„Ģērbsimies, brauksim līdzi!” Policija ierodas mājās pie dzērājšoferiem, lai viņus arestētu. VIDEO
Lai arī dzērājšoferi izdomā dažādus trikus, kā izvairīties no administratīvā aresta, policistiem tomēr izdodas notvert no „kroņa maizes” bēguļojošos pārkāpējus un viņus iesēdināt aiz restēm.
112
2013. gada 13. marts, 13:04

„Ģērbsimies, brauksim līdzi!” Policija ierodas mājās pie dzērājšoferiem, lai viņus arestētu. VIDEO

Jauns.lv

Reibumā notvertie autovadītāji pamanās izvairīties no piespriestā administratīvā aresta – gan slēpjoties no likumsargiem, gan aizbēgot uz ārzemēm. Savukārt policija dzērējšoferus tvarsta dzīvesvietās un ik pa laikam kādu arī izdodas nogādāt aiz restēm.

Apritējuši gandrīz desmit gadi, kopš Latvijā tā sauktajiem dzērājšoferiem līdz ar soda naudu piemēro arī administratīvo arestu. Sākumā tas neapzinīgos autovadītājus biedēja, bet tagad ar šo soda veidu jau ir aprasts un daudzi pat iemanījušies no īslaicīgā aizturēšanas izolatora izvairīties. Lai likumpārkāpēji neizspruktu no tiesas sprieduma, policijai nākas viņus meklēt un piespiedu kārtā nogādāt soda izciešanas vietā, vēsta LTV raidījums „Panorāma”.

Nesen Valsts policijas pārstāvji neapzinīgos šoferus medīja Beverīnas novadā. Viņi pie savu laiku izolatorā sodu neatsēdējušajiem (dzērājšoferiem var piespriest administratīvo arestu no piecām līdz 15 diennaktīm) vērsās ar vārdiem: „Zinājāt, ka esat valstī parādā diennaktis? Ģērbjaties un braucam!”

Tomēr policijai pārkāpējus sastapt dzīvesvietā izdodas reti. Viens vēl atrodas darbā, kāds deklarētajā adresē neuzturas, cits vispār devies peļņā uz ārzemēm, un tas ir viens no veidiem, kā izvairīties no soda, sagaidot divu gadu noilgumu.

Valmieras iecirkņa inspektoriem saraksts ar šādiem parādniekiem ir garš - visas adreses vienā reizē nav iespējams izbraukt, jo teritorija ir liela. Tomēr Beverīnas novadā vienā no adresēm viņiem beidzot izdodas sastapt likumpārkāpēju: „Zinājāt, ka jūs valstij parādā dienas? Ģērbsimies, brauksim līdzi,” sastaptajam sacīja policists.

Latvijā ik gadu par braukšanu dzērumā administratīvais arests tiek piespriests teju 2000 dzērājšoferiem un viņu uzturēšanos izolatorā apmaksā valsts. Arī pārkāpēju  nogādāšana uz aresta telpām ievērojami patērē policijas ierobežotos resursus.

Lai gan Tieslietu ministrija aicinājusi atteikties no administratīvā aresta un tā vietā piemērot kriminālatbildību, policija tomēr bažījas, vai tas dzērājšoferu problēmu atrisinās.

Valsts policijas Vidzemes Reģionālās pārvaldes Kārtības policijas nodaļas priekšnieks Jānis Bagāts teic, ka laukos dzīvojošie dzērājšoferi diez vai kaut kad kļūs par valsts amatpersonu vai kandidēs vēlēšanās un no ieraksta biogrāfijā par kriminālsodāmību viņam būs ne silts, ne auksts. Pašlaik viņus vairāk par kriminālatbildību biedējot administratīvais arests.

Dzērājšoferi izvairās no administratīvā aresta (LTV „Panorāma”)
Kasjauns.lv/Foto: Edijs Pālens/LETA