Kas jāzina par svētku dekoratīvajām lampiņām?
Iekštelpām paredzētās virtenes nevajag lietot ārpus mājas, jo tām ir zema aizsardzības klase un spuldzīšu virtene var sabojāties.
Sabiedrība
2012. gada 17. decembris, 07:36

Kas jāzina par svētku dekoratīvajām lampiņām?

Jauns.lv

Lai gan elektrisko dekoratīvo lampiņu virteņu lietošana vidējo elektrības rēķinu var būtiski nepalielināt, iespējams iegādāties tādus svētku rotājumus, kas ir energoefektīvi ar iespējami zemām papildu izmaksām, norāda AS "Latvenergo" Energoefektivitātes centra speciālisti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Iegādājoties gaismas virtenes un sākot tās lietot, viņi iesaka pievērst uzmanību pieciem būtiskiem drošības un izmaksu faktoriem.

Kā norāda speciālisti, iekštelpām paredzētās virtenes nevajag lietot ārpus mājas, jo tām ir zema aizsardzības klase un spuldzīšu virtene var sabojāties. Pagalmu un laukumu apgaismojumam paredzēto virteņu savienojumi ir mitrumdroši, arī savienojošā kabeļa izolācija ir izgatavota no cita materiāla.

Lai pārliecinātos, vai veikalā izvēlētā virtene būs piemērota brīvdabas apstākļiem, speciālisti iesaka aplūkot marķējumu uz virteņu iepakojuma. Ja uz tā ir mājiņas piktogramma ar klāt pievienotu paskaidrojumu angļu valodā "for outdoor use", rotājums būs piemērots eglītes greznošanai pagalmā vai mājas fasādes izgaismošanai.

Speciālisti arī iesaka izvēlēties piemērotus pagarinātājus - ārpus telpām jālieto pagarinātāji, kuru savienojumu vietas ir ievietotas speciālos korpusos un tādējādi aizsargātas pret mitruma un visu veidu nokrišņu kaitīgo iedarbību.

Iedzīvotājiem jāpievērš arī uzmanība krāšņo virteņu un dekoru elektroenerģijas patēriņam, par kuru norādi var atrast uz iepakojuma. Piemēram, LED spuldzīšu virtene pat ar 180-320 spuldzītēm būs ļoti ekonomiska. Tāpat arī iespaidīga tīklveida mirdzoša ārsienu dekora aptuveni 2,50 reiz trīs metru platībā faktiskā jauda būs zemāka nekā vienai simtvatu spuldzītei. Lai patēriņu varētu labāk saplānot, speciālisti iesaka izvērtēt, cik ilgu laiku virtene būs ieslēgta. Tam noderēs tirdzniecības vietās pieejamā informācija par vadības blokiem vai paneļiem ar dažādiem režīmiem, kuru izmantošana ļaus ieslēgt un izslēgt apgaismojumu noteiktās stundās.

Speciālisti norāda, ka par virtenes izslēgšanos, izdegot spuldzītei, nav jāuztraucas, jo modernajām virtenēm spuldzītes ir pieslēgtas paralēlslēgumā. Tas nozīmē, ka, vienai spuldzītei izdegot, pārējās turpinās spīdēt. Turklāt virtenēm, kurām ir iespējama izdegušo spuldžu maiņa, specializētajos veikalos var nopirkt rezerves spuldzes.

Ieteicams arī padomāt, cik daudz elektroierīču vienlaicīgi var darbināt - iespējams, ievadaizsardzības aparāta slodze ir par mazu, lai vienlaicīgi ieslēgtu spuldzīšu virteni, mājas izdekorēto jumta kori, dārza dekorus, kā arī mazgātu veļu, gatavotu uz elektriskās plīts, sūktu putekļus, fonā klausītos radio, skatītos televizoru un izmantotu datoru. Pie šādas pārslodzes iespējama ievadaizsardzības aparāta atslēgšanās, brīdina speciālisti.

BNS/Foto: Shutterstock

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās