"Māmiņu klubs": tikai 17% ir apmierināti ar bērnu veselības aprūpes sistēmu
"Māmiņu kluba" vadītāja Sandija Salaka deputātus informēja par aptaujas rezultātiem, norādot, ka tikai 17% respondentu patlaban ir apmierināti ar bērnu veselības aprūpes sistēmu Latvijā.
Sabiedrība
2012. gada 18. decembris, 20:20

"Māmiņu klubs": tikai 17% ir apmierināti ar bērnu veselības aprūpes sistēmu

Jauns.lv

Ģimenes ārstu sistēmā būtu nepieciešamas izmaiņas, vairāk informējot vecākus par iespējām bērnus pierakstīt pie pediatra, veicinot cilvēku uzticību ārstiem, kā arī uzlabojot informācijas pieejamību par rindām pie speciālistiem ar e-veselības projektu, tika secināts šodien Saeimas Demogrāfijas apakškomisijā.

"Māmiņu kluba" vadītāja Sandija Salaka deputātus informēja par aptaujas rezultātiem, norādot, ka tikai 17% respondentu patlaban ir apmierināti ar bērnu veselības aprūpes sistēmu Latvijā, tāpat 57% aptaujāto vecāku atzina, ka ārsti nav pietiekami pieejami brīdī, kad to vajag. Vēl 10% respondentu uzskata, ka ārstu kvalifikācija nav pietiekama, bet 6% ir vīlušies aprūpes sistēmā, bet 5% norāda, ka par pakalpojumiem ir pārāk daudz jāmaksā.

Tāpat 61% aptaujāto bērnu ir uzskaitē pie ģimenes ārsta un tikai 28% - pie pediatra, liecina aptauja. Salaka pauda viedokli, ka valsts sistēma vairāk atbalsta ģimenes ārstus, savukārt vecāki ir vairāk neapmierināti ar ģimenes ārstu pieejamību un kompetenci, kā arī konsultāciju kvalitāti. Ģimenes ārsti ir noslogoti, ar lielu pacientu skaitu uz prakses vietu, līdz ar to zīdaiņu un mazu bērnu aprūpei ne vienmēr izdodas atrast kvalitatīvu laiku, doties mājas vizītēs vai jaundzimušo patronāžā, piebilda "Māmiņu kluba" vadītāja.

Lai gan Latvijā bērnu veselības aprūpe ir pieejama bez maksas, vecākiem trūkst zināšanu, kādus tieši pakalpojumus valsts apmaksā un, pēc aptaujas datiem, 55% respondentu ir maksājuši par bērnu veselības aprūpi, turklāt 21% no viņiem to darījuši regulāri. Vienlaikus aptaujā secināts, ka 60% respondentu nācies gaidīt garā rindā pie speciālista, lai saņemtu konsultāciju vai pakalpojumu kā valsts apmaksātu, bet 15% vecāku atzina, ka speciālista palīdzība arī bez maksas bija pieejama, kad to patiešām vajadzēja saņemt.

Šo aptauju "Māmiņu klubs" veica šogad decembrī, un tajā piedalījās vairāk nekā 500 vecāku ar bērniem līdz skolas vecumam.

Savukārt Veselības ministrijas (VM) parlamentārā sekretāre Liene Cipule (VL-TB/LNNK) sēdes laikā informēja par bērnu veselības aprūpes sistēmu. Viņa arī uzsvēra, ka ierobežotais finansējums ietekmē iespējas nodrošināt noteiktus pakalpojumus, un ar nepietiekamu finansējumu veselības aprūpei ir maz iespēju risināt noteiktus jautājumus.

Vienlaikus VM pārstāve sacīja, ka e-veselība veicinās informācijas pieejamību par rindām pie noteiktiem speciālistiem ārstniecības iestādēs, kā arī veicinās efektīvāku līdzekļu izlietojumu. Cipule arī akcentēja, ka nepieciešams palielināt iedzīvotāju uzticību ārstiem, kas arī varētu samazināt rindas pie speciālistiem, jo ar vienu un to pašu jautājumu pacienti nevērstos pie vairākiem ārstiem.

Uzklausot VM prezentāciju par esošo situāciju un plānotajiem uzlabojumiem, apakškomisijas deputāti atzina, ka ministrijas uzsāktais darbs ģimenes ārstu sistēmas uzlabošanai ir pareizs, taču tam jānotiek dinamiskāk. Lai pārmaiņu īstenošana notiktu veiksmīgi, risinājumu meklēšanā jāsadarbojas ar profesionālajām un nevalstiskajām organizācijām, uzskata apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA