1dienas
19stundas
29minūtes
33sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Liepājā veikta unikāla operācija – sievietei likvidēts kupris. VIDEO
Ķirurgi Agris Mertens un Artis Gulbis trešdien Liepājā veica unikālu operāciju – kādai pacientei salauza mugurkaulu, lai no tā „izņemtu” kuprīti.
Sabiedrība

Liepājā veikta unikāla operācija - sievietei likvidēts kupris. VIDEO

Jauns.lv

Liepājas Reģionālajā slimnīcā pirmo reizi Latvijā tika veikta unikāla operācija – 60 gadus vecai pacientei, vienkāršoti runājot, tika salauzts mugurkauls un tajā ievietoti implanti, lai likvidētu kupri, kas sievietei liedza iztaisnoties. Šai operācijai mediķi gatavojās divus gadus.

Liepājā veikta unikāla operācija – sievietei likvi...

Jāteic, ka šāda operācija ir unikāla ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē – to veic tikai dažās klīnikās. Domājams, ka jau pēc dažām dienām operētā slimniece varēs nostāties uz savām kājām un pēc pāris nedēļām viņa tiks izrakstīta no slimnīcas. Sarežģīto operāciju veica ķirurgi Agris Mertens un Artis Gulbis.

Ķirurgs - vertebrologs Artis Gulbis Latvijas Radio par pacienti pastāstīja: „Viņa ir pilnīgi saliekta, pārvietojas gandrīz deviņdesmit grādu leņķī. Viņa nevar iztaisnoties. Ja taisnojas, tad jāuzliek rokas uz augšstilbiem, jāieliecas ceļos, gūžās. Tas ir absolūts diskomforts pacientam. Nav sāpes kājās, bet ir šī balansa problēma. Biomehāniski, salīdzinoši ar dzīvniekiem, mēs esam radīti vertikālā stāvoklī. Noturēt mugurkaulu taisni ir ļoti sarežģīti.” Tikai nedaudz jostas daļā saliecoties, sievietei slodze mugurkaulam pieauga vismaz 15 reižu. Ārsts kā piemēru minēja 50 paceltus kilogramus, kas reāli pārvēršas 750 kilogramos.

Operācijas laikā pilnībā tika salauzts pacientes mugurkauls un tajā ievietoti implanti, lai sieviete varētu iztaisnoties un staigāt vertikālā stāvoklī.

Pirms operācijas ķirurgs pastāstīja, kā tā noritēs: „Tiks ievietotas 12 skrūves, moduļi, domino savienotāji. Tiks izņemts viens skriemelis no mugurpuses, visi sāna elementi, pasargājot asinsvadus un muguras smadzenes. Pēc tam mēs ar speciāliem instrumentiem mēģināsim visu to mugurkaulu lauzt atpakaļ, ar spēku. Sieviete ir gados, sešdesmit gadus veca, cerams, ka asinsvadi un kauli būs elastīgi."

Medicīniskajā terminoloģijā nule Liepājā veikto operāciju dēvē par mugurkaula jostas daļas osteatomija,  kuras laikā veikta mugurkaula segetālā balansa korekcija. Mertens norāda, ka šāda veida operācijas līdz šim Latvijā netika veiktas, un tagad ir pavisam cits skatījums uz mugurkaula ķirurģijas problemātiku: „Attīstoties medicīnai, attīstās arī skatu punkti un tās problēmas, kuras līdz šim nevarēja atrisināt, ar šo metodi varēsim atrisināt. Liepāju mēs vēlamies attīstīt kā spēcīgu mugurkaula traumatoloģijas centru un nav iemesla, kāpēc lai mēs to nedarītu, jo mūsu slimnīcā ir apmācīts personāls, ļoti laba un mūsdienīga aparatūra, jaunas un modernas operāciju zāles, līdz ar to šāda veida operācijas var darīt arī Liepājā, ne tikai Rīgā.”

Vienas šādas operācijas izmaksas pārsniedz 10 000 latu. Dārgo implantu iegādi pirmajai pacientei nodrošināja Liepājas Reģionālā slimnīca, līdz ar to pacientei jāsedz tikai ikdienišķie slimnīcas izdevumi. Gada laikā teorētiski varētu notikt 20 līdz pat 40 šādas operācijas.

Veic operāciju mugurkaula defektu koriģēšanai (TV Kurzeme)


Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video