Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 28. un 29. jūlijā
Festivālā „Pestivals” Mežaparkā uzstāsies arī Aisha.
Kultūra
2012. gada 27. jūlijs, 10:29

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 28. un 29. jūlijā

Jauns.lv

Arī šajās brīvdienās visā Latvijā notiek dažādi festivāli un brīvdabas svētki gan popmūzikas un klasiskās mūzikas, gan arī senatnes cienītājiem. Neraugoties uz karsto laiku un jūras vilinājumu, Rīgā atvērtas arī vairākas jaunas izstādes.

­

1. Sabiles Vīna svētki

Šīs nedēļas nogalē Sabilē norisinās Vīna svētki, kuri raibu notikumu virpulī ieraus ikvienu, kurš vēlēsies izbaudīt un pieredzēt neikdienišķu rosību un būtisku cilvēku pieplūdumu Sabiles pilsētiņas ielās un sētās, kur valdīs gan humors, dzīvesprieks un aizrautība, gan arī emocionāli spēcīgi un saviļņojoši brīži, bet pāri visam – svētku prieks.

Šie svētki ir kļuvuši par vienu no populārākajiem pasākumiem Kurzemē. 2011.gada nogalē Sabiles Vīna svētki ieguva Kurzemes tūrisma asociācijas augstāko gada apbalvojumu „Lielais Jēkabs”, uzvarot nominācijā „Dižais Kurzemes pasākums 2011”.

Turpinot pērn iesāktās tradīcijas, svētku apmeklētājiem arī šogad būs iespēja vārdot lapsenes un pierunāt mušas „Spindzeļotavā”, kā arī baudīt filozofiskus apcerējumus un dzeju „Vīnotavā”. Bet, ja kādam būs vēlme pašā vasaras karstumā vienlaikus veldzēties vēsa ūdens straumē un izbaudīt ziemas sporta veidam – bobslejam – raksturīgas izjūtas, to varēs izdarīt, nošļūcot pa vīna putām starp Sabiles Pilskalnu un Vīna kalnu esošajā  dabas veidotajā „bobsleju trasē”. Šogad Vīna svētkos tiks vārītas ziepes „Ziepotavā” un ēstas melleņu klimpas „Melleņotavā”, bet „Folklorotavā” būs iespēja baudīt folkloras grupu koncertu. Savu attēlu ikviens varēs apskatīt dīvainos spoguļos, kuri atradīsies „Spoguļotavā”, savukārt „Ielotavā” varēs ieklausīties leijerkastes skaņās un ielu muzikantu dziesmās. Šie un daudzi citi jau tradicionāli un arī vēl nebijuši pasākumi un aktivitātes notiks 14. Sabiles Vīna svētku laikā.

Centrālie svētku pasākumi notiks sestdien, 28. jūlijā, jau no pulksten 7.00 līdz pat agram svētdienas rītam. Protams, būs Vīna tirdziņš un Amatnieku sēta. Svētku atklāšana un gājiens pie Vīna kalna sāksies pulksten 11.00. Pēc tam visas dienas garumā koncerti, radošās darbnīcas, izstādes, ielu muzikanti, degustācijas, retro auto brauciens un daudzi citi jautri pasākumi.

Pulksten 19.00 sāksies teatralizēts gājiens „Skurbums pāriet, dullums - nē!” (tēma: „Sabiles rekordi!”). Deviņos vakarā brīvdabas estrādē sāksies apsveikumu koncerts - pieaugušo popiela „Vīna dullums”. Pulksten 22.30 Karātavu kalnā iemirdzēsies Ugunsskulptūra. Pēc tam līdz četriem no rīta Svētku balle kopā ar grupu „Novadnieki” (Sigulda).

Svētdien, 29. jūlijā, svētki turpināsies ar dievkalpojumu luterāņu baznīcā. Pulksten 13.00 - „Plostotava”, teatralizēts laivu nobrauciens Abavā, 14.00 - bērnu popgrupu salidojums „Vīnogu sadziedāšanās”, bet 19.00 - Svētku noslēgums „Muzikālais saulriets Pilskalnā”.

Sīkāk internetā: www.sabile.lv .

2. Līvu svētki Mazirbē

Sestdien, 28. jūlijā, Mazirbē notiks ikgadējie Līvu svētki - lielākais un nozīmīgākais lībiešu kultūras dzīves notikums pasaulē „Līvod pivād 2012”. Mazirbe Līvu svētku laikā kļūst par lībiešu kultūras galvaspilsētu, kur ikvienam ir iespēja piedzīvot lībiešu kultūru tās daudzveidībā un krāšņajā amplitūdā. Mazirbē sapulcēsies lībieši, lībiešu pēcteči un lībiešu kultūras pārstāvji no visas Latvijas, kā arī viesi no ārzemēm.

Šī gada svētku galvenais motīvs ir katru iedvesmot par lībiešu kultūru. Katram likt aizdomāties par savu nozīmīgumu lībiešu tautas nākotnes veidošanā un kultūras

attīstībā. Šajos svētkos katram būs iespēja ielikt savu pozitīvo domu un vēlējumu lībiešu tautai, kopīgi veidojot smilšu mandalu visu svētku laiku.

Svētku diena sāksies ar dievkalpojumu pulksten 10.00 Mazirbes baznīcā. Savukārt svētku atklāšanas ceremonija norisināsies pulksten 12.00 pie Līvu tautas nama. No pulksten 13.30 Līvu tautas nama zālē notiks radošās nodarbības „Izzini lībisko”. Radošo nodarbību laikā ikvienam būs iespējams mācīties lībiešu melodijas kora „Lōja” vadībā, piedalīties mākslinieka Elmāra Gaigalnieka smilšu mākslas meistarklasē un uzzināt par lībisko smiltīs. Tiks izklāstīts arī Līvu tautas nama pastāvēšanas stāsts Līvu Savienības Mazirbes grupas vadībā. Būs iespēja iepazīt un aplūkot lībiešu arheoloģiskos tautas tērpus, ielūkoties lībiešu ēdienu pasaulē un apgūt lībiešu valodu valodas radošajā nodarbībā. Meistarklases norisināsies līdz pulksten 17.00.

Svētku vakara daļa sāksies pulksten 17.00 uz lielās skatuves pie Līvu tautas nama, uzstājoties korim un grupām, kuri pamazām ievedīs lielajā Līvu nakts mistērijā. Pulksten 19.00 kopīgi aizceļosim laikā un telpā, izdzīvojot Daces Micānes - Zālītes, Jāņa Purviņa un Dāvja Stalta radītās folkoperas „Zalkša līgava” stāstu, tautas deju ansambļa „Līgo” izpildījumā. Bet svētku balles daļu atklās Ieva Akurātere un Juris Kulakovs ar grupu.

Saulei rietot tiks iekurta Līvu uguns jūras krastā, bet Līvu nakts pavadījums iegūs jaunus muzikālos ritmus lībiešu skaņās vairāku DJ radītā muzikālā piedzīvojumā.

Visu svētku norises laiku notiks arī Amatnieku tirdziņš, bet pusnaktī Līvu tautas nama zālē būs iespējams vērot kino seansu „Lībiešu retro kino”. Sīkāk internetā: www.dundaga.lv .

3. Cēsu mākslas festivāls

Jau sesto gadu pēc kārtas Cēsīs notiek Mākslas festivāls „Cēsis”. Nepilnu četru nedēļu laikā festivāls piedāvās interesentiem apmeklēt četras izstādes, divas performances, astoņus koncertus, trīs labākos Nacionālā teātra iestudējumus, Valentīnas Freimanes veidoto itāļu kino klasikas programmu un 2011. gada Lielās Mūzikas balvas laureāti – LNO izrādi „Seviljas bārddzinis”.

Šī ir pirmā nedēļas nogale, kad norisinās Mākslas festivāls „Cēsis 2012”. Pilnu festivāla programmu meklējiet internetā: www.cesufestivals.lv. Kasjauns.lv iesaka apmeklēt pasākumus, kas Cēsīs baudāmi jau šajā sestdienā un svētdienā:

Sestdien, 28. jūlijā:

* Festivāla centrālā izstāde „Eksperiments un izcilība” skatāma 19. gadsimtā celtajā vecajā alus brūzī. Tajā piedalās virkne pazīstamu Latvijas mākslinieku.

* Latviešu glezniecības klasiķa Rūdolfa Piņņa 110 gadu jubilejai veltīta ekspozīcija ir iekārota Cēsu izstāžu namā, piedāvājot skatītājiem unikālu iespēju baudīt latviešu glezniecības ikonas darbus no privātkolekcionāru krājumiem.

* Cēsu pils klēts telpās notiek divas skates: Parīzē dzīvojošā horvātu izcelsmes mākslinieka Braco Dmitrijeviča personālizstāde iepazīstina ar unikālu Eiropas laikmetīgās mākslas ainas personību, bet modes fotogrāfiju izstādes „Mūza” galvenā varone būs Dovanna – latviešu izcelsmes amerikāņu modele Anna Pagovska. 28. jūlijā izstādē būs apskatāma arī tēmai veltīta video instalācija, ko radījis multimākslinieks Artis Dzērve.

* Pulksten 17.00 Cēsu alus brūzī notiks radošās apvienības „Orbīta” performance „Slow Show”

* Pulksten 15.00 Vecajā noliktavā pie Cēsu dzelzceļa stacijas visi tiek aicināti uz kino pieturu „Laika mašīna: Atpūta”, kurā izrādīs no 1962. līdz 1985. gadam uzņemtos kinožurnālus „Padomju Latvija”, kā arī citus dokumentālos kadrus, kas tēlo padomju

darba cilvēka atpūtu, izklaides un spēku atjaunošanas iespējas atvaļinājumā, svētku

svinēšanas kultūru vai cita rakstura bēgšanu no rutīnas. Ieeja bez maksas.

* Pulksten 20.00 Cēsu sporta kompleksa Festivāla zālē notiks koncerts „Romantiskas simfoniskās gleznas”, kurā Gintars Rinkēvičs un Liepājas simfoniskais orķestris piedāvās izcilu romantiskās mūzikas programmu.

Svētdien, 29. jūlijā:

* Cēsu Pils pagalmā pulksten 22.00 ar 1945. gada filmas „Roma – atklāta pilsēta” izrādi tiks atklāta kino programma „Valentīnas Freimanes itāļu kino klasikas izlase”.

Mākslas festivāls „Cēsis 2012” (TV24)

4. Āraišu ezerpils svētki

Sestdien, 28.jūlijā, Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā ceturto reizi norisināsies Āraišu svētki. Šā gada svētku tēma ir saistīta ar karavīriem, tāpēc svētkiem dots nosaukums „Kara vīrs no akmens laikmeta līdz šodienai”.

Latvijas Nacionālā muzeja arheologi un viņu kolēģi Āraišos jau no 23.jūlija veido ezerpils aizsargkonstrukcijas fragmentu, kura atklāšana notiks 28.jūlijā.

Pasākuma laikā būs iespēja piedalīties tradicionālo cīņu mākslu meistarklasē, vērot kaujas apli, kura ietvaros notiks divkauju sērija agro viduslaiku stilā, kā arī pārbaudīt savus spēkus un veiklību kaujas skrējienā. Pasākuma izskaņā varēs vērot agro viduslaiku kaujas inscenējumu.

Zinātniskajos lasījumos Latvijas vadošie arheologi, Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji stāstīs klausītājiem par karošanas tradīcijām, ieročiem, kaujām un mūsdienu karavīru tradīcijām.

Visas dienas garumā apmeklētājiem būs iespēja līdzdarboties un vērot norises „apdzīvotās” ezerpils mājiņās, pie kurām notiks aušana, vērpšana, koka priekšmetu grebšana un citu seno amatu demonstrēšana. Būs iespēja iepazīties ar 27. kājnieku bataljona bruņojumu, tehnikas vienībām un lauku virtuvi. 214.Cēsu jaunsardzes vienības dalībnieki apmeklētājus iepazīstinās ar mācību aprīkojumu, šķēršļu joslām un citām aktivitātēm. Būs arī iespēja vizināties vienkoču laivās pa Āraišu ezeru, pielaikot viduslaiku tērpus un bruņas. Notiks Latvijas amatnieku gadatirgus.

Paši mazākie muzejparka apmeklētāji varēs piedalīties zīmējumu konkursā un uzzīmēt savu karavīru, kā arī būs iespēja piedalīties jauno arheologu skolā, kur iemērītos laukumos būs iespēja apgūt arheologu darba iemaņas, strādājot ar arheologu darbarīkiem.

Apmeklētājus ar seno deju soļiem priecēs Cēsu Pils Vēsturisko deju studija. Koncertus ezerpilī sniegs tautas vērtes kopa „Dzieti”, kā arī varēs klausīties pūtēju orķestra „Cēsis” sniegumu.

Svētki sestdien notiks no pulksten 12.00 līdz 17.00. Ieejas maksa: Ls 2, skolēniem – Ls 0,5, studentiem un pensionāriem – Ls 1, ģimenes biļete – Ls 2,5. Sīkāk internetā: www.amatasnovads.lv .

Tautas vērtes kopa „Dzieti” Āraišu ezerpilī

5. Pestivals Mežaparkā

Sestdien, 28. jūlijā, pulksten 15.15 Mežaparka Lielajā estrādē sāksies 1. populārās mūzikas un kultūras festivāls „Pestivals”. „Pestivals” notiks uz vairākām skatuvēm, teritorijā būs arī sporta laukums ar ekstrēmo sportistu šoviem, atrakcijas un bērnu pilsētiņa. Festivāls notiks no 28. jūlija pulksten 15.00 līdz 29. jūlija pieciem rītā. Festivālā uzstāsies aktuāli populārās mūzikas pārstāvji no ASV un Eiropas.

„Pstivala” organizators – aģentūra „magicFIB” cer, ka pasākums pulcēs 25 000 apmeklētāju. Galbenie mākslinieki ieradīsies no ASV – R&B dziedātājs Loids un hiphopa zvaigzne B.o.B. Uzstāsies igauņu meiteņu grupa „Vanilla Ninju”, rumāņu puišu grupa „Akcent”, lietuviešu „nu – jazz” apvienība „KeyMono” un pašmāju mākslinieki – „PeR”, „Musiqq”, „Triānas parks”, „Tumsa”, Jānis Stībelis, Aija Andrejeva, „Grafomāns & Fakts” un Miks Dukurs.

Festivālā darbosies arī DJ skatuve (spēlēs Mixmaster AG, Uldis Rudaks, Kaspars Bindemanis, Markus Riva un citi.

Biļešu cenas: Ls 15 – 50 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: ­ www.pestivals.lv .

Mežaparkā „Pestivala” viena no zvaigznēm būs hiphopa dziedātājs B.o.B no ASV

6. Klasiskās brīvdienas: Dolē, Siguldā, Saulkrastos, Salacgrīvā

Romantiski klasiskas brīvdienas varat izbaudīt, dodoties uz kādu klasiskās mūzikas koncertu un pie viena arī izstaigājot arī vietējās dabas takas – Doles salu Daugavas vidū, Siguldas kalnus vai Vidzemes jūrmalu Saulkrastus un Salacgrīvā... Plašs piedāvājums arī tiem, kuri nav stāvā sajūsmā par mūsdienu popmūziku:

* Šovasar pēc desmit gadu pārtraukuma Doles salā ar mājīgo Daugavas muzeju un skaisto parku atkal ieskanēsies klasiskā mūzika. Klausītājus iepriecinās divi koncerti. Pirmajā koncertā sestdien, 28. jūlijā, pulksten 16.00 klarnešu kvartets „Quattro Differente” atskaņos latviešu komponistu skaņdarbus. Kopā ar viņiem uzstāsies arī operas soliste mecosoprāns Baiba Berķe. Savukārt metāla pūšamo instrumentu kvartets „Brassa Nova” uzmundrinās ar dažādu gadsimtu spožiem, labi pazīstamiem un mazāk zināmiem skaņdarbiem. Otrais koncerts notiks 5. augustā. Biļetes cena: Ls 3. Sīkāk internetā: www.daugavasmuzejs.lv.

* Svētdien, 29. jūlijā, pulksten 11.00 Siguldas Jaunās pils dārzā notiks kārtējās Muzikālās brokastis – Bēthovena klaviermūzikas koncerts. Spēlēs Briseles Karaliskās Mūzikas Akadēmijas maģistrants, čellists Valters Pūce un ar izcilību Maskavas Valsts konservatoriju absolvējušais pianists Artūrs Cingujevs. Ieeja bez maksas.

* Saulkrastu domes zālē svētdien, 29. jūlijā, pulksten 17.00 koncertciklā „Vasaras vakara mūzikas koncerti” koncertēs trio „ART-I-SHOCK”. Trio, kura sastāvā ir trīs brīnišķīgas mūziķes - Guna Āboliņa (čells), Agnese Egliņa (klavieres) un Elīna Endzele (sitaminstrumenti) -, atskaņos Jēkaba Nīmaņa, Kristapa Pētersona, Osvaldo Golijovo un citu autoru skaņdarbus. Biļetes cena: Ls 3.

* Ja kāds pēc „Positivus” festivāla vēl ir aizkavējies Salacgrīvā, varbūt nemaz nav vērts tik ātri posties uz māju pusi, jo tur tikko kā sācies 3. Salacgrīvas klasiskās mūzikas festivāls, kurš ilgs līdz 4. augustam. Arī šajās brīvdienās vairāki koncerti: Sestdien, 28. jūlijā, pulksten 16.00 Salacgrīvas kultūras namā. - Meistarklašu pedagogu koncerts, bet pulksten 19.00 Lielsalacas luterāņu baznīcā - čellists - Davida Pia (Šveice) koncerts, piedalās arī Tatjana Fedosejeva un Aleksejs Lundins. Svētdien, 29. jūlijā, pulksten 16.00 Lielsalacas luterāņu - Klasiskās mūzikas koncerts (piedalās - Ilze Kirsanova, Ilze Pence un Kristīne Adamaite), bet pulksten 18.00 - Salacgrīvas kultūras namā – japāņu vijolnieces Ayako Tanabe un pianistes Tatjanas Fedosejavas koncerts. Nākamnedēļ koncerti Salacgrīvā notiks katru dienu. Sīkāk internetā: www.salacgriva.lv.

7. Rīgas izstāžu jaunumi: melnais balzams, tēvs, nostalģija un citas mākslas

* Izstāžu zālē „Arsenāls” līdz 2. septembrim ir skatāma gleznotājas Aijas Zariņas personālizstāde „Tēvs”. Kopš 20. gadsimta 90. gadu beigām Aijas Zariņas darbu tēma saistīta ar sabiedrības dzīvi, viņa aicina veidot sabiedrības ideālo modeli – humānu savstarpējas sadraudzības kopienu, kas parādās simboliskās figurālās kompozīcijās. Sabiedrība tiek gleznota kā liela rokās sadevusies ģimene, kurai roku no debesīm pretī pastiepis Tēvs. Tēva metafora ietver ne tikai reliģiozo Dieva vadību. Par garīgo Tēvu valstī, Zariņasprāt, jābūt valsts vadītājam, kuram jāapzinās savas lielās ģimenes – sabiedrības vajadzības. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv .

* Doma laukumā Doma laukumā ir atklāta Rīgas Melnajam balzamam veltīta izstāde, kurā var iepazīties ar Latvijas dizaineru piedāvātajām svētku etiķetēm, kas izstrādātas, atzīmējot balzama 260 gadu jubileju. Izstāde būs skatāma līdz 15. augustam.

* Rietumu bankas mākslas galerijā (Vesetas ielā 7) ir atklāta Rīgas mākslinieka Georga Zerņicka darbu izstāde „Nostaļģija”. Georgs Zerņickis ir netipisks mākslinieks ar neparastu likteni. Glezniecībai viņš pievērsās jau brieduma gados - 40 gadu vecumā. Mākslinieks atzīst, ka viņa daiļrade lielā mērā ir nostaļģija pēc bērnības. Daudzos viņa darbos personāži ir attēloti vientulībā, un to mākslinieks uzskata par pašsaprotamu: „Cilvēks ir vientuļnieks pēc savas būtības.” Izstāde skatāma darba dienās no pulksten 9.00 līdz 18.00 Ieeja - bez maksas. Sīkāk internetā: www.rietumu.lv.

* Pēterbaznīcā līdz 12.augustam ir skatāma mākslinieka Jāņa Veisa gleznu izstāde. Mākslinieka Veisa glezniecība balstās uz ekspresīvu krāsainību un formu vienkāršojumu, gleznojot gan klusās dabas, portretus, bet īpaši ainavas, kurās sasniegta skanīga kolorīta atraisītība. Mūsdienu mākslas daudzveidībā mākslinieks ir ienesis arī savu ekspresīvo dabas skatījumu. Sīkāk internetā: ­ www.peterbaznica.riga.lv.

* Galerijā „Pegazs” (Rūpniecības 18) tiks atvērta igauņu mākslinieka Eduarda Zentšika gleznu iz­stāde „Jaunā Senatne”. Izstādes nosaukums runā pats par tajā izstādītiem darbiem: sirreālistiska mistērija, plaisas un reljefi, simbolu raksti, jūtu dziļums un emociju plosīšanās. Eduards Zentšiks ir viens no mūsdienu Igaunijas progresīvajiem māksliniekiem. Sīkāk internetā: www.galerijapegazs.lv.


Elmārs Barkāns/ Foto: publicitātes foto, Aigars Hibners