Latvijas Nacionālajai bibliotēkai nodos diplomāta Kārļa Zariņa grāmatu kolekciju
Latvijas diplomāts Kārlis Zariņš.
Kultūra
2012. gada 22. augusts, 21:33

Latvijas Nacionālajai bibliotēkai nodos diplomāta Kārļa Zariņa grāmatu kolekciju

Jauns.lv

Piektdien, 24.augustā, plkst.13 Ārlietu ministrija (ĀM) nodos Latvijas Nacionālajai bibliotēkai (LNB) izcilā Latvijas diplomāta Kārļa Zariņa aptuveni 630 grāmatu kolekciju.

Grāmatu kopums saņemts no Latvijas vēstniecības Lielbritānijā 2012.gadā un tā vēsture saistīta gan ar sūtņa Kārļa Zariņa dzīves gājumu, gan Latvijas sūtniecības Londonā vēsturi, aģentūru LETA informēja ĀM Preses un informācijas nodaļā.

Grāmatu kopumā pārsvarā ir daiļliteratūras darbi. Ap 200 izdevumu ir zinātniski pētījumi par vēstures, politiskajiem, juridiskajiem un tautsaimniecības jautājumiem. Likumu un valdības rīkojumu krājumi (1920.-1939.), atsevišķi likumu izdevumi, ĀM izdevumi par ārzemju pasu izdošanu un konsulārajiem jautājumiem, kā arī citi izdevumi, kas ir bijuši sūtniecības īpašumā un izmantoti sūtniecības darbā.

ĀM saņemto izdevumu (daiļliteratūra, zinātniskās grāmatas, mākslas un skatu albumi, likumdošanas kopojumi, vārdnīcas, brošūras, žurnāli u.c.) izdošanas laiks ir no 19.gs. vidus līdz 20.gs. 90.gadiem. Dažiem izdevumiem ir izcila vērtība, piemēram, "Daugavas" apgāda Zviedrijā Latvijas vēsture sērija. Latvijas brīvvalsts laika (1918.-1940.) un trimdas laika izdevumi (1941.-1990.) apjoma ziņā ir līdzīgi. Apmēram trešā daļa ir svešvalodās pārsvarā angļu, arī franču un vācu, dažas - krievu valodā.

Dāvinājuma nodošanas pasākumā apskatei izstādīta apmēram puse no Kārļa Zariņa personīgās bibliotēkas un sūtniecības Londonā grāmatu kopuma. Ministrija ir pārliecināta, ka dāvinājums būs nozīmīgs Latvijas vēstures pētniecībā, kā arī cer, ka tas ieinteresēs plašu lasītāju loku, it sevišķi jaunatni.

Visu dāvinājumu vienkopus varēs apskatīt līdz 15.septembrim.

LETA / Foto: no Ārlietu ministrijas arhīva