Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 3. un 4. novembrī
Alises Mediņas gleznu izstāde "Ieraudzīt Parīzi un... iemīlēties!" ir apskatāma līdz 11. novembrim galerijā ASŪNA.
Kultūra
2012. gada 2. novembris, 12:13

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 3. un 4. novembrī

Jauns.lv

Šajās brīvdienās īsti svētki ir teātra mīļotājiem – notiek mini teātru festivāls Rīgā, laikmetīgā džeza dejas pirmizrāde Dailes teātrī, bet Daugavpils teātrī Andris Bulis sevi prezentēs jaunā erotiskā izrādē.

Erotiku varēs baudīt arī kino „Splendid Palace”, kur notiks somu erotiskās melodrāmas meistara Teuvo Tulio filmu dienas. Īstenībā tik meistarīgs viņš laikam bijis tāpēc, ka patiesībā ir latgalietis Teodors Tugajs... Savukārt Rīgas Kongresu namā noslēgsies šīgada mūzikas un mākslas festivāls „Bildes”, bet Kuldīgā savu jauno albumu prezentēs Igo. Atklātas arī jaunas izstādes, kurās varam redzēt gan klasiskas, kad mūsdienīgas mākslas vērtības – Ģedertu Eliasu, Maiju Tabaku, krievu sudraba laikmetu, laika pasāžas, foto, kā arī Parīzi...

1. Noslēdzas mūzikas un mākslas festivāls „Bildes 2012”

Sestdien, 3. novembrī, ar diviem koncertiem Rīgas Kongresu namā noslēgsies mūzikas un mākslas festivāls „Bildes”, kas Latvijas galvaspilsētā jau ir noritējis 27 gadus pēc kārtas. Arī šogad festivāls noslēgsies jau ar ierastiem koncertiem:

* pulksten 13.00 notiks koncerts bērniem, ko vadīs Māra Ulme un Edvards Vārdaunis Tajā uzstāsies gan ļoti zināmi, gan mazāk pazīstami dziesminieki un grupas, kā, piemēram, „Dzeguzīte”, „Jūras akmentiņi”, Kaukuļu ģimene, „Knīpas un knauķi”, „Podziņas”, „Rīgas akmentiņi”, Samanta un Haralds Sīmanis, „Tu un es”, „Tev un man” un Igeta Gaiķe, „Vējā” un Nikolajs Puzikovs, Sandra Bula un Gustavs un Āris Ziemeļi, „Visi kā viens” un citi. Biļešu cenas: Ls 3 („Biļešu paradīzes” tīklā);

* pulksten 19.00 noritēs tradicionālais „Bilžu” veterānu koncerts, ko vadīs Laimis Rācenājs. Tajā uzstāsies Harijs Zariņš & „Colt”, „Dzidriņas megasistēma”, „Keksi”, Ginta Krievkalne ar grupu, Laimis & „Sus Tangueros”, „Latvian Blues Band”, Ēriks Loks, Gunārs Meijers, „Harmony 4 Riga”, „Mitrokhin’s Master Band”, Daiga Petkēviča, „Putnu balle”, „Rīgas Viļņi”, Ineta Rudzīte, UFO grupa, Lolita Vambute, Raimonds Eizenšmits un „Vintāža”, apvienotais „Bilžu” brāļu orķestris, „Tumsa”, „Raxtu Raxti” un citi. Biļešu cenas: Ls 5 - 7 („Biļešu paradīzes” tīklā).

Sīkāk internetā: www.bildes.lv.

2. Andris Bulis spēlēs erotiku Daugavpils teātrī

Daugavpils teātrī sestdien un svētdien, 3. un 4. novembrī, notiks jauniestudējuma „Meli” pirmizrāde, kurā galveno lomu tēlos pazīstamais aktieris Andris Bulis. Izrāde būs kāda dzimumakta un pasaules civilizācijas vēsture vienā cēlienā. Tā būs filozofiska izrāde par trīs jauniem cilvēkiem, kas nokļuvuši mīlas trīsstūrī: neviens no personāžiem patiesībā nezina, kuru mīl, ar kuru vēlas dzīvot kopā un kāpēc.

Atbilžu meklējumos galvenie varoņi neiztiek bez psiholoģiskām manipulācijām vienam ar otru, kuru rezultātā līdz galam nespēj būt atklāti ne pret sevi, ne otru. Tie kļūst par intelektuāliem meklētājiem un analizētājiem, daudz spriežot par to, kas ar viņiem notiek, projicējot savu pieredzi uz sabiedriskiem un politiskiem procesiem, arī gultā pēc vētraina seksa. Tā nav izrāde par seksu, bet filozofisks stāsts ar erotisku piesitienu.

Izrāde tapusi režisora Oļega Šapošnikova vadībā un tajā bez Andra Buļa vēl spēlē Karina Lučiņina un Māris Korsiets. Dziļi psiholoģiskā izrāde tapusi pēc Hermaņa Paukša lugas „Striptīzs” motīviem. Jāteic, ka skatītājiem ar pārāk konservatīviem uzskatiem izrāde nav ieteicama!

Biļešu cena: Ls 6 („Biļešu paradīzes” tīklā).

3. Laikmetīgā džeza deja Dailes teātrī

Svētdien, 4. novembrī, pulksten 15.00 un 18.00 Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos Līgas Libertes dejas teātra laikmetīgā džeza dejas izrāde „Mēs esam ceļotāji”, kurā piedalīsies 14 dejotāji. To paspilgtinās speciāli veidotas video projekcijas. Līgas Libertes dejas teātra trupa ir veidota no spēcīgākajiem džeza deju studijas „Body and Soul” dalībniekiem. Izrādes laikā savas kompozīcijas izpildīs jaunā komponiste un dziedātāja Marta Ritova, kuras smeldzīgā mūzika īpaši papildina izrādes filozofisko un emocionālo noskaņu.

Horeogrāfe Līga Liberte savās dejas izrādēs atklāti ieliek savu attieksmi un pārdzīvojumus. Šī dejas izrāde būs dziļi personiska, jo tiek veltīta diviem tuviem pāragri no dzīves aizgājušiem cilvēkiem. Horeogrāfe tic, ka „ar cilvēka piedzimšanu nekas nesākas un ar viņa nāvi nekas nebeidzas. Dvēsele ceļo mūžīgi. Tā ir gaisma, vibrācija un mīlestība.” Dejas izrāde „Mēs esam ceļotāji” ir iecerēta kā gaiša filozofiska saruna ar skatītāju, dejas valodā pieskaroties dvēseles nemirstības tēmai.

Līga Liberte saka: „Šī izrāde galvenokārt būs par mīlestību. Īstu. Un mūžīgu.” Jaunajā izrādē Līgai Libertei nozīmīgi šķiet izdejot arī mirkļa apturēšanas stāstus. Noteiktos dzīves brīžos – kaislību virpuļos, laimes un mīlestības apskāvienos ikviens no mums ir piedzīvojis mirkli, kad gribas to apturēt…

Līga Liberte ir Latvijas Kultūras akadēmijas horeogrāfijas nodaļas absolvente, džeza deju studijas „Body and Soul” un sava dejas teātra vadītāja, viena no spēcīgākajām džeza dejas speciālistēm Latvijā. Viņa regulāri turpina paaugstināt savu kvalifikāciju ārzemēs – Lielbritānijā, Francijā un ASV.

Biļešu cenas: Ls 6 („Biļešu paradīzes” tīklā). Nākamnedēļ, 10. novembrī, izrādi „Mēs esam ceļotāji” varēs redzēt arī Ādažu Kultūras centrā. Sīkāk internetā: www.bodyandsoul.lv.

Video: Marta Ritovas dziesma „Man trūkst elpas” no dejas izrādes „Mēs esam ceļotāji”

  4. Igo prezentē savu jauno albumu, veltītu Kuldīgai

Pazīstamais dziedātājs Rodrigo Fomins jeb vienkārši Igo Kuldīgā prezentēs savu jauno albumu „Esmu Mājās”, kad būs veltīts Kuldīgai. Albuma iekļautas dziesmas ar Igo, dziesminieka Valda Atāla un kuldīdznieku vārdiem.

Sestdien, 3. novembrī, pulksten 16.00 Kuldīgas Kultūras centrā notiks jaunā albuma prezentācija un koncerts. Pēc tam jaunais albums būs pieejams visiem interesentiem.   

Projekts pie jaunā albuma aizsākās vasaras vidū, kad Kuldīgas Svētās Annas baznīcā notika multimediāls koncertuzvedums „Pilsētas dvēsele”. Albuma kompozīcijas tapušas, iedvesmojoties no Igo un dziesminieka Valda Atāla dzejas, kā arī jau pavasarī uzrunāto kuldīdznieku dzejas, kam mūziku komponējuši Jānis Strazds, Aivars Hermanis, Artis Rozītis, Rolands Ūdris un Igo.

Pirms vairākām nedēļām pirmā no topošā albuma dziesmām „Esmu Mājās” tika nodota klausītāju vērtējumam Latvijas radiostacijās. To izpilda dziedātājs Igo sadarbībā ar Kuldīgas dzīvās elektronikas duetu „DAS isT”. Dziesmas autori ir kuldīdznieki Artis Rozītis (mūzika) un Ina Jerumane (dzeja).

Ieeja bez maksas. Sīkāk internetā: www.kuldiga.lv.

Video: „DAS isT” & Igo: „Tu esi mājās”

5. Somu (latgaliešu) melodrāmas meistara kino Rīgā

Rīgas kinoteātrī „Splendid Palace” notiek somu režisora Teuvo Tulio filmu nedēļa „Fedja. Teodors. Tulio.” Somu kino zinātnieks Juha Seitajarvi par savu tautieti ir teicis: „Pirms viņa neviens somu režisors savās filmās netika rādījis sievieti tik erotisku… Varbūt tas izskaidrojams ar to, ka Teuvo Tulio bija latvietis?”

Kas ir noslēpumainais režisors Teuvo Tulio (1912. - 2000.), īstajā vārdā Teodors Tugajs, somu melodrāmu brīnums ar latgalieša dvēseli? Dzimis vilcienā Rīga - Pēterburga, bērnību pavadījis Latgalē, Makašānu (šodien Ilzeskalns) sādžā, kur tika dēvēts par Fedju; desmit gadu vecumā pārcēlies uz dzīvi Helsinkos pie mātes, kur vispirms sācis filmēties mēmajās filmās, iemantodams apzīmējumu „somu Valentīno”, vēlāk pievērsies kino režijai. Tulio režisējis 16 filmas, galvenokārt jutekliskas un krāšņas melodrāmas, kurās nereti izspēlēja „pavestās un pamestās” drāmu par jaunas, naivas lauku meitenes sapni par lielpilsētu, grēkā krišanu un pērkamas sievietes skarbo likteni. Pēc pēdējās filmas „Sensuela” (1972.) kraha, kuru cenzūra pamatīga sagraiza un kritika ignorē, Tulio noslēdzas no sabiedrības – neuzņem jaunas filmas, aizliedz izrādīt vecās, nesniedz intervijas un neļauj sevi fotografēt. Viņa kino mantojums Somijā tiek pārvērtēts un atjaunots astoņdesmito gadu beigās, kino gardēžu aprindās Tulio kļūst par kulta režisoru. Kino zinātnieks Aki Kaurismeki nosauc viņu par „somu režisoru Nr. 1.”, bet deviņdesmitajos mēs uzzinām, ka, izrādās, savdabīgais režisors ir mūsu tautietis. Savā simtgades gadā Teuvo Tulio ar filmu skati „Fedja.Teodors.Tulio” palēnām atgriežas dzimtenē...

Teuvo Tulio filmas, kā arī filmu par viņu – „Fedja”, „Splendid Palace” izrādīs līdz 6. novembrim. Programma šajās brīvdienās:

* sestdien, 3. novembrī: pulksten 16.00 – „Fedja” (2012.), pulksten 18.00 – „Mīlestības krusts” (1946.), pulksten 20.30 – „Nemierīgā asins” (1946.);

* svētdien, 4.novembrī: pulksten 16.00 – „Kaislība” (1947.), pulksten 18.00 – „Fedja” (2012.), pulksten 20.00 – „Tāda, kādu tu mani gribēji” (1944.).

Video: Režisora simtgadē Teuvo Tulio filmas atgriežas dzimtenē

6. Mini teātru festivāls „BRUT dienas Rīgā”

3., 4. un 5. novembrī sadarbībā ar Vīnes producentu apvienību „brut Wien” Latvijas Jaunā teātra institūts piedāvā mini teātru festivāls „BRUT dienas Rīgā”, kura laikā visiem tiek piedāvāts apmeklēt laikmetīgās skatuves mākslas programmu - horeogrāfes Dorisas Ūlihas (Vīne) izrādi „Vairāk nekā vajadzīgs”, horeogrāfa un dejotāja Oļega Suļimenko (Vīne/Maskava) izrādi „Made in Russia” un multimākslinieka Zaharija Oberzana (Ņujorka) izrādi „Tavs brālis. Atceries?”. Izrādes notiks Dailes teātrī un Ģertrūdes ielas teātrī.

Trīs izrādes, kuras no vairākiem desmitiem „brut Wien” producēto darbu izvēlētas izrādīšanai Rīgā, ir īpašas tādēļ, ka to veidotāji ar skatītāju runā tieši un personiski, neslēpjoties aiz dekorācijām vai citu izdomātiem tēliem. Visu formas un noskaņas ziņā tik atšķirīgo darbu pamatā ir mākslinieku dzīvesstāsts un visos viņi mūsu priekšā nostājas kaili – tiešā un pārnestā nozīmē.

Mini festivāla programma:

* sestdien, 3. novembrī, pulksten 18.00 Dailes teātrī – „Made in Russia”;

* sestdien, 3. novembrī, pulksten 20.00 Ģertrūdes ielas teātrī - Tavs brālis. Atceries?”;

* sestdien, 3. novembrī, pulksten 22.00 Kaņepes kultūras centrā (Skolas ielā 15) – „BRUT NIGHT”: Zaharija Oberzana koncerts „Athletes of Romance” un Oļegs Suļimenko aka dj Vanille Putin. Ieeja brīva;

* svētdien, 4. novembrī, pulksten 20.00 Ģertrūdes ielas teātrī - Tavs brālis. Atceries?”;

* pirmdien, 5. novembrī, pulksten 20.00 Ģertrūdes ielas teātrī – „Vairāk nekā vajadzīgs”.

„Made ir Russia” ir ceļojums nesenā pagātnē - pirms divdesmit gadiem, krītot dzelzs priekškaram, krievu mīms Andrejs Andrianovs un baletdejotājs Oļegs Suļimenko apvienojās dejas - performances duetā, nosaucot to par Saira Blanche teātri, un devās iekarot Rietumus. Izrādē „Made in Russia” viņi atskatās uz tālaika notikumiem un atklāj savas iepriekš strikti konfidenciālās attiecības ar divām mākslas pasaules slavenībām: izrādē izšķiroša loma ir franču režisoram Žanam Likam Godāram un padomju režīma cildinātajai baleta primadonnai Maijai Pļiseckai.

Savukārt amerikāņu neatkarīgā mākslinieka Zaharija Oberzana izrāde „Tavs brālis. Atceries?” ir mājas video, Holivudas filmu un dzīvās performances sintēze, kas satriecoši atklāti portretē vidusmēra amerikāņu ģimeni un tās trīs bērnu attiecības.

Mini festivāla programmu noslēdz horeogrāfes Dorisas Ūlihas izrāde „Vairāk nekā vajadzīgs”, kuras iedvesmas avots ir baroka perioda tiekšanās pēc formu bagātības un Bodlēra dzeja, pēta stereotipus par ķermeni laikmetīgajā dejā.

Biļešu cenas: Ls 5 -7, abonements: Ls 12 – 18 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.theatre.lv.

Video: Horeogrāfa un dejotāja Oļega Suļimenko izrāde „Made in Russia”

7. Rīgas izstāžu ceļvedis: Parīze, Sudraba laikmets, Laika pasāžas, Eliass un foto

* Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā līdz 16. decembrim ir skatāma latviešu glezniecības klasiķa, vecmeistara Ģederta Eliasa (1887–1975) darbu izstāde. Ar šo izstādi, kurā eksponēti gan atzīti mākslinieka meistardarbi, gan mazāk zināmu gleznu izlase, muzejs atzīmē Ģederta Eliasa 125. gadskārtu. Jāteic, ka Latvijas glezniecības zelta fondā līdz šim kanonizētais Ģederta Eliasa veikums – agrīno fovisma paraugu, neoklasisko peldētāju, jaunreālistisko lauku žanru izlase – nebūt nerada pilnīgu priekšstatu par viņa mākslinieciskā mantojuma kopainu. Viņš arī uzgleznojis vairāk kā tūkstoš eļļas gleznu, savas dzīves laikā izstādot tikai nelielu daļu no paveiktā. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Izstāžu zālē „Arsenāls” līdz ir skatāma tēlnieka Bruno Strautiņa personālizstāde „Laika pasāžas”. Bruno Strautiņš pārstāv mākslinieku paaudzi, kura pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados sāka apvērsumu Latvijas un Baltijas tēlniecībā, gan paplašinot tēmu loku un izceļot formas un materiālu estētisko vērtību, uzturot spēkā latviešu mākslai un kultūrvidei raksturīgās tradīcijas, gan eksperimentējot un dažādojot materiālu apstrādes tehnoloģijas. Mākslinieks nonāk pie minimālistiskiem risinājumiem, kur formas ziņā palikusi tikai autora izvēlētā savdabīgā un arhetipiskā zīmju valoda. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Mākslas muzeja „Rīgas Birža” Lielajā izstāžu zālē līdz nākamā gada 20. janvāris būs atvērta izstāde „Sudraba laikmets. Krievu māksla no Baltijas valstu kolekcijām. 1890–1930”. Izstāde „Sudraba laikmets” atspoguļo īsu, bet spilgtu krievu mākslas uzplaukuma periodu, ko nosacīti dēvē par sudraba laikmetu. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Galerijā „Asūna” (Kalēju ielā 9/11, Vecrīgā) ir skatāma Alises Mediņas gleznu izstāde „Ieraudzīt Parīzi un... iemīlēties”. Izstādē valda mazliet sentimentālas, liriski romantiskas, vilinoši bezrūpīgas noskaņas - un kāpēc gan nē, ja runa ir par Parīzi un tās īpašo gaisotni un šarmu. Parīze kā ilūzija par ilūziju, kuru pasargāt. Autores gleznas aicina uz atkaltikšanos ar sapni par brīvdomīgo, laiski koķeto, šarmanto „mademoiselle” - Parīzi, kuras gaisīgais tēls ir vilinājis un vilina. Sīkāk internetā: www.galerijaasuna.lv.

* Līdz 9. decembrim Latvijas Fotogrāfijas muzejā (Mārstaļu ielā 8, Vecrīgā) skatāmas divas personālizstādes - Sibilles Fendtas (Vācija) fotogrāfiju izstāde „Gertneru ceļojums” un Aijas Bley (Latvija) fotogrāfijas no sērijas „Vēlāk”. Sibilles Fendtas fotogrāfiju sērija ir foto stāsts, kura galvenie varoņi ir precēts pāris - Lotārs un Elke Gertneri. 2008. gada vasarā Lotārs Gertners kopā ar Elki nolēma doties savā pēdējā lielajā ceļojumā - pa Poliju, Lietuvu, Latviju un Igauniju līdz Sanktpēterburgai un atpakaļ. Sibilles Fendtas fotogrāfijas stāsta par mīlestību, atsvešināšanos, sevis atkal atrašanu un izzušanu. Savukārt Aija Bley savu darbu sērijā ir pievērsusies vecāka gada gājuma sieviešu dzīves atainojumam, dokumentējot sirmās kundzes viņu dzīvokļos. Sīkāk internetā: www.fotomuzejs.lv.

* Visu laiku populārākā latviešu gleznotāja Maija Tabaka jau vairāk nekā 40 gadus bauda nemainīgu viņas talanta cienītāju mīlestību. Izaicinoši sveša latviešu glezniecības 1970. gadu mainstream, viņas māksla saglabā savrupas parādības oreolu arī šodien. „Rīgas galerijā” (Aspazijas bulvārī 20) ir atklāta Maijas Tabakas gleznu izstāde „Regīna un citi”. Tajā eksponētas 12 lielformāta gleznas, kurās autore atgriežas pie savu fundamentālo darbu autorversijām - Berlīnes perioda gleznas „Džungļi” un aktrises Regīnas Razumas portretiem, kā arī „čigānu cikla” atsevišķiem darbiem. Sīkāk internetā: www.rigasgalerija.com.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Ieva Lūka/LETA, Evija Trifanova/LETA