Muzeju nakts ceļvedis. Zaļās mistērijas, rokmūzika, spoki un šausmas. FOTO. VIDEO
Šogad Muzeju nakts akcijā Latvijā piedalīsies ap 120 muzeju (kopumā valstī ir ap 220 muzejiem, puse no tiem – privātie). Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (attēlā) Vecrīgā Muzeju naktī būs programma „Latgale ciemojas Rīgā”.
Kultūra
2013. gada 18. maijs, 07:01

Muzeju nakts ceļvedis. Zaļās mistērijas, rokmūzika, spoki un šausmas. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Jau devīto reizi sestdien, 18. maijā, visā Latvijā notiks starptautiskā Muzeju nakts (www.muzejunakts.lv). Ar katru gadu tajā piedalās aizvien vairāk muzeju un kultūras iestāžu, kā arī notiek aizvien vairāk dažādu pasākumu. Arī šogad Muzeju nakts piedāvās aizraujošus ceļojumus vēsturē, mākslā un mežā, jo šī gada nakts parole ir „zaļš”.

Sestdien, 18. maijā, jau devīto reizi visā Latvijā ar daudzveidīgām aktivitātēm notiks akcija „Muzeju nakts”, kuras devīze ir: „Zaļā krāsa – mežs”. Šogad akcijas tematika īpaši saistīta ar zaļo krāsu, kas simbolizē mežu, atjaunotni un harmoniju. „Muzeju nakts” dalībniekiem būs iespēja iepazīt vēstures liecības un mākslas darbus par dabu un apkārtējo vidi, ko glabā daudzie Latvijas muzeji. Akcijas laikā būs atvērti arī teātri, koncertzāles, bibliotēkas, augstskolas un kultūrvēsturiskās ēkas, kas piedāvās savas pasākumu programmas.

Apmeklētājus 18. maijā līdz pat vēlai nakts stundai gaidīs gan Rīgas centra lielie, gan mazie lauku pagastu muzeji, kā arī daudzas citas vēsturiskas un kultūras ēkas – koncertzāles, bibliotēkas, baznīcas, muižas un pilis, grāmatnīcas... Apmeklētāji par brīvu varēs ne tikai aplūkot muzeju un izstāžu zāļu krātuves, bet arī piedalīties dažādās radošajās darbnīcās, vērot teātri, klausīties koncertu, piedalīties spēlēs un citās aktivitātēs.

Pasākumu skaits ir milzīgs – to būs vairāki simti. Lai izvēlētos sev tīkamo un tuvāko Muzeju nakts ceļojumu, būtu jāielūkojas Muzeju nakts mājaslapā internetā: www.muzeju-nakts.lv . Tajā var atrast Muzeju nakts programmu un karti katrai Latvijas pilsētai un novadam. Kasjauns.lv piedāvā dažus no interesantākajiem pasākumiem.

Rīga

* Žaņa Lipkes memoriāls Ķīpsalā piedāvā orientēšanās spēli ģimenēm ar bērniem, kuras laikā būs iespēja atklāt un aplūkot desmit atjaunotas koka mājas un iepazīt Ķīpsalu kā pievilcīgu brīvā laika pavadīšanas vietu. Pašā Žaņa Lipkes muzejā tiks atklāta Ķīpsalas koka namu izstāde „Ķīpsalas koka māju kolekcija” un rīkotas radošās darbnīcas bērniem.

* Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja programmā būs senās koka spēles un rotaļas zaļumos, koru uzstāšanās un kopēja sadziedāšanās pie ugunskura. Pasākuma programmā ietvertas arī zaļā dzīvesveida nodarbības lieliem un maziem, izstādes un lekcijas par amatniecību un koka izmantošanu tautas celtniecībā.

* VEF vēstures muzejā (VEF Kultūras pilī) būs aplūkojama izstāde „Ciltskoks” no VEF vēstures muzeja krājuma materiāliem. Muzeja programmu papildinās ansambļa „Rīgas pantonīma” dalībnieku improvizācijas.

* Farmācijas muzejs (Riharda Vāgnera ielā 13, Vecrīgā) parūpējies par īpaši aizraujošu vakara programmu un piedāvā tādas aktivitātes, kā Meža terapija, „Laimes hormona” neticamais spēks, kustību virpulis pie meža gariem un citas.

* Latvijas Nacionālās bibliotēkas Mākslas un mūzikas centrs (K. Barona ielā 3, Rīgā) aicina pavadīt bohēmisku Muzeju nakti dejās, sarunās par mūziku un leģendāro britu rokmūzikas nedēļrakstu „Melody Maker”. Par diskotēku no vinila platēm vakara gaitā rūpēsies dīdžejs Klāss Vāvere, savukārt pazīstamā Rīgas krodziņa „Muklājs” īpašnieks un mūzikas pazinējs Visvaldis Dreiska gādās par bufeti 70. gadu stilā.

* Stokholmas Ekonomikas augstskola (Strēlnieku ielā 4a) piedāvās izaicinājumiem pilnu programmu ar apburto labirintu, burvju dziru laboratoriju un pasakainām darbnīcām, kā arī tādas instalācijas, kā daudzsienu kino un brīnumainā mežmala.

* Latvijas Fotogrāfijas muzejā (Mārstaļu ielā 8, Vecrīgā) programma „Filmu mežs” atklās aizraujošus kinostāstus par fotogrāfiem un fotogrāfiju ērtā, improvizētā muzeja kinoteātrī, bet programmā „Retro mežs” tiks rādīts mežs un viss zaļais diapozitīvos.

* No septiņiem vakarā līdz vieniem naktī Mākslas muzejā „Rīgas birža” (Doma laukumā 6) varēs aplūkot poļu mākslinieka Leha Majevska darbu ekspozīciju un baudīt speciāli šim pasākumam veidotu latviešu mākslinieka Mārtiņa Roķa skaņu instalāciju „Biomimēze III”. Poļu mākslinieka Leha Majevska videodarbu ciklu „Brēhela svīta”, kas ir daļa no audiovizuālā projekta „4 kustīgi dzejoļi”, papildinās digitāli ģenerētā multikanālu skaņu instalācija Klausītāju aktivitāte un fokuss noteiks, vai skaņas tiek uztvertas kā atsevišķi elementi vai vienots veselums.

Kurzeme

* Liepājas muzejs izgaismosies zaļš, un tajā būs apskatāmas Ilzes Ķībures rotas, kas tapušas no dažādu augu sēklām, kā arī notiks akcija „Iestādi koku!”. Zaļā noskaņā - meža putnu dziesmas, klasiskās mūzikas šedevri kameransambļa „Quadra” izpildījumā un Haralda Sīmaņa balss. Vakara gaitā - medību suņu paraugdemonstrējumi, mednieku stāsti un dižākās medību trofejas.

* Septiņos vakarā varat doties uz tagad daudz aprunātā „Liepājas metalurga” muzeju, kur būs iespēja iepazīties ar retiem materiāliem no Liepājas metalurgu vēstures, vēsturisko fotogrāfiju izstāde par metalurģisko tehnoloģiju attīstību un speciāli sagatavota izstāde no muzeja fondiem par desmitiem dažādu veidu īpašiem „brīnumakmeņiem”, kā arī rūpnīcas skati un cilvēku sejas pagājušā gadsimta vecajā kinohronikā.

* Alsungas muzejā pulksten astoņos vakarā sāksies orientēšanās sacensības „Atpazīsti Alsungas vēsturiskos objektus”, bet no deviņiem vakarā varēs skatīties suitu izdarības senajās kinolentēs.

* Kuldīgas Pilsētas dārzā pie novada muzeja pusdeviņos vakarā spēlēs alternatīvās estrādes ansamblis „Gaujarts” un Kuldīgā dzimusī melodiski poētiska „guļamistabas” popgrupa „Stūrī Zēvele”. Būs arī skatāma izstāde „Kuldīgai – 770” un Ivara Freiberga fotoizstāde „Kuldīgas bērni 1966–1970”, kā arī orientēšanās spēle, nakts ekskursijas, darbnīcas un citas izzinošas aktivitātes svaigā gaisā.

* Kazdangas muzejā jau no vienpadsmitiem rītā dvēselītei tiks piedāvāta „meža burvība”. Viss sāksies ar suņiem un priekš suņiem. Pulksten 13.30 notiks Suņu federācijas rīkotie četrkājaiņu paraugdemonstrējumi un sacensības. Ap trijiem pēcpusdienā visi varēs sākt iepazīt Latvijas vēsturiskos dārzus un parkus, bet no pusdeviņiem vakarā Kazdangas parkā notiks dažādas jautras izdarības.

Muzeju nakts Talsos
Latgale

* Rēzeknē no pulksten 17.00 līdz 22.00 pa gājēju celiņu gar Rēzeknes upi (no „Zeimuļa” līdz „Goram”) darbosies savdabīgs „dzīvais muzejs” jeb „Skulptūru dārzs”, kur varēs novērtēt 16 dažādas „dzīvās skulptūras”, kuras atveidos Rēzeknes Augstskolas studenti, Rēzeknes amatierteātru aktieri, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņi un citi, tostarp arī jaunieši no Gruzijas, Moldovas, Spānijas un Itālijas.

* Savukārt Latgales kultūrvēstures muzejā Rēzeknē 18. maijā ar nakts stāstiem riks svinēti zaļie Vasarassvētki. Pusastoņos programmu „Labs darbs mežā” piedāvās valsts akciju sabiedrība „Latvijas valsts meži”. Tiks arī rādīts un stāstīts par nesen uzņemto latgaliešu spēlfilmu „Vīna vosora deļ vysu”, bet tieši pusnaktī visam punktu uzliks muzikālie stāsti, kurus izdziedās un izspēlēs Rēzeknes Zaļo pakalnu koris, biedrības „Artistence” zaļā performance un citi.

* Daugavpilī būs visai interesanti uzkāpt industriālā pieminekļa virsotnē - Daugavpils Skrošu rūpnīcas tornī. Tur arī rūpnīcas vēstures, medību un sporta munīcijas ekspozīcija, improvizācijas teātris „Mazais mēģinājums” un spēle „Reiz noslēpumainajā mežā...”.

* Īsti vēsturiska un latgaliska gaisotne valdīs Krāslavas vēstures un mākslas muzejā. Tur no pulksten 19.00 - vizināšanos ar zirgiem, „Kruoslovys amatnīku brolistes” meistardarbnīca, Piedrujas robežapsardzības nodaļas kinologu un dienesta suņu darba prasmju demonstrējumi; mazliet vēlāk - vēstures ainu rekonstrukcijas izpildīs „Kroma kolna broliste”, Krāslavas šuvējas izrādīs pavasara un vasaras tērpus, bet deju grupa „Alisa” izdejos Eiropas tautu deju ritmus.

* Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs vienpadsmitos vakarā pilsētas parkā piedāvās ļoti naksnīgus piedzīvojumus: Mošķu taku, naktstauriņu vērošanu, tikšanos ar pasaku tēliem uz Meža dzīvnieku takas, eksotisko koku atpazīšanu, kā arī, protams, īstu Šausmu taka. Tieši pusnaktī visi sadziedāsies pie ugunskura un baudīs tradicionālo Muzeju nakts zupu.

Vidzeme

* Līgatnes rehabilitācijas centrā – padomjlaika slepenajā bunkurā pilsētvides pētnieku biedrība „Grauzti” no pulksten 19.00 piedāvās programmu „Pavisam slepeni – meža vidū, pazemē…”, kuras laikā rādīs filmu „Civilā aizsardzība”, varēs apgūt zinības kā atomkara laikā izmantot personīgos aizsardzības līdzekļus, apēst belašu ar tēju bunkura ēdnīcā un piedalīties citās aktivitātēs. Viss notiks pavadoņu pavadībā, tumsā, dūmos ar lukturīti. Apmeklētājiem būs iespēja redzēt telpas, kas ikdienā netiek rādītas.

* Amatas novadā, Melānijas Vanagas muzejā, varēs izdibināt meža leģendas kopīgi soļotā dabas takā, klausīties skaņu mākslinieka priekšnesumu „Treji skaņi soļi mežā”, nogaršot ugunskura spēka piepildīto Sibīrijas zupu, izmēģināt spēkus atjautības viktorīnā, kā arī apmeklēt muzeja pastāvīgo ekspozīciju unikālu gidu pavadībā. Pasākumi sāksies jau četros pēcpusdienā.

* Gulbenes luterāņu baznīcā 18. maijā vairāki koncerti Muzeju nakts ietvaros: pulksten 15.30 – koncerts ,,Ave Maria'', kurā piedalīsies kontrtenors Sergejs Jēgers un ērģelniece Diāna Jaunzeme, bet pulksten 20.00 – Gulbenes mūzikas skolas pūtēju orķestra un draudzes ansambļa koncerts ,,Mūzika eņģeļiem”.

* Jūrmalas brīvdabas muzejā (Tīklu ielā 1s, Lielupē) no pulksten 19.00 līdz 23.00 būs vērojama ekspresizstāde „Oša koka laivu tēsu...”, kurā apkopoti materiāli par laivu un burinieku būvēšanas pirmsākumiem Latvijā. Tiks demonstrēta arī dokumentālā filma „Burinieku gadsimts”. Visa pasākuma laikā nostalģisku noskaņu radīs Uldis Vainovskis (saksofons), atskaņojot labākās pagājušā gadsimta romantiskās kino un retro melodijas. Pulksten 21.00 sāksies leģendārās grupas „Menuets” koncerts, pēc kura muzeja kūpinātavā tiks kūpinātas zivis.

* Aizraujoša programma visus no astoņiem vakarā visus sagaidīs Aizkraukles vēstures un mākslas muzejā: būs bērnu un jauniešu centra muzikāla programma „Zaļā skola”, nakts orientēšanās sacensības „Kaskuri”, filma „Zudusī Daugava. Staburags”, popgrupu „Tikai tā” un „Ka tik ne tā” programma „Par zaļu pat vēl zaļāks ir šis laiks”, studijas „Vides fakti” filmu programma un daudz kas cits.

Zāļu Purva noslēpumi Jaunlaicenes muižas muzejā

Zemgale

* Mežotnes pilī Muzeju nakti atzīmēs kopā ar Mežotnes pilskalna svētkiem. To laikā būs amatnieku tirdziņš, koncerti, bet naktī iemirdzēsies izgaismotās pils parka takas. Pilskalna svētkos abos Lielupes krastos Rundāles novadā un pie Mežotnes pils piedalīsies vēstures biedrības, folkloras kopas, uzņēmēji un senvēstures entuziasti. Svētki savīs zemgaļu senatni ar mūsdienu sadzīvi. No pulksten viesi tiks aicināti ieklausīties folkloras un etnomūzikas ritmos.

* Muzeju naktī piedalās arī Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas tornis. Kad satumsīs, uz tā sienas tiks demonstrētas projekcijas, kas attēlos nesteidzīgu atpūtu dabā Zemgalē.

* Savukārt Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā varēs piedzīvot dažādus pārsteigumus līdz par vieniem naktī. Būs filmas par Jelgavu, stāstījumi par mežu un izstādes „No Latvijas līdz Ēģiptei” atklāšana.

* Bauskas pils muzejs piedāvās neparastu skatu punktu uz pili „Jauns vizuālais tēls, jaunas skaņas”. No desmitiem vakarā spēlēs jauno mūziķu grupas „Ģitāru pavēlnieki”, „Grupa Marta” un „Konstitūcija tējā jeb KPT”, kā arī būs dažādas mākslas instalācijas.

 priekšnesumi*

* Iecavas sporta muzejs pulksten 19.00 piedāvās radošās darbnīcas gan lieliem, gan maziem, lai sev tīkamās krāsās iekrāsotu Muzeju nakti. Vienlaikus arī notiks gadskārtējais Muzeju nakts Krāmu tirgus laukumā pie biedrības „Arhīvs”. Kā jau sporta muzejā pienākas, būs arī sportiskas aktivitātes – strītbols, basketbola soda metieni un tradicionālā vēsturisko spēkratu parāde. Būs arī filmas un Latvijas dažādu laiku kinožurnāli visos mūsu vēsturiskajos TV aparātos un uz sporta nama sienas, bet Iecavas luterāņu baznīcā visu sestdienas vakaru skanēs jauniegūtās dievnama ērģeles.


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Edijs Pālens/LETA, Shutterstock, no Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma