Pētījums: cilvēki joprojām izturas vieglprātīgi pret drošību internetā
Par spīti dažādiem riskiem, datoru lietotāju paradumi nav mainījušies - lietotāji nepievērš pietiekamu uzmanību informācijas drošībai ne stacionārajos datoros, ne dažādās mobilajās ierīcēs.
2013. gada 5. februāris, 10:19

Pētījums: cilvēki joprojām izturas vieglprātīgi pret drošību internetā

Jauns.lv

Interneta lietotāji vēl joprojām izturas vieglprātīgi pret drošību globālajā tīmeklī, liecina programmatūras ražotāja "Microsoft" ikgadējais "Globālo datu drošības indekss 2013".

Indekss rāda, ka 55% aptaujāto iedzīvotāju saskaras ar dažādiem riskiem internetā, tomēr tikai viena trešā daļa no visiem respondentiem veic drošības pasākumus savu datu labākai aizsardzībai. Šogad indeksā iekļauts arī mobilo ierīču drošības apskats, atklājot, ka 72% respondentu neveic regulārus programmatūras atjauninājumus mobilajām ierīcēm, tādējādi apdraudot savu datu drošību. Turklāt, neskatoties uz dažādiem riskiem, datoru lietotāju paradumi nav mainījušies - lietotāji nepievērš pietiekamu uzmanību informācijas drošībai ne stacionārajos datoros, ne dažādās mobilajās ierīcēs.

"Mobilajās ierīcēs mēs bieži vien glabājam tikpat daudz, ja ne vairāk personīgās informācijas kā datorā mājās. Tas padara mobilās ierīces pievilcīgas noziedzniekiem," pētījuma rezultātus komentēja "Microsoft Latvia" vadītājs Ēriks Eglītis un uzsvēra, ka drošības ievērošanai būtu jākļūst par ieradumu neatkarīgi no tā, kur vai kā lietotājs piekļūst internetam, jo tā iespējams pašam sevi pasargāt no kļūšanas par nozieguma upuri.

Arī Latvijas Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska atzina, ka datorlietotāji vēl arvien nepietiekami apzinās drošības riskus internetā. "Virtuālajā vidē, tieši tāpat kā ārpus tās, ir svarīgi nodrošināt mūsu un mūsu tuvinieku fizisko un emocionālo drošību. Tomēr bieži vien mēs to neapzināmies, vai arī vienkārši neprotam sevi pasargāt. Tieši tāpēc ir svarīgi gan turpināt skaidrot cilvēkiem iespējamos riskus, gan arī palīdzēt viņiem iemācīties rīkoties piesardzīgi un izmantot tehnoloģiju rīkus sevis pasargāšanai. Arī tehnoloģiju kompānijām ir jāuzņemas daļa atbildības par sabiedrības izglītošanu šajos jautājumos," viņa norādīja.

"Microsoft" pētījums liecina, ka 47% respondentu satraucas par paroļu un kontu informācijas iespējamo zādzību, savukārt 33% atzīst, ka lieto tikai tās mājas lapas, par kuru drošību ir pārliecināti. Pētījums arī vienlaikus parāda, ka tikai nedaudz vairāk kā puse (53%) respondentu lieto pretvīrusu programmas. 45% aptaujas dalībnieku satrauc identitātes zādzības iespējamība, tomēr tikai 34% lieto PIN kodus mobilo ierīču atslēgšanai un tikai 38% interesējas par jaunākajām datu drošības iespējām.

"Microsoft" piebilst, ka dažādiem riskiem globālajā tīmeklī ir pakļauti arī bērni, tādēļ vecākiem ir jābūt informētiem, kā pasargāt ne tikai sevi, bet arī savas atvases no datu zādzības un ļaunprātīgām datorprogrammām. Klātienē izsekot līdzi katram sava bērna solim internetā nav iespējams, it īpaši ņemot vērā, ka bieži vien internetam tiek piekļūts, lietojot mobilās ierīces.

"Microsoft" interneta drošības pētījumi liecina, ka 43% aptaujāto vecāku izvēlas uzraudzīt sava bērna aktivitātes digitālajā vidē, savukārt 45% labprātāk liedz pieeju noteiktām mājas lapām. Vecāki biežāk izvēlas ierobežot jaunāku bērnu darbības, liedzot pieeju noteiktām mājas lapām, bet tikai uzraudzīt gados vecāku atvašu aktivitātes. Neatkarīgi no pieejas vecāki atzīst, ka vēlētos efektīvākus un vieglāk lietojamus drošības rīkus.

Globālajā pētījumā aptaujāti vairāk kā 10 tūkstoši datoru, viedtelefonu un planšetdatoru lietotāju 20 valstīs.

BNS/ Foto: AFP