Sabiedrība
2013. gada 21. janvāris, 10:12

Baltkrievijas vēstniecība: Latvijā sākts kariņš pret baltkrievu auto!

Jauns.lv

Baltkrievijas vēstniecība Latvijā izplatījusi aicinājumu baltkrievu pilsoņiem, kuri Latvijā ierodas ar auto, ne uz mirkli savu spēkratu neatstāt bez uzraudzības, jo Latvijā uzsākts īsts autokariņš pret kaimiņvalsts spēkratiem – tie tiek apzagti un aizdzīti nezināmā virzienā. Valsts policija gan neko tādu nav novērojusi.

Vēstniecība: pieaugušas baltkrievu auto zādzības

Baltkrievijas vēstniecība Latvijā savā mājaslapā publicējusi brīdinājumu visiem baltkrieviem, kuri uz Latviju grasās braukt ar savām automašīnām. Pēdējā laikā, pēc vēstniecības vārdiem, Latvijā notiek īsts autokariņš pret baltkrievu spēkratiem. Baltkrievu braucamrīkiem tiek skrūvētas nost numurzīmes, tie tiek apzagti, kā arī bez pēdām pazūd paši spēkrati. Tādēļ baltkrieviem ne mirkli neesot jāpamet savs braucamrīks bez uzraudzības.

Baltkrievijas vēstniecības paziņojumā teikts: „Latvijā pieauguši gadījumi, kad tiek nozagtas Baltkrievijas Republikā reģistrētas automašīnas, kā arī pieaugušas zādzības no šīm automašīnām. Tāpat arī tiek zagtas transportlīdzekļu numurzīmes, lai pēc tam par tām pieprasītu izpirkuma maksu.

Tāpēc vēršam to Baltkrievijas Republikas pilsoņu, kuri ar autotransportu dodas uz Latviju, uzmanību uz to, ka ļoti uzmanīgi jāattiecas pret sava autotransporta drošību. Rekomendējam:

* pat uz īsu laiku auto novietot tikai apsargātās autostāvvietās vai nodrošināt pilngadīgas personas atrašanos autosalonā automašīnas stāvēšanas laikā;

* neatstāt automašīnā vērtīgas lietas, naudu un dokumentus.”

Valsts policija: nekas tāds nenotiek

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Jurijs Vasiļjevs gan saka, ka nekādas īpašas zādzības un ļaundarības pret baltkrievu auto nav fiksētas un viņš neredz iemeslu tam, kāpēc ir izplatīts šāds Baltkrievijas vēstniecības paziņojums, Kasjauns.lv informēja Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Latgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas nodaļas inspektore Anastasija Laizāne. Jāteic, ka tieši Latgalē varētu būtu visvairāk Baltkrievijas automašīnu apzagšanas gadījumu, jo tieši Latgalē ir tiešā sauszemes Baltkrievijas robeža ar Latviju un tur arī visvairāk iebrauc baltkrievu auto.

Jāuzsver, ka Baltkrievijas vēstniecības paziņojums nāca klajā pāris dienas pēc tam, kad kaimiņvalsts prezidents Aleksandrs Lukašenko Minskā pagājušās nedēļas sākumā sarīkotajā preses konferencē latviešu un lietuviešu politiķus aicināja pret viņa valsti izturēties „cilvēcīgi”. Jādomā, ka Baltkrievijas vēstniecības paziņojums varētu tikt vērtēts kā atbilde politiskajam saspīlējumam, kas valda mūsu valstu starpā.

Pirms nedēļas Lukašenko paziņoja: „Ja redzēsim cilvēcīgu attieksmi no mūsu Lietuvas un Latvijas partneru puses - un mēs tādu esam pelnījuši -, mēs viņiem dosim naudu, sūtīsim savu preču kravas, dosim cilvēkiem darbu. Ja viņi pret Baltkrieviju izturēsies ar pateicību, esam gatavi sadarboties. Mums nav nekādu politikas stereotipu, sak, lietuvieši ir slikti, latvieši slikti - nu tad rīt iesim pie krieviem. Mēs ņemsim vērā, kā savu ārpolitiku un iekšpolitiku attiecībā pret mums īsteno Lietuvas un Latvijas vadība.”

Elmārs Barkāns/Foto: AFP/LETA