Latgalē skatāma izstāde par leģendāro Rēzeknes „piena ceļu”
Daudziem vēl atmiņā, ka iebiezināto pienu reiz ražoja arī Rēzeknē. Tas bija viens no padomjlaika bērnu iecienītajiem našķiem.
Novadu ziņas
2012. gada 15. oktobris, 15:25

Latgalē skatāma izstāde par leģendāro Rēzeknes „piena ceļu”

Jauns.lv

Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) atklāta izstāde par savulaik daudzu iecienītajiem Rēzeknes Piena konservu kombinātā gatavotajiem gardumiem.

Trīs privātkolekcionāru – Artūra Āboliņa, Edvīna Medvecka un Santas Ulnicānes sarūpētajā izstādē „Piena ceļš”, kura būs skatāma līdz 31. oktobrim, visi tiek aicināti atcerēties Rēzeknes Piena konservu kombināta (RPKK) ražoto produkciju un iepazīt Rēzeknes 20. gadsimta 50.-90.gadu „piena ceļu”.

Dzīvē viss mainās un nekas nav mūžīgs, paliek vien atmiņas. Tādas domas, iespējams, raisās daudziem, aplūkojot izstādi „Piena ceļš”, raksta laikraksts „Rēzeknes Vēstis”. Iebiezinātā piena, sieriņu, konfekšu „Gotiņa” un citu piena produktu etiķetes un iesaiņojumi liek atcerēties sen aizmirsto garšu un tos laikus, kad visus šos našķus ražoja RPKK, kas daudzus pilsētniekus nodrošināja ar darbu un kura produkcija bija pazīstama visā pasaulē.

„Ideja par šādu kolekciju radās jau pirms gada, kad redzēju sapni, ka atkal esmu bērnudārzā un ēdu iebiezināto pienu. Pamodies nodomāju, ak, ja atkal varētu nogaršot to vai vismaz ieraudzīt etiķeti,” „Rēzeknes Vēstīm” stāstīja Artūrs Āboliņš, kurš pašlaik ir Rēzeknes Augstskolas 1. kursa students un apgūst mehatroniku. Arī viņa draugs Edvīns Medveckis, kurš Austrumlatgales Profesionālajā vidusskolā mācās produktu tehnologu programmas 4. kursā, bija sācis interesēties par RPKK, bet no profesionālā viedokļa.

Tā nu abi draugi nolēma apmeklēt bijušo uzņēmumu, cerot, ka tur būs saglabājušās kādas produkcijas etiķetes. Protams, iesākumā vajadzēja atrast ēkas saimniekus, ar tiem vienoties par cehu apskati. Un, jāsaka, šī jauniešu uzdrīkstēšanās ir vainagojusies ar lielisku kolekciju, vienlaikus paglābjot no iznīcības vēsturiskas liecības.

Izstādes mērķis nav atklāt politiskos vai kādus citus iemeslus RPKK darbības pārtraukšanai, bet parādīt jauniešu aizrautību savas pilsētas vēstures izpētē. Izstādi papildina Latgales Kultūrvēstures muzeja materiāli un Austrumlatgales Profesionālās vidusskolas fotoalbumi.

Elmārs Barkāns / Foto: Publicitātes