Sabiedrība
2012. gada 5. septembris, 03:14

Latvijas pirts dienā Rīgā un novados aicinās iepazīt pirts tradīcijas

Jauns.lv

Latvijas pirts dienā, kas norisināsies 8.septembrī, pirtnieki Rīgā un novados aicinās iepazīt latviešu pirts tradīcijas, šodien preses konferencē žurnālistiem pastāstīja pirts dienas rīkotāji.

Kā informēja biedrības "Latvijas pirts" dibinātāja Sandra Stumbre, pirts dienā atvērto durvju dienas jau no plkst.12 gaidāmas vairākās Rīgas pirtīs, kā arī Jūrmalā, Kandavā, Lielvārdē, Murjāņos, Talsos un citviet Latvijā.

"Šajā dienā Latvijā vajadzētu kūpēt katras pirtiņas skurstenim un pirtniekiem vajadzētu domāt, kā savās zināšanās dalīties ar citiem," norādīja portāla "Viss.lv" direktors Dainis Priednieks.

Latvijas pirts diena norisināsies pirmo gadu, un tās iniciatori - biedrība "Latvijas pirts" - to ir iecerējuši kā ikgadēju tradīciju. Kā pastāstīja pirtnieks un pirts skolas "Lielzemenes" pārstāvis Juris Batņa, ideja par valsts mērogā atzīmējamu pirts dienu radusies, izdzirdot, ka somi savos nacionālajos svētkos sēž saunā. Viņš piebilda, ka pagājušogad bijis lokāls mēģinājums pirts dienu rīkot Jelgavā, bet šogad iecere ieguvusi plašāku mērogu.

Arī Priednieks uzsvēra, ka šī doma pirtnieku un pirts cienītāju vidū ir izauklēta daudzu gadu garumā, un patlaban noris mēģinājums to ieviest dzīvē. "Latvijā ir daudz pirts cienītāju, pirts skolu un zināšanu par pirti, ar kurām ir vērtīgi dalīties. Pirts diena ir viens no veidiem, kā to var darīt," izteicās Priednieks.

Latvijas pirts dienas rīkotāji ir iecerējuši ieinteresēt gan vietējos, gan ārvalstu tūristus. Tūrisma attīstības valsts aģentūras pārstāve Inese Šīrava norādīja, ka no tūrisma viedokļa pirts pakalpojums ir populārāks vietējo tūristu vidū, jo viņi šo tradīciju pārzina labāk. "Tāpēc pirts dienas pirmais mērķis ir ieinteresēt vietējos iedzīvotājus, aicināt viņus uz pirti, iepazīstināt ar tradīcijām. Kad būsim to sev ieviesuši, varēsim stāstīt par to arī ārpus Latvijas," viņa sacīja. Savukārt Latvijas Pirts savienības dibinātājs Ziedonis Kārkliņš piebilda, ka šajā dienā var attīstīt latviskās tradīcijas, parādīt latviešu pirts atšķirību no krievu baņas vai somu saunas, un parādīt šīs tradīcijas citiem.

Arī Batņa norādīja, ka svarīgi ir ne tikai ar tradīcijām iepazīstināt ārzemniekus, bet arī pašiem tās apzināties. "Lai izskan nevis vārdu salikums "Latvijas pirts", bet gan "latviešu pirts", un lai mums pašiem būtu skaidrs, kurā pirtī ejam," sacīja Batņa.

Biedrība "Latvijas Pirts" dibināta 2007.gada pavasarī. Tās galvenais darbības mērķis ir sekmēt un veicināt pirts pakalpojumu nozares izveidi un tās produktīvu attīstību.

LETA