Rīgas skolēniem izdalīs jaunas e-kartes, kas apvienos e-talonu un skolēna apliecību
Bērniem nebūs jāstāv garās rindās pēc jaunās kartes, jo, sākoties mācību gadam, Rīgas satiksme ar 10 mobilajām klientu apkalpošanas stacijām tās piegādās skolām un izdalīs skolēniem.
Runā Rīga
2012. gada 14. augusts, 14:48

Rīgas skolēniem izdalīs jaunas e-kartes, kas apvienos e-talonu un skolēna apliecību

Jauns.lv

Rīgas vispārizglītojošo skolu skolēniem no 15.augusta, bez maksas tiks dalītas jaunas e-kartes, kas darbosies kā e-talona un skolēna apliecības apvienojums, informē Rīgas domē.

Plānots, ka sākotnēji karte darbosies kā e-talons sabiedriskajā transportā, tad, skolās to papildinot ar uzlīmi, e-karte iegūs skolēnu apliecības funkcijas. Saņemot karti, tā jau darbosies pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" sistēmā kā brīvbiļete braukšanai sabiedriskajā transportā. Jau ziņots, ka no 1.septembra visi Rīgā deklarētie vispārizglītojošo skolu skolēni no 1. līdz 12.klasei sabiedriskajā transportā varēs braukt bez maksas.

Jauno e-karšu izplatīšana tiks sākta jau 15.augusta. "Rīgas satiksmes" pārstāvis Viktors Zaķis uzsvēra, ka bērniem nebūs jāstāv garās rindās pēc jaunās kartes, jo, sākoties mācību gadam, uzņēmums pats ar 10 mobilajām klientu apkalpošanas stacijām tās piegādās skolām un izdalīs skolēniem. Tā kā vienlaikus nomainīt personalizētos e-talonus pret e-kartēm 65 000 skolēnu būtu ļoti sarežģīti, vispirms tiks pagarināti esošie personalizētie e-taloni, bet jaunās e-kartes vispirms tiks izsniegtas pirmo klašu skolēniem. Tikmēr skolām būs jāsagatavo kolektīvie pieteikumi, pēc kuriem "Rīgas satiksme" izgatavos jaunās e-kartes un tās piegādās izglītības iestādēm.

Iecerēts, ka līdz gada beigām e-kartes būs saņēmuši visi Rīgas skolēni.

Nākamajā posmā e-karti varēs izmantot arī norēķiniem un identifikācijai - skolēni ar to varēs norēķināties par skolas pusdienām, lietot mācību iestāžu identificēšanas sistēmās, ar atlaidi apmeklēt pilsētas muzejus, teātrus, Rīgas zooloģisko dārzu un izmantot citas atlaides.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) šodien kartes prezentācijas pasākumā norādīja, ka, ņemot vērā ieguldījumus sistēmā, tās potenciālu un kapacitāti, jau sākotnēji domāts par to, ka nākotnē e-talons kalpos arī kā identifikācijas dokuments un elektroniskais maciņš. Skolās gan papildus funkciju ieviešana lielā mērā atkarīga no pašu skolu un bērnu vecāku vēlmes. Piemēram, lai e-talonu izmantotu kā elektronisko maciņu, kurā esošo naudu var iztērēt tikai savas skolas ēdnīcā, nepieciešama vecāku piekrišana un katrā skolā jāuzliek atbilstošs terminālis.

Patlaban jau trīs Rīgas skolās e-talons tiek izmantots arī kā ieejas karte, kas fiksē laiku, kad skolēns ienāk skolā un kad dodas projām. Arī šī sistēma Rīgas skolās tiks ieviesta pakāpeniski, jo katrā izglītības iestādē sistēmas ieviešana saistīta ar konkrētām izmaksām, tam nepieciešama skolas administrācijas un vecāku vēlme. Patlaban vēlmi ieviest līdzīgu kontroles sistēmu izteikušas aptuveni 10 Rīgas skolas.

Patlaban jau aptuveni 6000 cilvēku e-talonus izmanto sociālo pakalpojumu saņemšanai, piemēram, zupas virtuvēs un naktspatversmēs.

Labklājības departaments nākotnē iecerējis e-talonu izmantot kā maciņu, uz kuru pārskaitīt konkrētus pabalstus. Piemēram, e-talonā varētu ieskaitīt pabalstus mācību līdzekļu iegādei, tādējādi nodrošinot, ka šo naudu varētu iztērēt tikai konkrētos specializētos veikalos.

"Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens skaidroja, ka projekts neesot saistīts ar papildus izmaksām, jo e-karte no e-talona atšķiras tikai vizuāli - e-talonā jau sākotnēji paredzēta iespēja iekļaut vairākus papildu produktus, un tagad "Rīgas satiksme" sākusi šīs iespējas izmantot. Jaunu karšu izsniegšana nebūšot saistīta ar papildu izmaksām, jo e-taloni tāpat tiekot regulāri nomainīti.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA