Vēsture melo! Jurijs Gagarins zemeslodei apkārt nemaz nav apriņķojis
Pirmais kosmonauts Jurijs Gagarins ar kosmosa kuģi „Vostok – 1” nemaz Zemei riņķī nav aplidojis, kā tiek apgalvots. Viņa pacelšanās un nolaišanās vieta viena no otras ir 1700 kilometru attālumā.
Viedokļi
2013. gada 4. jūnijs, 06:05

Vēsture melo! Jurijs Gagarins zemeslodei apkārt nemaz nav apriņķojis

Jauns.lv

Pirmais kosmonauts Jurijs Gagarins 1961. gada 12. aprīlī ar kosmosa kuģi „Vostok -1” nemaz nav apriņķojis apkārt zemeslodei, kā to gadu desmitiem maldīgi apgalvo enciklopēdijas. Lai veiktu pilnu Zemes apriņķojumu viņam pietrūka aptuveni 1700 kilometru.

Zemeslodes apkārtmērs ir apmēram 40 000 kilometru, bet Gagarins kosmosā pacēlās Baikonurā, kas ir 1700 kilometru attālumā no Saratovas apgabala, kur Gagarins piezemējās. Krievijas žurnāls „Taini XX veka” („20. gadsimta noslēpumi”) izrēķinājis pirmā kosmonauta lidojuma trajektoriju un secinājis – Gagarins Zemei apkārt nemaz nav apriņķojis!

Sazvērestības teoriju autoriem, tolaik slepenais, pirmā cilvēka Gagarina lidojums kosmosā joprojām ir kā medus maize. Tiek vētīts viss - gan iespējamie priekšgājēji, sākot ar reāliem lidotājiem - izmēģinātājiem un beidzot ar īstiem fantomu kosmonautiem. Sīki izpētot visus vēlāk publicētos kuģa „Vostok-1” nolaižamās kapsulas attēlus, tiek atrastas atšķirības - gan tās novietojumā uz zemes, gan lūkas apveidā un tā tālāk. It kā pirms katras fotografēšanas reizes kapsula ir kustināta, lai to novietotu citā pozīcijā. Un tad vēl tolaik noslēpumā turētais fakts, ka kuģa „Vostok” piloti neatgriezās uz Zemes ar to, bet gaisā katapultējās. Nebija drošība, ka kosmonauti nedabūs traumas, ja paliks kosmosa kuģī.

1961. gadā kosmosa misijas vadītājiem raizes sagādāja arī lidojuma attāluma fiksēšana. PSRS bija vajadzīgs rekords un tāpēc šo faktu noslēpa. Kosmodroma atrašanās vieta bija slepena un tas atradās apmēram 400 kilometru attālumā no Baikonuras - Tiratamā, ko vēlāk oficiāli pārdēvēja par Baikonuru. Savukārt Gagarins piezemējās netālu no Saratovas. Baikonura un Saratova viena no otras atrodas 1700 kilometru attālumā.

Zināms, ka lidojums ilga 108 minūtes. Orbītas maksimālais augstums arī ir zināms - 327 km, tāpat arī minimālais augstums - 181 km. Simtiem tūkstošiem reižu visās tabulās un rakstos mums ir stāstīts, ka Jurijs Gagarins vienu reizi ir apriņķojis apkārt Zemeslodei. Tādā trajektorijā pilns apriņķojums prasītu 89,1 minūti. Zināms, ka pacelšanās orbītā ir prasījusi 13 minūtes. Tālāk lidojums, nolaižamais aparāts (kapsula) atvienojās no kuģa ar aizkavēšanos - 10 minūtes. Pati nolaišanās aizņēma 23 minūtes. Kopā sanāk, 135 minūtes. Bet kā tad ar oficiālajām 108 minūtēm? Atkal kaut kas nav tā! Vēl viens pierādījums, ka te nav tīra lieta?

Gagarins startēja no vēlākās Baikonuras Kazahijā - tagadējā Kazahstānā. Nolaidās Saratovas apgabalā, netālu no Engelsas (Krievijā). Engelsa ir pilsēta pie Volgas. Pāri upei otrā krastā atrodas pati Saratova. Baikonura atrodas Kizilordas apgabalā, Kazahstānā, tālu aiz Arāla jūras. Milzu attālumā no Saratovas.

Mums neskaitāmas reizes ir stāstīts, ka Gagarins ir apriņķojis apkārt zemeslodei vienu reizi. Taču īstenībā nemaz nav to izdarījis. Laba gabaliņa pietrūcis! Nevajadzētu Gagarina nopelnus samazināt, bet lieta ir cita - mēs akli uzticamies visam, ko mums stāsta.

Video: Jurija Gagarina svinīgā sagaidīšana pēc veiksmīgā kosmosa lidojuma
Ilmārs Briedis, Kasjauns.lv/Foto: Bulls Press