkursa obligātā programma Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē; pulksten 17.00 - konkursa brīvās izvēles programma Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē.

* Svētdien, 25. septembrī, pulksten 11.00 - noslēguma koncerts („Grand prix” fināls un vokālā grupa „Latvian Voices”) Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē

Biļešu cenas: 6 eiro; uz noslēguma koncertu – 12 eiro („Biļešu paradīzes tīklā).

Sīkāk internetā:

www.balticchoir.com

.

7. Izstāžu ceļvedis: arhitekta spekulācijas ar karogu, Sapņu ezers Talsos un Betmens Rēzeknē

* Latvijas Arhitektūras muzejā (Mazā Pils ielā 17, Vecrīgā) līdz 7. oktobrim skatāma beļģu arhitekta Olivjē Gutalsa veidotā izstāde „Karogs pārmaiņām”, kas notiek Starptautiskā laikmetīgās mākslas festivāla „Tēlniecības kvadriennāle Rīga” ietvaros.

Izstādē ar 13 spekulatīvu karogu dizaina piemēriem risinātas mūsdienu rietumu sabiedrībā aktuālas tēmas: karoga nozīme mūsdienās, (nacionālās) identitātes jautājums un masu migrācija.

Sīkāk internetā:

www.archmuseum.lv

.

* Rēzeknē, Latgales kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102), līdz 5. novembrim apskatāma vaska figūru kolekcija no Sanktpēterburgas „Betmens un citi”. Rēzekniešiem un viesiem šī ir lieliska iespēja apskatīt apbrīnojami reālistiskas vēsturisku personību un leģendāru varoņu figūras.

Kuplā skaitā izstādē pārstāvēti arī populāri tēli no animācijas un fantastikas žanra kinofilmām, kas noteikti ieinteresēs jaunākos muzeja apmeklētājus. Sīkāk internetā: www.rezekne.lv.

* Talsu muzejā līdz 16. oktobrim skatāma gleznotājas Aijas Zariņas gleznu izstāde „Sapņu ezers”. Pagājušā gada vasarā gleznotāja Aija Zariņa Talsos pavadīja ilgāku laiku: draudzējās ar Talsu māksliniekiem, klejoja pa Talsu apkārtni, lasīja un uzzināja daudz par Talsu senatni. Māksliniecei radās ideja radīt darbu sēriju, iedvesmojoties no šīs vietas ainavas, teikām un nostāstiem, kura nu redzama Talsu muzejā. Sīkāk internetā: www.talsumuzejs.lv.

Gleznu izstāde „Sapņu ezers” Talsu muzejā

* Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā svētdien, 25. septembrī, pulksten 16.00 atklās jauno rudens izstāžu sezonu, kuras devīze būs „Veltījums Rotko”, atzīmējot mākslinieka Marka Rotko 113. dzimšanas dienu. Jauno izstāžu sezonu caurvīs laika un telpas fenomena pētījumi, kas iebalsosies Jekaterinas Ježkovas portretējumos un Martinas Lafonas Rotko daiļrades pētījumos un simbolisko kompozīciju stāstos.

Par Daugavpili kā Rotko pilsētu savos darbos runās glezniecības simpozija „Mark Rothko 2016” dalībnieces, kuras caur sievietes prizmu savij skatu un tā realizāciju materiālā veicinot Rotko vārda ilgtspēju un savdabīgu atkal satikšanos ar izcilo mākslinieku laika nogrieznī. Būs arī Solomona Geršova (Krievija) retrospektīvā 110 gadu jubilejas izstāde un trīs mākslinieku - Anatolija Zelča, Vjačeslava Fomina, Anatolija Šandurova projekts „Paralēles”.

Sīkāk internetā:

www.rotkocentrs.lv

.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, liepajniekiem.lv, Irēna Bērza/poga.lv, Lita Krone/LETA, Evija Trifanova/LETA, Vida Press/Video: LTV „Rīta Panorāma”