Daugavā noķer asinskāro piraiju. VIDEO
Domājams, ka sarkanvēdera piraija Daugavā varētu būt nokļuvusi no kāda zivju mīļotāja akvārija vai arī kaut kādā veidā aizpeldējusi no zooveikala.
Sabiedrība
2012. gada 17. augusts, 07:31

Daugavā noķer asinskāro piraiju. VIDEO

Jauns.lv

Kāds makšķernieks Daugavas ūdeņos noķēris asinskāro sarkanvēdera piraiju. Vai tik tiešām šī plēsīgā zivs, kas mīt tālajā Dienvidamerikā, tagad uzglūn arī Latvijas upēs un peldētgribētājiem jāpaliek krastā?

Kā zināms, piraijas bieži vien piekrastes peldētājus Dienvidamerikā saķer aiz kājām, radot nežēlīgas brūces ar saviem asajiem trīsstūrveida zobiem. Tādēļ tur peldēties ir dzīvībai bīstami. Vai arī Latvijā turpmāk nāksies atpūtniekiem sēdēt ezeru un upju krastos, baidoties ieiet ūdenī.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta „BIOR” Zivju resursu pētniecības departamenta iekšējo ūdeņu laboratorijas vadītājs Jānis Birzaks TV3 raidījumam „Bez Tabu” stāsta, ka latviešiem nevajadzētu uztraukties, ka mūsu likteņupē savairojušies piraiju bari. Plēsīgās zivis pie mums nevar izziemot un iznārstot, jo normālai dzīvei tām ūdens temperatūrai jābūt no plus 24 līdz plus 26 grādiem, bet Latvijas upēs ūdens pat reti sasniedz plus 23 grādu temperatūru. Remdenā ūdenī tās nespēj izdzīvot. Birzaks arī stāsta, ka Daugavā notvertā piraija arī nevarēja būt īpaši bīstami, jo viņa, pēc visas spriežot, ir bijusi lielā stresā, sajūtot drīzas nāves tuvošanos, un diez vai cilvēkiem būtu uzbrukusi.

Domājams, ka sarkanvēdera piraija Daugavā varētu būt nokļuvusi no kāda zivju mīļotāja akvārija vai arī kaut kādā veidā aizpeldējusi no zooveikala.

Jāteic, ka šis nav pirmais gadījums, kad Latvijas ūdenskrātuvēs noķerta plēsīga piraija. Arī 2008. gada jūlija beigās, atpūšoties pie dīķa Ķīmiķu rajonā, daugavpilieši izmakšķerējuši piraiju, kuru vēlāk atdeva Latgales zoodārzā.

Latvija nav vienīgā Eiropas valsts, kurā pēdējos gados atrasta piraija. 2004. gadā šīs zivs mirstīgās atliekas izmakšķerētas no Temzas Londonā. Tas saistīts, ka tagad iedzīvotāji kļuvuši daudz mobilāki un tālām zemēm atved arī eksotiskas zivis, augus un dzīvniekus, kas pirms dažiem gadu desmitiem mums pat sapņos nerādījās.

Daugavas piraija (TV3 „Bez Tabu”)
Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock