Sabiedrība
2013. gada 31. janvāris, 06:06

Lai "sakasītu" naudu iemaksai par savu dzīvokli, jākrāj 11 gadus

Jauns.lv

Ģimenei Latvijā ar vidējiem ienākumiem ir nepieciešami 11 gadi, lai sakrātu pirmo iemaksu divistabu dzīvokļa iegādei, un tas ir neiespējami daudz, atzina Latvijas Komercbanku asociācijā.

Asociācijas konsultants Kazimirs Šļakota sarunā ar aģentūru BNS norādīja, ka šāds aprēķins iegūts, ja ģimene mēnesī atliek 50 latu.

"Tas ir neiespējami daudz. Neiespējami daudz," komentēja Šļakota.

Viņš sacīja, ka šāds aprēķins ilustrē, kādā situācijā pašlaik ir ģimenes ar bērniem Latvijā. Lai gan visiem nav jābūt privātīpašniekiem, Šļakota uzsvēra, ka īres tirgus Latvijā nav attīstīts.

"Esam situācijā, ka īres tirgus faktiski nav attīstīts, īres maksas iet debesīs. Ja gribat izvēlēties iegādāties uz kredīta īpašumu un maksāt par to procentus vai īrēt, īres maksa būs divas reizes lielāka par procentiem. Ņemot kredītu, vismaz kādreiz mājokli iegūstat īpašumā, bet citādi tikai īrējat un kā īrnieks neesat pasargāts, ka problēmu gadījumā jūs izliks ārā," raksturoja Šļakota.

Tomēr asociācijas prognozes liecina, ka 14% no visām mājsaimniecībām kopumā Latvijā tuvākajos piecos gados plāno ņemt kredītu lielāka mājokļa iegādei.

Pašlaik sērijveida dzīvoklī cena par kvadrātmetru ir 595 eiro, jaunajā projektā Rīgā – 2600 eiro, mājā Pierīgas ciematā – 1150 eiro, savukārt sērijveida dzīvoklī Jelgavā – 287, bet Līvānos – 113 eiro.

Nekustamā īpašuma kompānijas "Arco Real Estate" pārstāve Kristiāna Kārkliņa aģentūrai BNS uzsvēra, ka cenas par kvadrātmetru Rīgā ir ļoti atšķirīgas un būtiski ir, kur mājoklis atrodas – centrā, mikrorajonā vai ārpus galvaspilsētas, kā arī ēkas tehniskais stāvoklis.

Saskaņā ar kompānijas datiem sērijveida dzīvoklim mikrorajonos kvadrātmetrā tirgus cena pērn bijusi 595 eiro, nelabiekārtotā dzīvoklī koka ēkā – 345 eiro, par kvadrātmetru dzīvoklī Rīgas centrā – 820 eiro, Rīgas centrā remontētās ēkās – 3200 eiro kvadrātmetrā, jaunajā projektā Rīgas centrā – 2600, jaunajā projektā mikrorajonā - 1250 eiro.

Jaunajā projektā Jūrmalā kvadrātmetra cena pērn bija 2700 eiro, ekskluzīvā projektā Jūrmalā – 5500, par sērijveida dzīvokli Jelgavā cena kvadrātmetrā bija 287, jaunā projektā Jelgavā – 512, bet kvadrātmetrā sērijveida dzīvoklī Līvānos – 113 eiro, liecina kompānijas dati.

Par atbalstu jaunajām ģimenēm mājokļa iegādē sākušās diskusijas Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijā. Komisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība) uzskata, ka ir jāapsver iespēja sniegt valsts atbalstu jaunajām ģimenēm hipotekārā kredīta pirmās iemaksas veikšanai, jo šis ir viens no būtiskākajiem šķēršļiem mājokļa iegādei.

Jauno vecāku organizāciju aptauja liecina, ka pašlaik 47% ģimeņu savu mājokli īrē. Gandrīz puse ģimeņu norāda, ka pārāk augsto mājokļu cenu dēļ nevar atļauties iegādāties mājokli, un tikpat liela daļa ģimeņu baidās ņemt hipotekāro kredītu, domājot, ka nespēs to atmaksāt.

BNS, Foto: shutterstock