Runā Rīga
2012. gada 19. oktobris, 12:34

Notiks ceturtā tikšanās ciklā „Restartējot saknes: es protu vācu valodu”

Jauns.lv

2012.gada 23.oktobrī plkst.18.00 Rīgas Centrālās bibliotēkas www.rcb.lv Mākslas un mūzikas nodaļā Brīvības ielā 49/53 2.stāvā cikla „Restartējot saknes: es protu vācu valodu” ietvaros tiek rīkota tikšanās ar Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta www.lfmi.lu.lv pētnieci un Latvijas Gētes biedrības priekšsēdētāju Gundegu Grīnumu un Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes www.hzf.lu.lv Ģermānistikas un romānistikas nodaļas asociēto profesori Silviju Pavidis.

Kā Kasjauns.lv informēja Rīgas Centrālās bibliotēkas Sabiedrisko attiecību nodaļā, Pasākums notiks latviešu valodā. Ieeja brīva, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Tiek aicināti visi interesenti.

Tikšanos ciklu „Restartējot saknes: es protu vācu valodu” sadarbībā ar Rīgas Centrālo bibliotēku organizē Rīgas Vācu kultūras biedrība. Atbalstu sniedz Vācijas Federatīvās Republikas vēstniecība www.riga.diplo.de, Latvijas Vācu savienība www.verband.lv, Institut für Auslandsbeziehungen (Ārzemju kultūras attiecību institūts) www.ifa.de, Gētes institūts Rīgā www.goethe.de/riga, Latvijas Studējošo vortāls „StudentNet” www.studentnet.lv. Ieskati tikšanos ciklā „Restartējot saknes: es protu vācu valodu”.

Tikšanās ievadā uzstāsies Rīgas Vācu kultūras biedrības vokālā ansambļa „Morgenrot” dziedātāju grupa. Gundega Grīnuma un Silvija Pavidis pastāstīs par to, kā apguvušas vācu valodu un kā to izmanto savā darbā un dzīves gaitās. Tikšanās notiks dialoga formā, tātad dalībnieki vakara viešņām varēs uzdot jautājumus un dalīties arī savās pārdomās. Tikšanās noslēgumā notiks neliela atjautības viktorīna par Vācijas tematu.

Ar Johena Keltera (Jochen Kelter) grāmatu „Nakts balkoni” atbalsta izdevniecības „Nordik”/„Tapals” www.nordik.lv, savukārt ar Jirgena Hābermāsa grāmatu „Postnacionālā konstelācija un demokrātijas nākotne” – apgāds „Zinātne” www.zinatnesgramatas.lv.

Gundega Grīnuma (1948) mācījusies Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē. Strādājusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Andreja Upīša Valodas un literatūras institūtā, bijusi Raiņa Literatūras un mākslas vēstures muzeja Raiņa un Aspazijas izpētes nodaļas vadītāja, no 1998.gada ir Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece, specializācija — Raiņa un Aspazijas izpēte, vācu – latviešu literatūras sakari. Ap 120 zinātnisku publikāciju, 70 referātu vietēja un starptautiska mēroga zinātniskās konferencēs, līdzdalība Raiņa „Kopoto rakstu” zinātniskā izdevuma 30 sējumos sastādīšanā un komentēšanā. Bijusi Starptautiskās Gētes biedrības Veimārā Valdes locekle, Starptautiskās Gētes biedrības Veimārā Goda biedre, Latvijas Gētes biedrības priekšsēdētāja. Saņēmusi Latvijas Rakstnieku savienības „Latvijas Literatūras gada balvu” (2010) un Latvijas Zinātņu akadēmijas „Viļa Plūdoņa balvu latviešu literatūrzinātnē” (2011).

Silvija Pavidis (1949) mācījusies Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē un Mihaila Lomonosova Maskavas Valsts universitātes Filoloģijas fakultātē. No 1976.gada dažādos amatos strādājusi Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē – par lektori, docenti, studiju programmas un nodaļas vadītāju, bijusi Baltijas Ģermānistikas centra vadītāja, šobrīd Ģermānistikas un romānistikas nodaļas asociētā profesore. 36 publikāciju autore, pētniecības virzieni – vācu un latviešu valodas un kultūras kontakti letonikas kontekstā, vācu mācītāju loma un devums veclatviešu rakstības tapšanai un izveidei, vācu preses vēsture Latvijā un tās valodas īpatnības, tulkošanas vēsture Latvijā, Baltijas vācu valodas vēsture, viduslejasvācu valoda Baltijā. Viduseiropas Ģermānistu apvienības, Ziemeļvalstu un Baltijas valstu Ģermānistu apvienības, Lejasvācu Filologu apvienības un Geolingvistikas apvienības biedre.

Papildus informācija vācu valodas un kultūras mīļotājiem:

•    Informācija par vācvalodīgo grāmatu tulkojumiem latviešu valodā rodama Gētes institūta Rīgā mājaslapā: www.goethe.de/ins/lv/prj/uak/lvindex.htm.

•    Gētes institūts Rīgā no 2012.gada 26.oktobra līdz 1.novembrim aicina uz Vācu Filmu nedēļu „Berlināle 2012”: www.studentnet.lv/kino/article.php?id=272472.

•    No 9.oktobra līdz 18.decembrim Rīgas Centrālās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā otrdienās notiks tikšanos cikls bērniem „Kinderei 2012”: www.rcb.lv/index.php?option=com_content&task=view&id=771&Itemid=41&lang=lv_LV

•    Interesenti tiek aicināti pieteikties bez maksas ekskursijai Latvijas Valsts arhīvā: www.studentnet.lv/studejam/article.php?id=272459.

Karlīna Timofejeva

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību