Latvijas cietumos gandrīz 9% ieslodzīto slimo ar HIV, daudzi saslimst tetovējoties
Cietumos inficēties var homoseksuālu kontaktu ceļā, lietojot narkotikas vai arī tetovējoties.
Sabiedrība
2013. gada 24. marts, 12:26

Latvijas cietumos gandrīz 9% ieslodzīto slimo ar HIV, daudzi saslimst tetovējoties

Jauns.lv

8,5% procenti no Latvijas cietumos mītošo kopskaita ir inficēti ar HIV. Visbiežāk viņi jau ir inficēti, kad nonāk cietumā.

HIV Latvijas ieslodzījuma vietās atrodas 6017 ieslodzīto, notiesāto vai apcietināto, kuri gaida tiesu, stāstīja IeVP vecākā referente Ināra Makarova. No viņiem HIV konstatēts 509 ieslodzītajiem, liecina pērnā gada decembra dati.

Tieslietu ministrija (TM), kuras paspārnē atrodas IeVP, sabiedrisko attiecību pārstāve Ksenija Novikova BNS uzsvēra, ka IeVP īsteno vairākus pasākumus, lai izglītotu ieslodzītos par HIV.

Piemēram, „Apvienība HIV.LV” lasa lekcijas ieslodzījums vietās.

Novikova norādīja: būtiski, ka ar ieslodzītajiem notiek arī individuālas pārrunas par šo slimību, tiek skaidrots, ka inficēties var homoseksuālu kontaktu ceļā, lietojot narkotikas, vai arī tetovējoties.

Izsmeļoša informācija ieslodzītajiem esot pieejama cietumu medicīnas daļā.

Tāpat arī resocializācijas programmas „Notiesāto izglītošana un konsultēšana par HIV/AIDS” ietvaros ieslodzītie par šo problēmu tiek informēti, sacīja Novikova. Par HIV inficēšanās riskiem stāstīts arī informatīvā programmā, kuru realizēja medicīnas darbinieki -  "Ieklausies, mācies un nodod zināšanas citiem".

Novikova uzsver, ka pārsvarā ieslodzītie jau ierodas cietumos ar šo diagnozi. "Kad persona nonāk ieslodzījuma vietā, tai tiek veikts HIV tests. Tāpat šāds tests tiek veikts reizi gadā," sacīja TM pārstāve.

Savukārt HIV pacientu atbilstošu ārstēšanu nodrošina Latvijas Infektoloģijas centrs.

BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA