Pierīgā atrastais „vēstnesis no kosmosa” izrādījies viltus meteorīts. VIDEO
Pirms gandrīz pirms diviem mēnešiem Pierīgas silā nejauši atrastais noslēpumainais dzelzs gabaliņš vispirms tika uzskatīts par meteorītu, bet tagad noskaidrojies, ka tas ir mākslīgs savienojums, ko izmanto metalurģijas rūpniecībā.
Sabiedrība
2013. gada 25. aprīlī, 18:30

Pierīgā atrastais „vēstnesis no kosmosa” izrādījies viltus meteorīts. VIDEO

Jauns.lv

Zinātnieki izgaisinājuši cerības, ka martā Latvijā atrastais mīklainas izcelsmes ģeoloģiskās cietās vielas gabaliņš varētu būtu piektais mūsu valsts teritorijā nokritušais meteorīts. Tas izrādījies mākslīgs tehnogēns veidojums, ko metalurģijas rūpnīcās izmanto dzelzs iegūšanai.

Pierīgā atrastais „vēstnesis no kosmosa” izrādījie...

Kas jauns.lv jau rakstīja, ka marta pirmajās dienās kāds vīrietis Pierīgā, iespējams, ir atradis meteorītu. Lai noskaidrotu, kas ir noslēpumainais akmens vai dzelzs gabaliņš, dīvainais atradums tika nodots ķīmiskajām analīzēm. Tagad tās veiktas un noskaidrojies, ka cerības uz Latvijas piekto meteorītu ir bijušas veltas.

Vairāk nekā pirms mēneša TV3 raidījums „Bez Tabu” vēstīja, ka kādas atpūtas mājiņas dēļos tā saimnieks uzgājis, domājams, vēstnesi no kosmosa. Mājiņas dēļu sienā viņš atrada nezināmas izcelsmes akmens gabalu. Tas bija toreiz vēl nezināmas ģeoloģiskas izcelsmes akmens gabaliņš, kuru viegli varēja paņemt plaukstā. Tas izraisīja lielu Latvijas zinātnieku interesi. Astronoms Ilgonis Vilks teica, ka atrastā akmens „ pazīmes ir ļoti cerīgas” un tas varētu būt arī meteorīts.

Tomēr nu visas Latvijas astronomu un ģeologu cerības izplānējušas. Ģeoloģe – eksperte Angelina Zābele pastāstījusi, ka atrastais mīklainais akmens gabaliņš – nemaz tik noslēpumains nav. Tas esot mākslīgs veidojums – mangāna un silīcija savienojums, ko izmanto metalurģijas rūpniecībā, lai iegūtu dzelzi. Vienīgais noslēpumainais aspekts ir tas, kā šis mangāna un silīcija sakausējums ir nonācis līdz Pierīgas vasarnīcu rajonam, bet ta diez vai izdosies kādam noskaidrot.

Meteorīti Latvijā

Latvijas teritorijā līdz šim nokrituši četri meteorīti, kuri nav bijuši lielāki par futbola bumbu. Neviens meteorīta krāteris Latvijā gan nav atrasts.

1820. gadā Daugavpils novada Līksnā nokrita līdz šim lielākais Latvijā – 16 kilogramus smags – meteorīts. Dažas atlūzas iekrita Dubnas upē un mežā. 1857. gadā piecus kilogramus smags meteorīts nokrita Salas pagasta Biržos netālu no Jēkabpils. Pēc desmit mēnešiem nokrita vēl viens Neretā. Pēdējais meteorīts, sešus kilogramus smags, Latvijā nokrita 1890. gadā netālu no Baldones skolas.

Jāteic, ka pirms vairāk nekā 120 gadiem virs Latvijas, iespējams, arī sprāga tāds pats meteorīts kā pavisam nesen – februārī - uzsprāga virs Čeļabinskas Krievijā. 1892. gadā meteorīts kā spoža uguns bumba bijis redzams virs Odzienas. Tā sprādziens debesīs bijis dzirdams Koknesē, Pļaviņās, Lazdonā, Rīgā, Valmierā un Valkā.

Viltus meteorīts (TV3 „Bez Tabu”)


Kasjauns.lv/Foto: ekrānšāviņš no video