Latvijas pludmalēs izskalots tūkstošiem maijvaboļu. FOTO
8. jūnija pēcpusdiena Bulduru pludmalē Jūrmalā. Maijvaboļu tūkstoši klāj jūras krastu.
Sabiedrība

Latvijas pludmalēs izskalots tūkstošiem maijvaboļu. FOTO

Jauns.lv

Jau nedēļu vairākās Baltijas jūras piekrastes pludmalēs, tajā skaitā arī Jūrmalas pludmalē, lielā daudzumā izskalotas tumšbrūnas maijvaboles. Kukaiņi noklājuši pludmali vismaz metru platā joslā daudzu kilometru garumā.

Latvijas pludmalēs izskalots tūkstošiem maijvaboļu...

Atpūtniekiem, lai iebristu jūrā, vispirms nākas kāpt pāri tūkstošiem vaboļu, no kurām daudzas vēl ir dzīvas. Arī jūras ūdens ir pilns ar tajā iekritušām maijvabolēm. Savukārt pludmalē izskaloto vaboļu klājums rada arī visai nepatīkamu smaku. Atpūtnieki neizpratnē, kas noticis dabā?

Valsts augu aizsardzības dienesta speciālisti skaidro, ka maijs ir laiks, kad maijvaboles izlien no ziemošanas vietām un dodas barības meklējumos. Parasti tas notiek jau maija sākumā, bet šogad izlidošana aizkavējusies apmēram par divām nedēļām. Un tā kā aizvadītajā nedēļā negaisu dēļ teju katru dienu bija novērojamas arī spēcīgas vēja brāzmas, tad, visticamāk, tās arī iesviedušas maijvaboles ūdenī, un viļņi kukaiņus izskalojuši krastā.

Dienests norāda, ka maijvaboļu lidošanas aktivitāte šogad ir beigusies un pludmalē tās olas nedēs, jo tur nav nepieciešamo barības vielu kāpuru augšanai, savukārt entomologs Voldemārs Spuņģis skaidro, ka cilvēku veselību maijvaboles neapdraud. Tās arī nav uzskatāmas par vides piesārņojumu.

Jūrmalas dome aģentūrai LETA pirms vairākām dienām solīja, ka maijvaboles pakāpeniski izzudīs, jo pludmales sakopšanas darbi Jūrmalā tiek veikti regulāri - katru dienu agrās rīta stundās ar speciālu tehniku pludmales uzkopšanai tiek uzrušinātas smilti un savākti gruži, turklāt maijvabolēm ir savi dabiskie ienaidnieki - strazdi un vārnas. Tiesa gan, šajā nedēļas nogalē Jūrmalas viesi bija liecinieki, ka ar to bija par maz, jo, piemēram, sestdien pēcpusdienā viss jūras krasts bija noklāts ar maijvabolēm.