Saeimai kļuvis par šauru! Tā grib sev pievienot bibliotēkas ēku Jēkaba ielā. FOTO
Saeimai pašreizējās telpās kļuvis par šauru. Tāpēc tā nolēmusi izplesties un parlamenta ēku kompleksam pievienot arī namu Jēkaba ielā 6/8.
Politika

Saeimai kļuvis par šauru! Tā grib sev pievienot bibliotēkas ēku Jēkaba ielā. FOTO

Jauns.lv

Latvijas Saeima sev nolūkojusi ēku Jēkaba ielā 6/8, kurā pašlaik atrodas Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Letonikas un Periodikas nodaļas. Pašreizējās telpās Saeimai kļuvis par šauru.

Saeimai kļuvis par šauru! Tā grib sev pievienot bi...

Kad LNB pārvāksies uz jauno „Gaismas pili”, ēka Jēkaba ielā 6/8 paliks tukša, un tā būtu piemērota parlamentam. Vēl jo vairāk tādēļ, ka 2015. gadā Latvija pārņems Eiropas Savienības prezidentūru un Saeimas funkcijas paplašināsies, bet tai trūkst telpas konferencēm un diskusijām. Ēka Jēkaba ielā 6/8 pieder valsts akciju sabiedrībai „Latvijas Hipotēku un zemes banka” un tā ir iznomāta LNB. Tajā pēdējos gados nav veikti kapitālieguldījumi, tādēļ valstij neizdosies izvairīties no izdevumiem, ja tiks nolemts ēkā iemitināt Saeimu.

Saeimas valdījumā pašlaik ir četras ēkas – Jēkaba ielā 11, Torņa ielā 3/5, Jēkaba ielā 16 un Jēkaba ielā 10/12. „Galvenajai Saeimas ēkai Jēkaba ielā 11 pašlaik ir liela slodze, notiek atvērto durvju dienas, forumi un tā tālāk, tomēr Sarkano zāli varbūt nevajadzētu izmantot šādām lietām,” laikrakstam „Dienas Bizness” norāda Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs, kurš pēc Saeimas Saimnieciskās komisijas likvidācijas parlamentā atbild par saimnieciskajiem jautājumiem. Galvenās ēkas zāles paredzētas reprezentatīviem mērķiem, taču ar katru pasākumu tās savu statusu zaudē, viņš skaidro. Ekskluzīvas lietas ir arī Dzeltenajā zālē, un neesot labi, ja tur notiek ikdienas pasākumi, teic Klementjevs. Galvenokārt ēka Jēkaba ielā 6/8 parlamentam nepieciešama, lai tajā izveidotu konferenču un tikšanās vietu.

„Pašlaik arī daudzi deputāti strādā pa trim, četriem vienā kabinetā, ir daudz sūdzību, jo ir, piemēram, grūti runāt pa telefonu – ne slepenības dēļ, bet tas vienkārši traucē,” piebilst Klementjevs.

Jautājums par mūsdienām atbilstoši tehniski aprīkotām telpām aktualizējies arī ņemot vērā Latvijas prezidentūru ES Padomē 2015. gada pirmajā pusē, kur Saeimai būs jāorganizē augsta līmeņa starptautiskas konferences, tikšanās parlamentu nozaru komisiju līmenī un tamlīdzīgi. Lai taupītu līdzekļus un laiku aizvien populārāka prakse Eiropas Parlamentā un dažos citu valstu nacionālajos parlamentos ir organizēt video tikšanās un video konferences, ko Saeima pašlaik nevarot nodrošināt.

Ēka Jēkaba ielā 6/8 cieta arī 2009. gada 13. janvāra grautiņos

Ēka Jēkaba ielā 6/8 cieta arī 2009. gada 13. janvāra grautiņos


Kasjauns.lv/Foto: Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA