Teātra festivāls "Homo Alibi: recycled" šogad iepazīstinās ar otrreizējās pārstrādes fenomenu mākslā
Instalācija Tabakas fabrikas telpās, kur norisināsies starptautiskais teātra festivāls "Homo Albi: recycled".
Kultūra
2012. gada 22. augusts, 03:10

Teātra festivāls "Homo Alibi: recycled" šogad iepazīstinās ar otrreizējās pārstrādes fenomenu mākslā

Jauns.lv

Starptautiskais teātra festivāls "Homo Alibi: recycled", kas Rīgā notiks no 28.augusta līdz 1.septembrim, šoreiz skatītājiem piedāvās dažādu formu mākslu, kurā atspoguļojas otrreizējās pārstrādes fenomenu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā žurnālistiem stāstīja festivāla direktore Gundega Laiviņa, festivāls "Homo Alibi" katru reizi aktualizē kādu nozīmīgu tēmu un šogad festivāls tiek veltīts otrreizējās pārstrādes fenomenam mākslā un ikdienā. Programmā festivāls piedāvās viesizrāžu programmu, trīs pirmizrādes, instalācijas, darbnīcas un starptautisku simpoziju, aicinot apzināties ikviena atbildību daudzveidīgas un humānas pasaules priekšā.

Laikmetīgās skatuves mākslā aizvien grūtāk ir nospraust robežu starp tīru horeogrāfiju vai izrādi. Festivāla programma veidota tā, lai skatītājs varētu no katra šīs mākslas izpausmes formas gūt nelieli ieskatu. Katrā projektā, ko festivāls šogad piedāvās skatītājiem, otrreizējā pārstrāde parādīsies atšķirīgos aspektos, piemēram, itāļu kompānija jaunā formā stāstīs reālus sociālpolitikas notikumus, bet mākslinieks Tims Etčels parādīs slavenu politiķu runu fragmentus.

Festivāla aktivitātes šoreiz notiks Tabakas fabrikā, Miera ielā 58, kur tiks apdzīvota visa teritorija. Vienīgi izrāde "Makbets. Mono", kas festivālā tiks demonstrēta tikai vienu reizi, būs skatāma Andrejsalā.

Itāļu teātra kompānija "Motus" piedāvās teātra izrādi "Aleksis. Grieķu traģēdija", beļģu horeogrāfe Lisbete Gruveza piedāvās dejas izrādi "Kļūs sliktāk, sliktāk un sliktāk, mans draugs", māksliniece Keita Makintoša uz festivālu būs atvedusi izrādi-instalāciju "Darbagalds", kas, izveidota četrās istabās, taps un mainīsies visu festivāla laiku. Beļģu māksliniece Keita Makintoša un angļu mākslinieks Tims Etčels piedāvās teātra izrādi "Kaut arī mēs to nesasniedzām", kā arī beļģu māksliniece Mīta Varlopa Rīgā piedāvās teātra izrādi "Springville" un "Priekšnesums I: Reanimācija".

Interesanta solās būt franču mākslinieka Lorāna Bigo skaņas un objektu teātra izrāde "Mazais cirks". Šajā projektā reāli priekšmetiskās pasaules nieki - plastmasas zvēriņi, kartona lellītes, koka vilciņš, atsperes un citas mantas - piedalās elektroakustiskā mūziķa Bigo instalācijā, kas veidota kā miniatūrs, skanošs cirka rings.

Tai pat laikā britu māksliniece Ketija Hainde festivālā piedāvās instalāciju "Klavieru migrācija". Mākslinieces audiovizuālo instalāciju veido pamatīgas, laikmetīgu mūžu nokalpojušas "Belarus" klavieres, kuras viņa tepat uz vietas Rīgā ir pārveidojusi par jaunu strinkšķināmu instrumentu. Savukārt norvēģu perkusionists Amunds Šjēlie Svēns uz festivālu būs atvedis izrādi-lekciju "Brīvības skaņa", kas ir performance par skaņas fizikalitāti, ieroču rūpniecību, kara potenciālo jēgu un bērnu dziesmiņām kā spīdzināšanas instrumentu. Performance noslēdzas ar brīnišķīgu kompozīciju mūzikas instrumentam, kas gatavots no ieročiem.

Ar festivāla tēmai atbilstošiem darbiem piedalīsies arī latviešu mākslinieki. Reinis Suhanovs, Jēkabs Nīmanis, Jānis Znotiņš un Rūdolfs Bekičš piedāvās projektu "4EST", kas būs teātra izrāde. Izrādes pirmo daļu veidos instalācija, kuru paši autori dēvē par "sapņu labirintu", bet otrajā daļā skatītājiem tiks piedāvāts "Reciklēta orķestra" koncertuzvedums, kurā pilnībā oriģināli autordarbi ir ne tikai visas kompozīcijas, bet arī visi instrumenti, kas iegūti, apbraukājot Rīgu un savācot citiem cilvēkiem nevajadzīgas lietas. Šim projektam austriešu mākslinieks un scenogrāfs Bekičš veidos iespaidīgu gaismas objektu.

Projekts "4EST" ir sadarbības turpinājums, kas 2011.gadā dzima starp scenogrāfu Suhanovu un komponistu Nīmani, kad viņi radīja ekspozīciju "Telpa telpā" Latvijas nacionālajam stendam Prāgas Scenogrāfijas kvadriennālē.

Arī otrajā Latvijas mākslinieku veidotajā projektā apvienojušies vairāku valstu mākslinieki. Kopīgā projektā "Cilpa" apvienojies režisors Viesturs Meikšāns kopā ar zviedru dramaturgu Ludvigu Ulboru un norvēģu horeogrāfi Ingri Midgardi Fiksdāli.

Kā stāstīja Meikšāns, kopīgā projekta pamatā ir dialogs starp māksliniekiem un viņu mākslas darbiem, kur katrs nākamais solis ir reakcija uz cita mākslinieka izpausmi, to pārstrādājot jaunai uztverei. Projekta pamatā ir norvēģu horeogrāfes veidotā izrāde, kam seko atbildes uz horeogrāfes izrādē paustajām tēmām. Latviešu režisora veidotajā sadaļā piedalīsies Toms Auniņš un viņa sieva, arī zviedru dramaturga sadaļā piedalīsies divi cilvēki - pats Ulbors kopā ar savu sievu.

Savukārt Elmārs Seņkovs, Reinis Dzudzilo un Jurijs Djakonovs skatītājiem piedāvās pēc Viljama Šekspīra lugas "Makbets" motīviem veidotu izrādi "Makbets. Mono. Izrādi skatītājiem piedāvā tā pati trijotne, kas pagājušajā gadā pārsteidza ar negaidīto, drosmīgo vērienu un izpildījumu, iestudējot Henrika Ibsena lugu "Heda Gablere".

Papildus izrādēm Tabakas fabrikā notiks arī vairākas radošas pārstrādes darbnīcas. Kopā ar objektu leļļu teātra grupu "umka.lv" notiks rotaļlietu animēšanas darbnīca, kopā ar mākslinieci Izoldi Cēsnieci notiks radošā kartogrāfijas darbnīca, mākslinieces Kristīne Vītola un Ieva Grase piedāvās plastmasas maisiņu figūru darbnīcu, profesionāli animatori Kristīne Ratniece un Ivars Šmits piedāvās iespēju darboties animācijas filmiņu darbnīcā, bet Līgatnes papīra speciālisti piedāvās papīra pārstrādes darbnīcu.

Tāpat Tabakas fabrikā trīs dienas norisināsies mākslinieciski zinātnisks simpozijs "Klimata maiņa: alternatīvi scenāriji mākslā, ekoloģijā un ekonomikā". Simpozijs pulcēs māksliniekus, vides zinātniekus, ekonomikas, politikas un citu jomu ekspertus, lai dalītos zināšanās un pieredzē gan par alternatīviem nākotnes scenārijiem, gan par to, ka ikviena ir iespēja īstenot kādu no piedāvātajiem scenārijiem jau tagad. Simpozijā notiks lekcijas un diskusijas, kas tiks papildinātas ar filmu programmu.

Biļetes iepriekšpārdošanā uz festivāla "Homo Alibi: recycled" pasākumiem var iegādāties "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās.

LETA / Foto: Lita Krone/ LETA