Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 20. un 21. oktobrī
Kultūra
2012. gada 19. oktobris, 09:59

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 20. un 21. oktobrī

Jauns.lv

Par to, ka sācies visnotaļ vēss rudens liecina tas, ka šajās brīvdienās izklaides cienītāji un mākslas baudītāji tiek aicināti zem jumtiem. 10. dzimšanas dienu atzīmē Latvijas 1. rokkafejnīca Liepājā, 15 gadu jubileju sāks svinēt „Autobuss debesīs”.

Savs prieks visu mūzikas stilu cienītājiem: amerikāniete Krista Bella uzstāsies „Palladiumā”, jaunā mūzika skanēs vecpilsētas izstāžu zālēs, bet Šūmanis un Mendelsons – Lielajā Ģildē. Nacionāli noskaņoti ļaudis svētdien gan Rīgā, gan Ļaudonā atzīmēs ievērojamā dzejnieka Andreja Eglīša 100. dzimšanas dienu. Būs arī vairākas jaunas izstādes.

1. „Autobuss debesīs” sāk svinēt savu 15 gadu jubileju

Viena no mūsdienu populārākajām latviešu grupām „Autobuss debesīs”, gatavojoties savai 15 gadu jubilejai, sestdien, 20. oktobrī, pulksten 20.00 koncertzālē „Palladium” sniegs vērienīgu solokoncertu, piedāvājot klausītājiem savu labāko dziesmu izlasi.

Savas pastāvēšanas laikā grupa „Autobuss debesīs” izpildījusi gan daudzas Imanta Kalniņa dziesmas, gan pašu komponētus skaņdarbus. Pēc ilgiem laikiem tieši šajā koncertā grupa tos atkal atskaņos, turklāt gaidāmi arī vairāku dziesmu pirmatskaņojumi, kuru autori ir paši grupas dalībnieki.

Kā grupas koncertu neatņemamu sastāvdaļu „Autobuss debesīs” izpildīs arī populārākās Imanta Kalniņa dziesmas no grupas repertuāra, kuru skanējumu bagātinās arī vairāki īpašie koncerta viesmākslinieki.

„Pēdējo gadu laikā aktīvi muzicējam ar īpašām koncertprogrammām, kā arī piedalāmies Imantdienās, bet pašiem sava solo koncerta nav bijis jau vairākus gadus. Tieši tāpēc prieks gatavoties šim notikumam ir divkārtīgs,” uzsver grupas mūziķi.

Grupa „Autobuss debesīs” tika izveidota 1998. gadā, kad bijušie skolasbiedri Marts Kristiāns Kalniņš un Emīls Zilberts nolēma īstenot sen lolotu sapni un nodibināja grupu, kuras repertuāra pamatā galvenokārt ir Imanta Kalniņa mūzika – gan populārākās dziesmas no dažādiem komponista daiļrades posmiem, gan īpaši sacerējumi tieši šim izpildītāju sastāvam.

Kopš grupas dibināšanas „Autobuss debesīs” ir izdevuši septiņus mūzikas albumus; mākslinieki ir koncertējuši teju visā Latvijā, muzicējuši vairākās Eiropas valstīs un ASV, piedalījušies daudzos liela mēroga pasākumos, kā arī iestudējuši vairākas apjomīgas koncertprogrammas. Grupā muzicē Marts Kristiāns Kalniņš, Kārlis Auzāns, Emīls Zilberts, Armands Treilihs un Andris Dzenis.

2. Latvijas 1. rokkafejnīca Liepājā svin 10 gadu jubileju

Sestdien, 20. oktobrī, ar dažādu mūziķu piedalīšanos un koncertprogrammu visas nakts garumā Latvijas 1. rokkafejnīca Liepājā atzīmēs savu 10 gadu jubileju.

Svinībām durvis tiks vērtas pulksten 21.00, un pirmie uz rokkafejnīcas skatuves kāps dažādi mūziķi, kuri piedalīsies par neatņemamu tradīciju kļuvušajā dzimšanas dienas svinību notikumā „Rokkafejnīcas draugu koncerts”. Tajā būs mūziķi Igo, Ivo Fomins, Olga Rajecka, Maija Kalniņa, pianists Jānis Strazds, ģitārists Roberts Dinters, saksofonists Alex, bundzinieki Māris Zīlmanis, Zulu un Kriss Liepa pie basa.

Jubilejas svinības muzikālo stāstu turpinās grupa „Tumsa”. Kā zināms, Latvijas 1. rokkafejnīcas stāsts spēlē lielu lomu arī šīs grupas dzīvē. Tieši uz mūzikas kluba „Pablo” skatuves, kurš ir rokkafejnīcas vecākais brālis, toreiz Liepājas jaunā grupa „Tumsa” nostiprināja savas pozīcijas tiktāl, lai mērķtiecīgi un nešaubīgi ieņemtu stabilu vietu Latvijas populārāko grupu sarakstā.

Vakara turpinājumā plānoti smagāki ritmi, kurus nodrošinās grupa „Virga Hard Orchestra” ar tās līderi Ainaru Virgu priekšgalā. Tas nozīmē, ka skanēs roka klasika gan no grupas „Līvi” repertuāra, gan citas roka tautasdziesmas.

Un visbeidzot uz rokkafejnīcas skatuves dēļiem kāps grupa, kura savus klausītājus lutina gan ar savu muzikālo vēstījumu, gan ar vizuālo noformējumu. Tā ir liepājnieku apvienība „Nasty Smile”. Pavisam nesen puiši pasaulē laida savu ilgi loloto, pirmo un pagaidām vienīgo mūzikas albumu ar tieši tādu pašu nosaukumu „Nasty Smile”.

Jāatgādina, ka Latvijas 1. rokkafejnīcas piedzima 1992. gada jūlijā, taču jubilejas ierasti atzīmē oktobrī. Tās īpašnieki un idejas autori ir brāļi Mareks un Raivo Mediņi, kuri Liepājas pilsētas izklaides un kultūras stāstā ierakstījuši gana spilgtas lappuses: gan par minēto mūzikas klubu „Pablo”, gan Latvijas mūziķu Slavas aleju, gan vides objektu – lielāko ģitāru Baltijā, gan par pirmo pludmales festivālu Latvijā „Baltic Beach Party” un daudzas citas.

3. Mendelsons un Šūmanis Lielajā Ģildē

Izcilu klasiskās mūzikas koncertu – „Mendelszona koncerts un Šūmaņa simfonija” sestdien, 20. oktobrī, pulksten 19.00 varēsiet dzirdēt Lielajā Ģildē. Uzstāsies Elīna Bukša (vijole), Vestards Šimkus (klavieres) un „Sinfonietta Rīga” (diriģents Normunds Šnē); programmā: Fēliksa Mendelsona „Koncerts vijolei, klavierēm un stīgām” un Roberta Šūmaņa 2.simfonija

Šo koncertu varētu nodēvēt gari un sarežģīti – „Muzikālā romantisma meistardarbi – laikmeta sākums un plaukums”, bet varētu arī īsi un vienkārši – „Elīna un Vestards”. Pirmo reizi viņi spēlēs kopā – vijolniece Elīna Bukša un pianists Vestards Šimkus: jauni, enerģiski, spilgti un ārkārtīgi talantīgi mūziķi. Kādreizējie putnēni, kas izlidojuši no Hermaņa Brauna fonda „ligzdas”, nu ir pārvērtušies skaistos putnos ar spēcīgiem spārniem.

Elīna ir veiksmīgi uzsākusi savu patstāvīgo radošo ceļu. Pagājušajā gada pavasarī Rīgā viņa debitēja kā nopietna soliste. Arī uz šo koncertu viņa atbrauks no Briseles, kur pašreiz studē prestižajā Karalienes Elizabetes Mūzikas kapelā pie profesora Ogistēna Dimē, paralēli mācoties pasaulē slavētās profesores Anas Čumačenko meistarklasēs Vācijā, Francijā un Šveicē. Viņa uzskata par lielu godu un īstenu izaicinājumu uzstāties kopā ar Vestardu. Pianista vārds jau sen tiek daudzināts, biļetes uz viņa koncertiem allaž ir pārdotas, zāles – pārpildītas. Viņš ir publikas mīlulis. Viņš valda pār dažādiem stiliem, mēģina izzināt Bēthovenu un ir pirmatklājējs mūsdienu mūzikas bangojošajā jūrā, taču lāgu lāgiem viņš atgriežas pie romantisma dzīvajiem avotiem, kuros mūziķa dvēsele acīm redzami rod iedvesmu.

Jauno solistu partneris būs savā laukā vienīgais un gados arī vēl jaunais orķestris „Sinfonietta Rīga”, kas pastāvīgi sajūsmina publiku ar savu augošo meistarību un atskaņojuma kvalitāti, kā arī ar dziļi pārdomātām, izsmalcinātām programmām. Protams, ka tas ir orķestra galvenā diriģenta Normunda Šnē nopelns, kurš ir mūziķis pēc savas profesijas, sapņotājs – pēc rakstura un filozofs – pēc aicinājuma.

Biļešu cenas: Ls 5 – 30. Sīkāk internetā: www.hbf.lv .

4. „Palladium” uzstāsies režisora Deivida Linča mūza Krista Bella

Svētdien, 21. oktobrī, pulksten 20.00 Rīgā, koncertzālē „Palladium”, notiks amerikāņu dziedātājas Kristas Bellas (Chrysta Bell) koncerts.

Ugunīgā tumšmate Bella jau 14 gadus ir kulta kinorežisora Deivida Linča (David Lynch) mūza un draudzene. Dižais kino mistifikators, seriāla „Tvinpīka”, filmu „Ceļš uz nekurieni”, „Malholandas ceļš” un „Iekšzemes impērija” režisors, kas pagājušajā gadā ir izlaidis savu soloalbumu „Crazy Clown Time”, nekad nav bijis vienaldzīgs pret mūziku. Paralēli sava albuma ierakstīšanai viņš pērn sacerējis 11 dziesmas Bellai, producējis un noformējis viņas soloalbumu „This Train”.

Šajās kompozīcijās ir skaidri jūtama Linča ietekme: tajās skan kā no viņsaules dzirdami ģitāras akordi, bez kuriem nav iedomājamas viņa filmas. Bellas izpildītā mūzika ir kā sarežģīts kokteilis, kurā ir sajaukts gan džezs, gan blūzs, gan nuārs, taču tās galvenā vērtība ir dziedātājas samtainā balss. Savukārt viņas skatuves tēlā ir kaut kas gan no slavenās 50. gadu dziedātājas Džūlijas Londonas, gan no režisora bijušās sievas un mūzas Izabellas Roselīni.

Bellas māte ir dziedātāja, bet audžutēvs - skaņu ierakstu kompānijas īpašnieks. Meitene cītīgi nodarbojās ar dziedāšanu un jau 13 gadu vecumā uzstājās muzikālajā teātrī.

Dziedātāja ir sākusi savu karjeru mūzikā kā grupas „8 1/2 Souvenirs” vokāliste sava dzimtā Teksasas štata galvaspilsētā Ostinā. Grupas koncertā 1998. gadā Linčs ievēroja 20 gadus veco meiteni. 2004. gadā ugunīgā skaistule jau pārcēlās uz Losandželosu, kur kopā ar viņu komponēja un ierakstīja mūziku. Viens no pazīstamākajiem viņu kopīgās jaunrades augļiem ir „Poļu poēma” - skaņu celiņš Linča pēdējai filmai „Iekšzemes impērija”, kas tapusi 2006.gadā.

Biļešu cena: Ls 12 – 15 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.palladium.lv .

Deivids Linčs & Krista Bella: „Bird of Flames”

5. Andrejam Eglītim – 100

Svētdien, 21. oktobrī, atzīmēsim izcilā latviešu dzejnieka un patriotā, kantātes „Dievs, Tava zem deg!” autora Andreja Eglīša (1912. – 2006.) 100. dzimšanas dienu. Ar savu esību viņš stiprināja Latviju un latviešus un niknoja mūsu neatkarības pretiniekus. Tā, piemēram, 1951. gadā viņš līdz baltkvēlei esot novedis Staļinu, kad padomju diktators uzzināja, ka ASV prezidenta Harija Trumena rokās esot nonākusi ar Eglīša gādību izdotā trimdas baltiešu tapusī grāmata – apsūdzība komunismam „Šie vārdi apsūdz”. Tā viņš niknoja arī Latvijas iedzīvotājus, kuri nevēlējās saprast latvieša patriotismu. 1998. gadā pēc atgriešanās Latvijā viņš ikrītu pulksten sešos ieslēdza Latvijas Radio un pie atvērta loga dziedāja Latvijas himnu...

21. oktobrī pulksten 14.00 pie šī nama Rīgā, Tērbatas ielā 46, kur savas dzīves pēdējos gadus pavadīja Eglītis, tiks svinīgi atklāta piemiņas plāksne. Savukārt jau pēc stundas - pulksten 15.00 - Rīgas Latviešu biedrības namā būs iespēja apmeklēt Andreja Eglīša grāmatu izstādi, kuru veidojusi Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Pulksten 16.00 Rīgas Latviešu biedrībā izskanēs Eglīša jubilejas koncerts „Liec zobenu zem galvas un dziļi neiemiedz...” Tajā tiks atskaņota komponistes Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantāte – latvju lūgsna „Dievs, Tava zeme deg!”. Piedalīsies aktieris Oļģerts Šalkonis un akadēmiķe Ausma Cimdiņa. Muzicēs solisti Jānis Kurševs un Gundars Dziļums, obojiste Inese Grāvleja, arfiste Jekaterina Suvorova, pianiste Ilze Dzērve, ērģelnieks Roberts Hansons un Latvijas Universitātes absolventu jauktais koris „Jubilate” Jura Kļaviņa vadībā, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas kamerkoris „Fortius” Māras Marnauzas vadībā. Sīkāk internetā: www.rlb.lv .

* Svētdien, 21. oktobrī, Andreja Eglīša 100. jubilejas pasākumi visas dienas garumā notiek arī dzejnieka dzimtajā Ļaudonā, Madonas novadā: pulksten 12:00 - piemiņas dievkalpojums Ļaudonas baznīcā.; pulksten 13.30 – piemiņas brīdis dzejnieka atdusas vietā Ļaudonas kapsētā; pulksten 14.30 - Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskolā izstādes materiāli par dzejnieku „...nekur jau neaizejam, atbalsīs mēs esam.”; pulksten 16.00 -

Andreja Eglīša jaunrades konkursa laureātu apbalvošana. Vakara vadītājs: Jānis Paukštello. Koncertuzvedums „Caur daudzām zemju zemēm, caur daudzām debesīm...”.

Sīkāk internetā: www.madona.lv .

6. Jaunā mūzika Vecrīgas izstāžu zālēs

Šajās brīvdienās izstāžu apmeklējumu varat apvienot arī ar jaunās mūzikas festivāla „Arēna” baudīšanu:

* Sestdien, 20. novembrī, pulksten 19.00 Rīgas Mākslas telpā (Rātslaukuma pazemē) uzstāsies leģendārais amerikāņu ansamblis „Bang on a can All-Stars!”. Dibināts pirms divdesmit gadiem, šis sešu mūziķu kopums brīvi un nepiespiesti šķērso dažādu žanru robežas, brīvi klejojot starp azartisku džeza brīvību un pārbaudītām klasiskās mūzikas vērtībām, hipnotisku minimālisma izteiksmi un tautas mūzikas nesamākslotību, rokmūzikas tiešumu un nekad nenogurstošu vēlmi eksperimentēt. Ansambļa saknes meklējamas 1987. gadā dzimušajā apvienībā „Bang on a Can”, kuru izveidoja trīs (post-)minimālisma komponisti - Džūlija Vulfa, Deivids Langs un Maikls Gordons ar pārliecību, ka neviens cits nedz spēj, nedz arī var atskaņot laikmetīgo mūziku labāk par tās autoriem. Ar laiku „Bang on a Can” no komponistu ansambļa pārtapa projektu sērijā un sabiedriskā organizācijā, kas veicina jaunās mūzikas popularizēšanu, galveno uzsvaru liekot uz koncertdarbību un vēlmi pārsteigt, aizkustināt un provocēt. Biļešu cena: Ls 7 -15 („Biļešu paradīzes” tīklā).

Uzstājas „Bang on a can All-Stars!” no Amerikas

* Svētdien, oktobrī, plkst. 19.00 izstāžu zālē „Arsenāls” (Torņa ielā 1) koncertā „Elektrokardiogramma” ar stilistiski dažādu muzikālo vēstījumu un virtuozu, temperamenta un poētisma piesātinātu spēli viesosies dāņu ģitārists Mikels Andersens. Koncerta programma sevī ietvers ģitāras repertuārā plaši zināmas vērtības un pavisam jaunas partitūras. Dāņu mūzikas kritiķe Monika Papazu mākslinieka spēles stilu raksturojusi kā virtuozitātes, muzikalitātes un intimitātes piesātinātu: „Koncerts bija īsta muzikāla epifānija. Ne tik bieži var dzirdēt, ka mūzika tiek atskaņota ar tādu koncentrēšanos un dziļumu.

Mikels Andersens radīja ideālu pasauli, pilnībā tajā iekļaujoties un katrai skaņai piešķirot dzīvību un nozīmi. Viņš aizskāra visas sirds stīgas, sākot ar dziļām pārdomām un klusu novērošanu, līdz maigai, nostaļģiskai un kaislīgai mīlestībai.” Biļešu cena: Ls 5 („Biļešu paradīzes” tīklā).

Sīkāk internetā: www.arenafest.lv .

7. Izstāžu ceļvedis: Jānis Akuraters restorānā „Kitchen”, ainavas ceļi „Arkādijā”

* „kim?” Laikmetīgās mākslas centra kamerizstāžu un lasījumu ciklā „Kafejnīcas lieta” (Maskavas ielā 12/1, Rīgas Centrāltirgus Spīķeros) ir atklāta Vienas gleznas izstāde, kas tapusi sadarbībā ar Jāņa Akuratera muzeju.

Tajā skatāms ievērojamā latviešu glezniecības vecmeistara Konrāda Ubāna glezna „Jāņa Akuratera portrets” (1917). Dzejnieka portrets „kim?” pirmā stāvā esošā restorāna „Kitchen” telpās būs apskatāms līdz 20. novembrim. Sīkāk internetā: www.kim.lv.

* Rīgas mākslas klubā – galerijā „Arkādija” (Aleksandra Čaka ielā 38, ieeja no Ģertrūdes ielas) līdz 31. oktobrim ir skatāma pazīstamās latviešu gleznotājas Edas Dites Brūveres gleznu izstāde „Es līdzi ceļos”. Māksliniece strādā savā ierastajā pasteļtehnikā. Izstādītie darbi tapuši pēdējo gadu laikā, un tajos redzama Latvijas daudzkrāsainā ainava, kas iemūžināta strādājot plenēros. Eda Dite Brūvere ir smalka koloriste un jāteic, ka pasteļglezniecība mūsdienu tēlotājmākslā nemaz nav tik ierasta tehnika. Sīkāk internetā: www.arcadia.lv.

* Galerijā „Daugava” (Alksnāja ielā 10/12, Vecrīgā) atklāta ikgadējā rudens izstāde. Tajā aplūkojami daudzu zināmu mākslinieku darbi, atliek tikai nosaukt dažu vārdus – Aija Zariņa, Ilze Avotiņa, Rudīte Dreimane, Laima Bikše, Jānis Purcens, Andris Eglītis, Dace Lielā, Māra Vaičunas un vēl citi. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv .

* Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā ir atklāta izstāde „Trakokrekla stāsts. Psihiatrija līdz psihofarmakoloģijai”. Izstāde sniedz ieskatu psihiatrijas attīstībā sākot no 19. gadsimta vidus līdz 20. gadsimta 50. gadiem, kad garīgo slimību ārstēšanā sāka izmantot hlorpromazīnu, tādējādi iesākot jaunu ēru psihisko slimību ārstēšanā. Izstādē apskatāmas metodes un ierīces garīgi slimo cilvēku ārstēšanā līdz 20. gadsimta 50. gadiem - mehāniskas fiksācijas metodes, piemēram, trakokrekls, ķēdes un siksnas, kā arī darba terapija, fizioprocedūras, piemēram, elektroterapija un hidroterapija, medikamentozā ārstēšana un vēlākās metodes - drudža terapija, insulīna un elektriskā šoka pielietošana. Sīkāk internetā:

http://www.mvm.lv

* Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu ielā 29, Majoros) atklāta izstāde „Normunds Brasliņš. Gleznas no privātkolekcijām”. Mākslinieka un Latvijas Mākslas akadēmijas profesora Normunda Brasliņa izstāde muzejā būs skatāma līdz 4. novembrim. Tajā redzamās gleznas, kas paver ieskatu mākslinieka raksturīgajās tēmās, tēlos un individuālā stila pārvērtībās, lielākoties līdz šim nav bijušas pieejamas plašākai publikai.

Tādējādi šī izstāde, ilustrējot autora „vecmeistarisko” pozīciju un radošās virzības konsekvenci, dod vienreizēju iespēju skatīt apkopotos mākslas darbus, pirms tie no jauna atgriežas pie kolekcionāriem. Sīkāk internetā: www.jurmalasmuzejs.lv .

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA