Sabiedrība
2012. gada 12. oktobris, 19:41

Vairāki Liepājas Jūrniecības koledžas audzēkņi saslimuši ar plaušu tuberkulozi

Jauns.lv

Veselības inspekcija (VI), Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) un Tuberkulozes un plaušu slimības centra speciālisti sākuši pretepidēmijas pasākumu veikšanu saistībā ar sešu Liepājas Jūrniecības koledžas audzēkņu saslimšanu ar plaušu tuberkulozi.

Kā aģentūru LETA informēja VI, pašreiz personas, kurām konstatēta saslimšana ar tuberkulozi, risku pārējo audzēkņu veselībai nerada un izglītības iestādē neatrodas. Saslimušiem audzēkņiem ir nodrošināta profesionāla veselības aprūpe. Atbilstoši VI rekomendācijām koledžā jau tiek veikti pastiprināti higiēnas pasākumi. Novembra sākumā koledžā ir plānota arī vecāku sapulce, kurā piedalīsies arī VI un SPKC pārstāvji, lai sniegtu papildu informāciju un atbildētu uz jautājumiem.

Liepājas reģionālās slimnīcas pneimonologiem sadarbībā ar Liepājas Jūrniecības koledžu, papildus jau veiktajiem pretepidēmijas un profilakses pasākumiem, ir uzdots vēlreiz precizēt visas iespējamās kontaktpersonas, īpašu vērību pievēršot tām kontaktpersonām, kurām ir sūdzības vai saslimšanas simptomi un kurām bija vistuvākais kontakts ar saslimušajiem. Kā informē VI, epidemioloģiskā izmeklēšana SPKC epidemiologu vadībā un kontaktpersonu novērošana turpināsies vēl apmēram pusotru gadu.

Vienlaikus VI sadarbībā ar SPKC speciālistiem plāno veikt detalizētu šī gadījuma analīzi, lai izvērtētu, vai pretepidēmijas pasākumi tika organizēti savlaicīgi un pilnā apjomā un vai ir nepieciešams pilnveidot normatīvos aktus, kas nosaka prasības pretepidēmijas pasākumu organizēšanai tuberkulozes gadījumā.

SPKC epidemiologi atgādina, ka tuberkuloze ir sena, tomēr joprojām aktuāla un ārstējama infekcijas slimība, ko izraisa tuberkulozes nūjiņa. Tuberkulozes simptomi sāk izpausties pakāpeniski, sākumā tie ir praktiski nemanāmi, bet progresē un kļūst izteiktāki ar laiku.

Tuberkulozes nūjiņa apkārtējā vidē izplatās pa gaisu, infekciozam, neārstētam plaušu tuberkulozes slimniekam klepojot, šķaudot un pat runājot vai elpojot. Vislielākais risks saslimt ir tiem cilvēkiem, kuri ilgstoši bijuši ciešā kontaktā ar kādu plaušu tuberkulozes slimnieku. Visbiežāk tie ir slimo cilvēku ģimenes locekļi, darba biedri vai draugi. Viens neārstēts slimnieks gadā ar tuberkulozi var inficēt vidēji 10-15 cilvēkus.

Galvenie tuberkulozes simptomi ir klepus ar vai bez krēpām, kas ilgst vairākas nedēļas, nespēks, paaugstināta ķermeņa temperatūra, pastiprināta svīšana naktīs, svara zudums. Slimībai progresējot, šos vieglos simptomus nomaina drudzis, mokošs klepus ar asins atspļaušanu, ievērojams svara zudums.

Plašāku informāciju par tuberkulozi var uzzināt SPKC mājaslapā "www.spkc.gov.lv", Pasaules Veselības organizācijas mājaslapā "www.who.int", kā arī Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā "www.ecdc.europa.eu".

LETA