Tiesu varas absurds: apsūdzēti tiesneši var turpināt darbu
Latvijas tiesās par tiesnešiem var strādāt cilvēki pret kuriem ierosināti kriminālprocesi un kurus vaino tūkstošiem latu izkrāpšanā no valsts budžeta vairāku gadu garumā.
Sabiedrība
2012. gada 13. augusts, 15:14

Tiesu varas absurds: apsūdzēti tiesneši var turpināt darbu

Jauns.lv

Likumdošanas absurds izpaudies fiktīvu darbinieku nodarbināšanā vainoto tiesnešu Ziedoņa Strazda un Skaidrītes Buivides lietā. Lai arī viņus apsūdz tūkstošiem latu izkrāpšanā, viņi joprojām drīkst pildīt tiesneša pienākumus.

Vismaz teorētiski Strazds vēl visu šo nedēļu varētu turpināt pildīt tiesneša amata pienākumus, kaut arī pret viņu ierosināts kriminālprocess. Tomēr apsūdzētie tiesneši nepildīs savus amata pienākumus. Bet tas jau nav tiesu un darba likumdošanas nopelns, bet gan pašu tiesnešu „viltība” – viņi, tāpat kā daudzi citi sabiedrības uzmanības lokā nonākušie aizdomās par krimināli sodāmām darbībām, pēkšņi ir saslimuši un paņēmuši darba nespējas lapu.

Piemēram, Strazds ir saņēmis slimības lapu un darbā neieradīsies, „Neatkarīgo Rīta Avīzi” informēja tiesneša advokāts Pāvels Rebenoks.

No Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja amata uz laiku atstādinātajam Strazdam līdz 21. augustam Tieslietu ministrijai jāsniedz rakstiski paskaidrojumi par savu rīcību saistībā ar kriminālprocesu par fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitītās naudas izmantošanu. Tikai pēc paskaidrojuma izskatīšanas ministrija varētu lemt par Strazda atstādināšanu no tiesneša amata.

To, ka tiesnesi no amata nevar atstādināt bez viņa paskaidrojuma saņemšanas un izskatīšanas arī pēc kriminālprocesa uzsākšanas, nosaka likums par tiesu varu. Pašlaik Strazds nedrīkstētu pildīt tikai tiesas priekšsēdētāja amata pienākumus.

Līdzīgi ir arī ar Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas tiesnesi Skaidrīti Buividi. Viņa, tāpat kā Strazds, pēkšņi ir saņēmusi slimības lapu.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka abus tiesnešus aizturēja 7. augustā. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) paziņoja, ka Strazds esot darbā pieņēmis fiktīvus darbiniekus un viņu algu piesavinājies. KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīke pastāstījusi, ka runa šai gadījumā nav par vienu gadījumu pāris mēnešu garumā, bet gan par vairāku gadu ilgu laika posmu. Tas nozīmē, ka runa varētu būt par vairākiem tūkstošu latu izkrāpšanu.

Kaut arī abi apsūdzētie tiesneši slimības dēļ nepildīs tiesneša pienākumus, tas nenozīmē, ka ar mūsu tiesu varu viss ir kārtībā. Ja viņi būtu pie labas veselības, tad tagad abi varētu mierīgi iztiesāt lietas. Kaut gan tas varētu būt visai apgrūtinoši, jo KNAB, piemēram, Strazdam it noliedzis tuvoties noteiktām personām.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka KNAB darbinieki Strazdu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu aizturēja 7. augustā, taču nākamajā dienā atbrīvoja no izolatora, kā drošības līdzekli nosakot aizliegumu pildīt tiesas priekšsēdētāja amata pienākumus, aizliegumu tikties ar noteiktām personām un pienākumu noteiktā laikā pieteikties policijā. Šajā lietā iesaistīta arī Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas tiesnese Skaidrīte Buivide, taču par viņas iespējamajiem nodarījumiem KNAB Tieslietu ministrijai un sabiedrībai plašāku informāciju sniedzis nav. Tādēļ arī ministrija pagaidām nesteidzas izskatīt šīs tiesu sistēmas darbinieces paskaidrojumus.

Kasjauns.lv/Foto: Bulls Press

,

Inga Kundziņa / LETA